PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   VLAN-ovi i rutanje izmedju istih!? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=229330)

tech_soul7 17.02.2012. 15:14

VLAN-ovi i rutanje izmedju istih!?

Ovako trebao bih malu pomoc! Koristim Thompson 780WL adsl modem i posto bih trebao napraviti jedan rad, a zelim iskoristiti mogucnost vlan-ova prije nego sto se bacim na rad, zelio bih isprobati dali ce to sve skupa funkcionirati.

Po defaultu 780wl ima 2 vlana. Default i IPTV! Ja imam dva racunala i zelio bih jedan spojit na port 1, a drugi na port 2 i ta dva porta stavit u razlicite vlan-ove, dodjelit im razlicite subnete i omogucit komunikaciju medju istima. S oprostenjem j....se vec 2,3 dana i nikako da dodjem do rjesenja.

Evo sto sam ja napravio:

1. Preko telneta se logirao na router, izbrisao IPTV vlan (tek toliko da mi ne smeta i da me ne buni).
2. Napravio novi VLAN i nazvao ga Boravak (jer cu u njega smjestit komp koji mi je u boravku)
3. Dodao ethport2 u Boravak vlan i maknuo ethport2 iz defaultnog vlan-a tako da mi port 2 bude samo dio Boravak vlan-a.
4. Dodao OBC interface u Boravak vlan i tagirao ga. OBC interface mi je sada clan defaultnog vlana i boravka.

Znaci ono sto sam napravio do ove tocke je da sada imam komp iz boravka koji mi je spojen na port 2 na routereu (780wl), port 2 mi je clan Boravak vlan-a. Drugo racunalo koje mi se nalazi u sobi je spojeno na port 1 na routeru. Port 1 mi je clan defaultnog vlan-a!.

Sto se tice rutanja ucinio sam sljedece:

1. Napravio novi logicni interface i nazvao ga vlan_boravak, za destinaciju sam odabrao bridge interface, a vlan Boravak.
2. Spojio ga (ifattach)
3. Napravio novi ip interface, nazvao ga vlan_router, za destinaciju odabrao logicki eth interface (vlan_boravak), dodjelio mu odgovarajucu ip adresu i prikljucio ga (ipattach).

E sada ono sto mi se desava je to da kada pingam iz boravka logicki interface koji se nalazi na adresi 192.168.200.46/28 paketi mi prolaze i sve je ok. Ali kada pokusam pingat racunala koja mi se nalaze u sobi i boravku i koji su u razlicitim vlanovima jedan na u default vlanu, drugi u boravak vlanu, ping mi ne prolazi. Sto se tice rutanja, ip adresa i svega ostaloga 99.99 % sve je dobro. Ono na sto ja sumljam je na ovaj tagirani OBC port. Naime kako bi mi se frameovi mogli prenositi izmedju 2 razlicita vlana, trebam imati trunk port konfiguriran (tagged port). E sada ono sto ne razumijem dali mi to pravilo vrijedi samo kada mi se vlanovi nalaze na vise uredjaja. Meni je sve ovo na istom uredjaju (780wl) i ne razumijem zasto mi ne radi???!

Nadam se da sam uspio pojasnit o cemu se radi i kako sam sve konfigurirao :P, ako treba detaljno CLI komande koje sam koristio i redosljed slobodno neka netko kaze pa cu i to napisat. :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:58.