Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.06.2005., 12:58   #1
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
SATA,RAID i igre?

Evo pošto si planiram kupiti neki SATA disk htio bih pitati kakvi su dobici u igrama,da li ču osjetiti nešto ili ne,i to isto me zanima za RAID,da li se isplati to raditi za igre?
Veki-os je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 13:04   #2
Trek
Premium

Trek's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
neces vidit neku posebnu razliku.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2005., 13:06   #3
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da, pomak od 0,1 % što oko nikako ne registrira
tor je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 13:08   #4
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Originally posted by Trek
neces vidit neku posebnu razliku.
nečeš vidjet NIKAKVU razliku

ja imam i stata i pata disk. I sad mi je PATA dsik glavni i sve mi je gore, SATA je samo za backup. I NEMA razlike. Jedina razlika je ta da je pata 3x tiša.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 13:13   #5
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Hvala na odgovorima,znači ništa od SATA diska,uštedili ste mi novaca
A ako kupim još jedan ovakav disk i stavim u RAID dal bi se onda nešto dobilo u igrama?
Staro 05.06.2005., 13:20   #6
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by Veki-os
A ako kupim još jedan ovakav disk i stavim u RAID dal bi se onda nešto dobilo u igrama?
Ti si totalno promasio koncept RAID-a (nisi jedini, for what is worth). Ne, neces, kao sto ga neces primjetiti ni u pisanju u Wordu, surfanju po Netu i slicnome. RAID na desktop masini se sluzi apsolutno nicemu.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 13:37   #7
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:
Originally posted by Bubba
RAID na desktop masini se sluzi apsolutno nicemu.
Služi!

Ako imam dva diska i fake RAID kontroler, valja to iskoristiti. Makar mi se Windowsi brže dignu, brže se otvori Word i brže prebacijem bilo što sa diska C na ova dva.

Većina nas koristi komp za apsolutno sve pa i za video "obradu". Dok se to radi, radi se i nešto drugo i kod toga je RAID bolji.

I tko si ti da nekome drugom namečeš što on ŽELI. Ne postoji niti jedan bolji razlog da se nešto napravi na svom kompu od "JA ŽELIM".
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 13:56   #8
Trek
Premium

Trek's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
da ak radis video ili nesto sta jako treba disk osjetit ces jako, al igre i sl. gluposti se ne isplati
Staro 05.06.2005., 15:35   #9
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
Služi!

Ako imam dva diska i fake RAID kontroler, valja to iskoristiti. Makar mi se Windowsi brže dignu, brže se otvori Word i brže prebacijem bilo što sa diska C na ova dva.

Većina nas koristi komp za apsolutno sve pa i za video "obradu". Dok se to radi, radi se i nešto drugo i kod toga je RAID bolji.
U tome i jest bit (ne)shvatjanja RAID-a. Onako generalno, i ne zamarajuci se detaljima koji su apsolutno potrebni za kreiranje korisnog RAID polja, RAID kod kucnog korisnika nema smisla jer:

a) (RAID 1) kucnom korisniku ne treba redundancija i bespotrebno gubi ogroman kapacitet
b) (AID 0) kucnom korisniku ne treba brzi disk od danasnjeg prosjecno brzog diska a ima nekoliko puta vece sanse da izgubi podatke

Dakle, kucnom korisniku (R)AID moze biti samo kontraproduktivan. Ono o "obradi" videa i slicnome mozemo obijesiti macku o rep, jer ce svaki disk unazat nekoliko godina odraditi taj posao "obrade" besprijekorno.

