Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Smartphone uređaji i mobiteli
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.03.2010., 13:40   #1
chvarko
Beaker

chvarko's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
GPS navigacija

Koja je preciznost auto/ručnog GPS uređaja (ima li razlike između kvalitete/cijene uređaja ili je preciznost ista za sve), te koliko precizno mjeri brzinu (auto navigacija)?
Staro 29.03.2010., 13:51   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Preciznost uređaja je vrlo velika i razlike između modela nisu baš vidljive obzirom da 90% uređaj vrši pozicioniranje s najmanje 3 satelita. U praksi se radi o nekakvih 0,5-1,5m razlike između stvarne pozicije i pozicije na uređaju.
Što se tiče brzine, GPS je preciziniji od uređaja u autu tj. tahometra. Meni se pokazalo da mi tahometar laže za 8km/h tj. prikazuje više nego GPS.
Oglas

Oglas
Staro 29.03.2010., 21:05   #3
chvarko
Beaker

chvarko's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
...Što se tiče brzine, GPS je preciziniji od uređaja u autu tj. tahometra. Meni se pokazalo da mi tahometar laže za 8km/h tj. prikazuje više nego GPS.
To sam htio i potvrditi, jer sam i sam uspoređivao brzine na radarima (ispred škola i raskrižja) na tri različita vozila i svagdje je ispalo da brzinomjer (kilometar sat) u autu pokazuje 6-8% više od brzine izmjerene na radaru.
Naravno to su brzine oko 50 km/h.
Sada sam uspoređivao Megane 2 i ustanovio da kada vozim 150km/h po mjeraču brzine auta, zapravo vozim 141 km/h po GPS uređaju, koji mislim (a i sam si potvrdio) preciznije mjeri. To je fulanje od - 6% (9 km/h)

Nego kad smo kod preciznosti navigacije - kakvu navigaciju koriste mjernici (katastar) koji moraju imati preciznost od 1cm?
Znam da vojna tehnologija GPS-a jako precizna, ali za civilne korisnike unose "namjernu nepreciznost" radi izbjegavanja zloupotrebe (terorizma).
Staro 29.03.2010., 21:37   #4
sipe
Premium
Moj komp

sipe's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
http://sh.wikipedia.org/wiki/Globaln...se_gre.C5.A1ku
Posjedujem vivax 350-testirana je preciznost unutar 1m.
A brzina je točno 8km/h manja od tahometra, izmjereno na 4 auta.
sipe je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 08:37   #5
chvarko
Beaker

chvarko's Avatar

Evo iz Wikipedije sam saznao da više ne koriste unošenje namjerne pogreške:

Citiraj:
"U početku funkcioniranja GPS sistem je imao mogućnost selektivne dostupnosti, što u stvari znači da je namjerno unošena pogreška u podatke koja bi rezultirala greškom u određivanju pozicije od oko 100m. Ova funkcija nije smanjivala preciznost kod vojnih i nekih specijalnih primjena vlade USA. Sistem i dalje ima mogućnost da se ova funkcija koristi, ali je izvan upotrebe od 1.svibnja 2000.g."
Što se tiće preciznosti, po Wikipediji baš nije velika: (gledajući zadnju rečenicu)

Citiraj:
"Za izračunavanje pozicije prijemnika koristi se točna pozicija satelita i točno vrijeme između emitiranja i prijema signala.... sadašnja elektronika u to unosi nepreciznost od oko 10 nanosekundi u C/A kod, što odgovara grešci od 3m u mjerenju udaljenosti. Kada bi pozicja satelita i vrijeme sata bilo apsolutno točno, 3m bi jos uvek bila najmanja greška na koju treba računati. Pošto je digitalni signal P-koda brži, greška koja se na ovaj način unosi je manja i iznosi samo 30 cm.
Ostali izvori nepreciznosti su atmosferski efekti koji utiču na brzinu prostiranja radio-signala, višestruke putanje signala,.... Kada se svi ovi faktori zajedno uzmu u obzir, ukupna greška određivanja pozicije je oko 15 m.

Više sam našao još na ovoj stranici.

Završni dio teksta sa te stranice glasi:

"Ionospheric effects ± 5m
metersShifts in the satellite orbits ± 2.5m
meterClock errors of the satellites' clocks ± 2m
meterMultipath effect ± 1m
meterTropospheric effects± 0.5m
meterCalculation- und rounding errors ± 1 meter

Altogether this sums up to an error of ± 15 meters. With the SA still activated, the error was in the range of ± 100 Meter. Corrections by systems like WAAS and EGNOS, which mainly reduce ionospheric effects, but also improve orbits and clock errors, the overall error is reduced to approximately ± 3 - 5 meters."

Znači dok se sve zbroji i oduzme preciznost ispada ± 3 - 5 metra.

Zadnje izmijenjeno od: chvarko. 30.03.2010. u 09:02.
chvarko je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2010., 09:13   #6
sipe
Premium
Moj komp

sipe's Avatar

Citiraj:
Autor chvarko Pregled postova
Evo iz Wikipedije sam saznao da više ne koriste unošenje namjerne pogreške:

Što se tiće preciznosti, po Wikipediji baš nije velika: (gledajući zadnju rečenicu)

Više sam našao još na ovoj stranici.

Završni dio teksta sa te stranice glasi:

"Ionospheric effects ± 5m
metersShifts in the satellite orbits ± 2.5m
meterClock errors of the satellites' clocks ± 2m
meterMultipath effect ± 1m
meterTropospheric effects± 0.5m
meterCalculation- und rounding errors ± 1 meter

Altogether this sums up to an error of ± 15 meters. With the SA still activated, the error was in the range of ± 100 Meter. Corrections by systems like WAAS and EGNOS, which mainly reduce ionospheric effects, but also improve orbits and clock errors, the overall error is reduced to approximately ± 3 - 5 meters."

Znači dok se sve zbroji i oduzme preciznost ispada ± 3 - 5 metra.
Da, s jednog satelita. Sad dodaj 10 satelita, uzima se srednja vrijednost, i dodatni sustavi poput navednih ispravljaju, i na karti ti uvijek pokaže di si u ± 1m točnosti. Pousdi gps pa sam pogledaj.
Staro 30.03.2010., 10:34   #7
chvarko
Beaker

chvarko's Avatar

Citiraj:
Autor sipe Pregled postova
Da, s jednog satelita. Sad dodaj 10 satelita, uzima se srednja vrijednost, i dodatni sustavi poput navednih ispravljaju, i na karti ti uvijek pokaže di si u ± 1m točnosti. Posudi gps pa sam pogledaj.
Imam Mio Moov M300 (friško), ali kako da vidim na njemu jel točnost 1 ili 5 metara?
Nije mi ni važno koji metar lijevo ili desno, nego da sa večom preciznošću točnije mjeri brzinu.
Staro 30.03.2010., 10:47   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Na mom Mio DigiWalker C250, razlika je 8km/h i sa iGO i sa viaGPS/Cardinale. Koliko znam, dozvoljena pogreška tahometra je oko 7%.
Staro 30.03.2010., 14:09   #9
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
90% uređaj vrši pozicioniranje s najmanje 3 satelita.
Volio bih vidjeti ovih 10% uređaja koji rade pozicionirane sa dva satelita...

Anyway, zbog samog načina rada GPS sustava, pod uvjetom da je brzina i smjer kretanja konstanta, brzina se uvijek točno izračunava bez obzira na pogrešku u samoj poziciji tako da se tu ne bi previše brinuo. Što se tiče samog tahometra u autu, izmjerena brzina između ostalog ovisi i o napuhanosti guma te njihovoj dimenziji a osim toga u njega se namjerno ugrađuje pogreška (u postotcima ili fiksno). Kod mene je npr. u autu nakon određene brzine razlika uvijek 6 km/h bez obzira koliko se brzo vozio (140 ili 210).
Staro 30.03.2010., 14:25   #10
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
GPS uređaji koji svoju poziciju računaju na temelju kodnih GPS mjerenja bez diferencijalnih korekcija postižu točnost do maksimalno ~3 metra. Treba uzeti u obzir da je to u idealnim uvjetima, no ne treba dramiti oko toga jer za pozicioniranje vozila je 10/15 metara super točno.

Vi koji tvrdite da se radi o nekom metru ili metru i pol, ajde pogledajte na koliko decimala vam uređaj daje koordinatu i onda na temelju toga izračunajte koliko iznosi pomak u stvarnosti za 1 decimalu.

Nije nemoguće da točnost bude 1m. Ako već idemo tako, točnost može biti i 1cm, ali to su sve iznimke i "sreća". U velikoj većini slučajeva će dobivena lokacija biti unutar 10 metara.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.03.2010., 21:59   #11
sipe
Premium
Moj komp

sipe's Avatar

Citiraj:
Autor chvarko Pregled postova
Imam Mio Moov M300 (friško), ali kako da vidim na njemu jel točnost 1 ili 5 metara?
Nije mi ni važno koji metar lijevo ili desno, nego da sa večom preciznošću točnije mjeri brzinu.
Večina današnjim gps-ima je točnost unutar 1m, možete se stat nasred raskrižja, i pod uvjetom da imate dobar prijem vidjet ćeš, pokazivat će točno u metar. A brzinu sam testirao u 4 auta, ravno 8km/h odstupanje.

Citiraj:
Autor doublev Pregled postova
Volio bih vidjeti ovih 10% uređaja koji rade pozicionirane sa dva satelita...
Trenutno sam uspio na 2 programa, mireo black edition i igo8, dobiti navigaciju s 2 satelita. Nakon određenog vremena (5 minuta) navigacija počinje navigirati s onim što je dostupno, i točno piše 2D navigiranje. Jest da je to zapinjalo i netočno, ali za grubo pozicioniranje sasvim dovoljno.
Staro 31.03.2010., 10:21   #12
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Pozicioniranje sa 2 satelita je moguće samo aproksimativno i u tom slučaju se zemlja uzima kao treća sfera. Ukoliko se pretpostavi da se nalaziš na 0m nadmorske visine, sa dva satelita možeš biti na dvije točke na zemlji. Ako na neki način jednu od te dvije točke eliminiraš (recimo da navigacijski softwer zna u kojoj se zemlji nalaziš ili barem na kojem kontinentu), dobit ćeš svoju lokaciju više manje precizno. Međutim, ukoliko si na nekoj drugoj nadmorskoj visini (a najčešće jesi), preciznost drastično opada. Sve to je pod pretpostavkom da ti je sat na receiveru precizan. A nije. Tako da se greška povećava i zbog te činjenice.
Navigacija sa 2 satelita je zapravo šala... Za preciznu navigaciju su ti zapravo potrebna 4 satelita kako bi se eliminirala greška zbog nepreciznosti sata u receiveru...
Staro 31.03.2010., 13:09   #13
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Al i dalje su ove točnosti od 1m iluzija
Staro 31.03.2010., 13:21   #14
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

U preciznost pozicije nisam ulazio. Samo sam napomenuo da za izračun brzine kretanja nije bitna točna pozicija već da se ista greška ponavlja iz mjerenja u mjerenje što se vrlo vjerojatno i dešava jer se atmosferski uvjeti, pozicije satelita i ostali faktori koji utječu na pogrešku ne mijenjaju tako brzo. Za precizno mjerenje (odnosno izračun) brzine je daleko važnije konstanta brzina i konstantan smjer kretanja.
Staro 31.03.2010., 14:47   #15
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Sto se tice brzine,jel govorimo o greskama mjerljiva u +/- 1kmh ili o vecim? Jer ako je u pitanju 1km, sve ovo nije bitno,a ako je u pitanju 5 i vise,onda nam niti ne treba gps za mjerenje brzine,toliku gresku imamo vec ugradjenu u auto .
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2010., 15:09   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Caka je u tome da ni tahograf ne pokazuje točnu brzinu tako da se ni ne zna točna pogreška u odnosu na realnost. Razlika između tahografa i GPS-a je 6-8km/h. Osobno smatram GPS preciznijim.
Staro 31.03.2010., 15:40   #17
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Sto se tice brzine,jel govorimo o greskama mjerljiva u +/- 1kmh ili o vecim? Jer ako je u pitanju 1km, sve ovo nije bitno,a ako je u pitanju 5 i vise,onda nam niti ne treba gps za mjerenje brzine,toliku gresku imamo vec ugradjenu u auto .
Preciznost bi morala biti unutar 0,5 - 1 km/h.
Staro 31.03.2010., 22:02   #18
sipe
Premium
Moj komp

sipe's Avatar

Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Al i dalje su ove točnosti od 1m iluzija
Nisi izgleda držao gps u ruci. Uzmi jedan pa isprobaj sam.
Staro 31.03.2010., 23:10   #19
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

To mi je struka i znam što se može dobiti s kakvim tipom prijamnika, antene, sa ili bez diferencijalnih korekcija.

Točnost od 1m za obična kodna GPS mjerenja sigurno ne.
Pitam ponovno, na koliko decimala možeš očitati vrijednost za fi i lambda u tom GPS-u o kojem pričaš?

I opet, točnost ispod 10m uopće nije potrebna za autonavigaciju.
Staro 01.04.2010., 11:21   #20
sipe
Premium
Moj komp

sipe's Avatar

Vivax 350
Specifikacije
http://www.menqgroup.com/products/pro/V330-D.asp
Na slijedećim slikama svijesno otkrivam točno svoju lokaciju, u edukacijske svrhe.
http://i44.tinypic.com/rhr3hg.jpg
Uspisivajući u google maps
http://i43.tinypic.com/24ozoyd.jpg
Uspisvajući u Bing maps
http://i39.tinypic.com/2gu9s7k.jpg
Vivax je bio na balkonu, i pozicija na googl maps slici mogu reć da je ravno jedan metar unutra, inače mislim da slika sve govori o visokoj preciznosti gps-a.
Staro 01.04.2010., 12:00   #21
viper
super user
Moj komp

viper's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Vivax 350
Specifikacije
http://www.menqgroup.com/products/pro/V330-D.asp
Na slijedećim slikama svijesno otkrivam točno svoju lokaciju, u edukacijske svrhe.
http://i44.tinypic.com/rhr3hg.jpg
Uspisivajući u google maps
http://i43.tinypic.com/24ozoyd.jpg
Uspisvajući u Bing maps
http://i39.tinypic.com/2gu9s7k.jpg
Vivax je bio na balkonu, i pozicija na googl maps slici mogu reć da je ravno jedan metar unutra, inače mislim da slika sve govori o visokoj preciznosti gps-a.
kud bas vivax ,nekako cujem da ti bas nevaljaju ,al dobro barem je cardinale gore
i sta slika sad govori? xD
ako treba mogu i ja isprobat na xperiji gps i na mio moov 360 .. neznam kako vama al ja kad pogledam na tahometar pise mi jedanko kao i na gpsu ,isto tak i na onim radarima uz cestu..il ja krivo vidim?
Staro 01.04.2010., 15:43   #22
sipe
Premium
Moj komp

sipe's Avatar

Citiraj:
Autor viper Pregled postova
kud bas vivax ,nekako cujem da ti bas nevaljaju ,al dobro barem je cardinale gore
i sta slika sad govori? xD
ako treba mogu i ja isprobat na xperiji gps i na mio moov 360 .. neznam kako vama al ja kad pogledam na tahometar pise mi jedanko kao i na gpsu ,isto tak i na onim radarima uz cestu..il ja krivo vidim?
Prikazuje preciznost gpsa- u mom slučaju oko 1.5-2m
Vivax evo star 4 godine, za te pare nije bio niti jedan drugi gps, kasnije su se pojavile problematične serije, ovo je prva generacija radi besprijekorno.
Staro 01.04.2010., 15:58   #23
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Juče sam baš koristio GPS na HTC touch cruiseu. Na njemu garmin sa adria route 3.0. Otišao do BG i vratio se bez problema.

GPS mi očitva 8-9 km/h manju brzinu nego što mi pokazje tahometar (Fiat Puntko mkII).
Staro 02.04.2010., 11:51   #24
chvarko
Beaker

chvarko's Avatar

Citiraj:
Autor viper Pregled postova
.. neznam kako vama al ja kad pogledam na tahometar pise mi jedanko kao i na gpsu ,isto tak i na onim radarima uz cestu..il ja krivo vidim?
Koji auto imaš?
Staro 05.09.2010., 04:47   #25
Hrvoje Viher
Registered User

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Globaln...se_gre.C5.A1ku
Posjedujem vivax 350-testirana je preciznost unutar 1m.
A brzina je točno 8km/h manja od tahometra, izmjereno na 4 auta.
ja sam isto u svim autima primjetio da svi gps-ovi kaj imam (i ovaj za u auto i na mobitelima) pokazuju manju brzinu od brzinomjera
Hrvoje Viher je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2010., 06:37   #26
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Na 2 auta, 2 programa mi uvijek daju 8km/h manje od taha. Više vjerujem GPS-u nego tahu.
Staro 05.09.2010., 09:18   #27
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Meni na Laguni na brzinama fula 3 do 5 km. Oko stotke 6 do 8, a na 140 mi fula 13 km.
E sad šta je točno?

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2010., 19:16   #28
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Bojim se da nakon skoro pola godine vise nitko ne prati ovu temu...
Staro 05.09.2010., 23:54   #29
s4s4
Premium

s4s4's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Kaj se tice brzine viaGPS pokazuje 8 km manje kod mene nego brzinomjer na Astri G.

Kaj se tice preciznosti GPS mjernih stanica koje se koriste u katastru - 0,5 cm ako sam ja dobro zapamtil kaj mi je prijatelj rekel koji posjeduje doticni instrument.

Bok
s4s4 je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2010., 00:54   #30
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Na 2 auta, 2 programa mi uvijek daju 8km/h manje od taha. Više vjerujem GPS-u nego tahu.
Ja sam uspoređivao brzinomjere u preko 10 različitih automobila sa 2 različita gps-a - garmin nuvi 710 i mio moov 300. Razlike su jako ovisne o kojem se autu radi i da li su gore gume i felge propisane tvornicom ili odstupaju.
Evo par mjerenja sa autima koji imaju serijske kotače gore:
- opel vectra 2.0i - 100km/h auto=95km/h gps - 200km/h auto=181km/h gps
- volvo s40 2.0i 16v - 100km/h auto=98km/h gps - 220km/h auto=208km/h gps
- fiat tempra 1.6ie - 100km/h auto=98km/h gps - 185km/h auto=180km/h gps
- bmw 318d - 100km/h auto=99km/h gps - 220km/h auto=209km/h gps

Gps mjerenja su sva sa garminom navedena ovdje, mio pokazuje ili isto ili 1-2km/h manje, ali većinom isto kao i garmin.
Ako su na autu gume koje nisu tvorničkih dimenzija onda su odstupanja još veća jer u svim takvim autima km/h satovi lažu još više zbog nemogućnosti točnog mjerenja jer su kotači (obično) manjeg promjera nego tvornička dimenzija.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno