![]() |
SATA,RAID i igre?
Evo pošto si planiram kupiti neki SATA disk htio bih pitati kakvi su dobici u igrama,da li ču osjetiti nešto ili ne,i to isto me zanima za RAID,da li se isplati to raditi za igre?
|
neces vidit neku posebnu razliku.
|
Da, pomak od 0,1 % što oko nikako ne registrira:D
|
Citiraj:
ja imam i stata i pata disk. I sad mi je PATA dsik glavni i sve mi je gore, SATA je samo za backup. I NEMA razlike. Jedina razlika je ta da je pata 3x tiša. |
Hvala na odgovorima,znači ništa od SATA diska,uštedili ste mi novaca:D
A ako kupim još jedan ovakav disk i stavim u RAID dal bi se onda nešto dobilo u igrama?:D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako imam dva diska i fake RAID kontroler, valja to iskoristiti. Makar mi se Windowsi brže dignu, brže se otvori Word i brže prebacijem bilo što sa diska C na ova dva. Većina nas koristi komp za apsolutno sve pa i za video "obradu". Dok se to radi, radi se i nešto drugo i kod toga je RAID bolji. I tko si ti da nekome drugom namečeš što on ŽELI. Ne postoji niti jedan bolji razlog da se nešto napravi na svom kompu od "JA ŽELIM". |
da ak radis video ili nesto sta jako treba disk osjetit ces jako, al igre i sl. gluposti se ne isplati
|
Citiraj:
a) (RAID 1) kucnom korisniku ne treba redundancija i bespotrebno gubi ogroman kapacitet b) (AID 0) kucnom korisniku ne treba brzi disk od danasnjeg prosjecno brzog diska a ima nekoliko puta vece sanse da izgubi podatke Dakle, kucnom korisniku (R)AID moze biti samo kontraproduktivan. Ono o "obradi" videa i slicnome mozemo obijesiti macku o rep, jer ce svaki disk unazat nekoliko godina odraditi taj posao "obrade" besprijekorno. Citiraj:
|
Citiraj:
No niti ne pričam o ovom gore. Momak je već odlučio i to ispravno. Govorim ti o općem mišljenju o RAID-u koje NAMEČEŠ. Samo ti kažem da nisi u pravu. Razloge sam ti naveo gore. To što ja radim na svom kompu i zašto mi treba RAID nije tvoja briga i tako se postavi. AKo netko postavi pitanje o tome, prikaži loše i dobre strane, pa tek onda donesi zaključak. NE možeš reći da meni nije potreban brzi disk. Jednostavno ne znaš da li mi je potreban. I ako nije. Postoji ono "JA HOĆU". A protiv toga ne možeš. I nemoj. Primjer: Tebi nisu porebna 3 monitora. Dovoljan je samo jedan a ostalo je bacanje love. Prodaj 2 komada.. |
Hvala svima na odgovorima,od SATA diska sam odustao ali od RAID-a 0 ne:D
Možda mi je to stvarno nepotrebno ali eto,ja to želim:) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
No, ako ima vremena i volje proucavati RAID u praksi, _to_ je njegova zelja; no odgovor na njegovo originalno pitanje ostaje takav kakav je. |
da i ja malo stanem na Rakovu stranu
RAID i te kako ima smisla kod naprednih desktop korisnika kojima kupnja dva diska manjeg kapaciteta ne predstavljaju neki udar na kucni budjet za razliku od kupnje jednog veceg diska diskovi su najsporija komponenta u racunalu i svako ubrzanje diskovnog sustava znaci i ubrzanje kompletne konfiguracije (naravno pogotovo za aplikacije koje intezivno koriste disk) osobno imam dva diska u raidu 0 u racunalu prije nesto vremena osta sam samo s jednim diskom i razlika u radu se i te kako osjetila a i na kraju krajeva zasto ne bi ima raid u racunalu, ako radi niceg onda barem radi sminke - niko mi nema pravo govorit treba li to meni ili ne svima su nama dosta jedan par patika, dvoje hlace i dvi majce pa opet bubba virujen da imas nesto vise robe od tog u ormaru |
Citiraj:
Dakle, sto se mene osobno tice, mozes imati i RAID 7. BMK. No cinjenica da ti vise od ~45MB/s average reada nece trebati, ma koliko "napredan" korisnik ti bio, stoji. A sve to na ustrb sigurnosti. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:00. |