Citiraj:
I tko si ti da nekome drugom namečeš što on ŽELI. Ne postoji niti jedan bolji razlog da se nešto napravi na svom kompu od "JA ŽELIM".
Ah, ta varljiva slova, nikada s njima na zelenu granu. Ako se pak zaista potrudis, vidjeti ces da covijek kojem sam folowupao _planira_ kupiti SATA disk i zanima ga ima li ikakvih poboljsanja u njegovoj domeni rada ako to napravi; isto pitanje postavlja se za RAID. Da je _zelio_ to napraviti, vjerojatno ne bi pitao ovdije, nego jednostavno odsetao do svoje omiljene prodavaone racunalne opreme, uzeo dva diska i spojio ih i RAID. Isto tako, ako se dobro zagledas u moj folowup, primjetiti ces da nikome ne namecem nista. Mozda na prvi pogled ne izgleda tako, ali s vremenom... Dakle, kao sto si ti mene svojedobno ucio pristojnosti, drzim da tebi nitko nije rekao da nije lijepo stavljati ljudima rijeci u usta. No opet, za razliku od tebe, ja si to ne uzimam nimalo pri srcu a jos manje da bi se ljutio kada netko to napravi.

Programer
Staro 05.06.2005., 15:48   #10
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Citiraj:

Ah, ta varljiva slova, nikada s njima na zelenu granu.
Svakako!

No niti ne pričam o ovom gore. Momak je već odlučio i to ispravno. Govorim ti o općem mišljenju o RAID-u koje NAMEČEŠ. Samo ti kažem da nisi u pravu. Razloge sam ti naveo gore.

To što ja radim na svom kompu i zašto mi treba RAID nije tvoja briga i tako se postavi. AKo netko postavi pitanje o tome, prikaži loše i dobre strane, pa tek onda donesi zaključak. NE možeš reći da meni nije potreban brzi disk. Jednostavno ne znaš da li mi je potreban. I ako nije. Postoji ono "JA HOĆU". A protiv toga ne možeš. I nemoj.

Primjer:

Tebi nisu porebna 3 monitora. Dovoljan je samo jedan a ostalo je bacanje love. Prodaj 2 komada..
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2005., 16:00   #11
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Hvala svima na odgovorima,od SATA diska sam odustao ali od RAID-a 0 ne
Možda mi je to stvarno nepotrebno ali eto,ja to želim
Staro 05.06.2005., 16:26   #12
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
No niti ne pričam o ovom gore. Momak je već odlučio i to ispravno. Govorim ti o općem mišljenju o RAID-u koje NAMEČEŠ. Samo ti kažem da nisi u pravu. Razloge sam ti naveo gore.
Banaliziras tehnologiju. RAID _nije_ okaci-dva-diska-i-wau-gle-RAID. Ono sto sam gore rekao nije moje misljenje nego _cinjenica_. "RAID" je hype jer ga imaju sve mondern i fancy ploce. RAID kontroler kosta kao prosjecna hrvatska konfiguracija. RAID je koncept za kojeg se ljudi skoluju; ovisi o najmanje tucet parametara nevezanih uz samo polje i kontroler. I da, takva tehnologija je potpuno nepotrebna na desktop racunalu na kojemu se igra (a takvih je 95%). Na svim ostalim racunalima na kojima se ne igra, i mozemo ih zvati workstation, mozemo pricati o nekakvom RAIDu.

Citiraj:
To što ja radim na svom kompu i zašto mi treba RAID nije tvoja briga i tako se postavi. AKo netko postavi pitanje o tome, prikaži loše i dobre strane, pa tek onda donesi zaključak. NE možeš reći da meni nije potreban brzi disk. Jednostavno ne znaš da li mi je potreban.
Upravo tako. Ali opet dolazimo do varljivih slova, nije li tako? "...zanima za RAID,da li se isplati to raditi za igre?".

Citiraj:
Primjer:
Tebi nisu porebna 3 monitora. Dovoljan je samo jedan a ostalo je bacanje love. Prodaj 2 komada..
Primjer ti je los. Ja se bavim poslom za kojeg mi trebaju 3 monitora. S druge strane, ne treba mi niti DziFors, niti Rejdion. Na kraju, potpuno si promasio bit mojeg posta. Nemam obicaj odgovarati na neprecizno postavljena pitanja koja ni ne mirisu da su vrijedna odgovora. Ovo pak pitanje je bilo jasno i koncizno postavljeno, s eklatantnim ciljem i pitanjem. Odgovor je jednoznacan, jer _znam_ sto covjek zeli. A zeli poboljsanja u igrama. To s RAIDom _nece_ dobiti. Niti ce dobiti na bilo kojem drugom polju rada i sposobnosti naprednog kucnog korisnika. Naprotiv, moze samo izgubiti, i to kada se bude najmanje nadao. Pa cemo na forumu Mediji za par mjeseci imati post kako vratiti slike s ljetovanja i dopis kojeg mora sutra predati sefu iz raskinutog RAID polja, jer ko za vraga, zadnji backup je napravljen prije tjedan dana.

No, ako ima vremena i volje proucavati RAID u praksi, _to_ je njegova zelja; no odgovor na njegovo originalno pitanje ostaje takav kakav je.

Programer
Staro 05.06.2005., 21:41   #13
Tooma
Premium

Tooma's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
da i ja malo stanem na Rakovu stranu

RAID i te kako ima smisla kod naprednih desktop korisnika kojima kupnja dva diska manjeg kapaciteta ne predstavljaju neki udar na kucni budjet za razliku od kupnje jednog veceg diska

diskovi su najsporija komponenta u racunalu i svako ubrzanje diskovnog sustava znaci i ubrzanje kompletne konfiguracije (naravno pogotovo za aplikacije koje intezivno koriste disk)

osobno imam dva diska u raidu 0 u racunalu
prije nesto vremena osta sam samo s jednim diskom i razlika u radu se i te kako osjetila

a i na kraju krajeva zasto ne bi ima raid u racunalu, ako radi niceg onda barem radi sminke - niko mi nema pravo govorit treba li to meni ili ne

svima su nama dosta jedan par patika, dvoje hlace i dvi majce pa opet bubba virujen da imas nesto vise robe od tog u ormaru
Enermax 460w, eg465ax-ve(g)fma
Gainward GF4 Ti4200 (260/520 MHz)
2x256MB Corsair TwinX512-3200C2
2xSegate Baracuda 80GB sata (Raid 0)
2x IBM Deskstar 40 GB
Pioneer DVD+-RW DVR-107D
Cretaive Live Player 5.1
bolje zivit pet dana kao kralj nego jedan dan kao prosjak
Tooma je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2005., 00:00   #14
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Tooma
a i na kraju krajeva zasto ne bi ima raid u racunalu, ako radi niceg onda barem radi sminke - niko mi nema pravo govorit treba li to meni ili ne
Opet smo dosli do glavne boljke PC Ekspert foruma: citanje s razumijevanjem.

Dakle, sto se mene osobno tice, mozes imati i RAID 7. BMK. No cinjenica da ti vise od ~45MB/s average reada nece trebati, ma koliko "napredan" korisnik ti bio, stoji. A sve to na ustrb sigurnosti.

Citiraj:
svima su nama dosta jedan par patika, dvoje hlace i dvi majce pa opet bubba virujen da imas nesto vise robe od tog u ormaru
Naravno da imam. Ali mi nije jasno kakve to veze ima s RAIDom.

Programer
Staro 06.06.2005., 11:55   #15
Tooma
Premium

Tooma's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Naravno da imam. Ali mi nije jasno kakve to veze ima s RAIDom. [/B]
nema veze s raidom ali ima veze s tvojim stavom da je raid u desktop racunalima totalno nepotrban
Enermax 460w, eg465ax-ve(g)fma
Gainward GF4 Ti4200 (260/520 MHz)
2x256MB Corsair TwinX512-3200C2
2xSegate Baracuda 80GB sata (Raid 0)
2x IBM Deskstar 40 GB
Pioneer DVD+-RW DVR-107D
Cretaive Live Player 5.1
bolje zivit pet dana kao kralj nego jedan dan kao prosjak
Tooma je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas