![]() |
GPS navigacija
Koja je preciznost auto/ručnog GPS uređaja (ima li razlike između kvalitete/cijene uređaja ili je preciznost ista za sve), te koliko precizno mjeri brzinu (auto navigacija)?
|
Preciznost uređaja je vrlo velika i razlike između modela nisu baš vidljive obzirom da 90% uređaj vrši pozicioniranje s najmanje 3 satelita. U praksi se radi o nekakvih 0,5-1,5m razlike između stvarne pozicije i pozicije na uređaju.
Što se tiče brzine, GPS je preciziniji od uređaja u autu tj. tahometra. Meni se pokazalo da mi tahometar laže za 8km/h tj. prikazuje više nego GPS. |
Citiraj:
Naravno to su brzine oko 50 km/h. Sada sam uspoređivao Megane 2 i ustanovio da kada vozim 150km/h po mjeraču brzine auta, zapravo vozim 141 km/h po GPS uređaju, koji mislim (a i sam si potvrdio) preciznije mjeri. To je fulanje od - 6% (9 km/h) Nego kad smo kod preciznosti navigacije - kakvu navigaciju koriste mjernici (katastar) koji moraju imati preciznost od 1cm? Znam da vojna tehnologija GPS-a jako precizna, ali za civilne korisnike unose "namjernu nepreciznost" radi izbjegavanja zloupotrebe (terorizma). |
http://sh.wikipedia.org/wiki/Globaln...se_gre.C5.A1ku
Posjedujem vivax 350-testirana je preciznost unutar 1m. A brzina je točno 8km/h manja od tahometra, izmjereno na 4 auta. |
Evo iz Wikipedije sam saznao da više ne koriste unošenje namjerne pogreške:
Citiraj:
Citiraj:
Više sam našao još na ovoj stranici. Završni dio teksta sa te stranice glasi: "Ionospheric effects ± 5m metersShifts in the satellite orbits ± 2.5m meterClock errors of the satellites' clocks ± 2m meterMultipath effect ± 1m meterTropospheric effects± 0.5m meterCalculation- und rounding errors ± 1 meter Altogether this sums up to an error of ± 15 meters. With the SA still activated, the error was in the range of ± 100 Meter. Corrections by systems like WAAS and EGNOS, which mainly reduce ionospheric effects, but also improve orbits and clock errors, the overall error is reduced to approximately ± 3 - 5 meters." Znači dok se sve zbroji i oduzme preciznost ispada ± 3 - 5 metra. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Nije mi ni važno koji metar lijevo ili desno, nego da sa večom preciznošću točnije mjeri brzinu. |
Na mom Mio DigiWalker C250, razlika je 8km/h i sa iGO i sa viaGPS/Cardinale. Koliko znam, dozvoljena pogreška tahometra je oko 7%.
|
Citiraj:
Anyway, zbog samog načina rada GPS sustava, pod uvjetom da je brzina i smjer kretanja konstanta, brzina se uvijek točno izračunava bez obzira na pogrešku u samoj poziciji tako da se tu ne bi previše brinuo. Što se tiče samog tahometra u autu, izmjerena brzina između ostalog ovisi i o napuhanosti guma te njihovoj dimenziji a osim toga u njega se namjerno ugrađuje pogreška (u postotcima ili fiksno). Kod mene je npr. u autu nakon određene brzine razlika uvijek 6 km/h bez obzira koliko se brzo vozio (140 ili 210). |
GPS uređaji koji svoju poziciju računaju na temelju kodnih GPS mjerenja bez diferencijalnih korekcija postižu točnost do maksimalno ~3 metra. Treba uzeti u obzir da je to u idealnim uvjetima, no ne treba dramiti oko toga jer za pozicioniranje vozila je 10/15 metara super točno.
Vi koji tvrdite da se radi o nekom metru ili metru i pol, ajde pogledajte na koliko decimala vam uređaj daje koordinatu i onda na temelju toga izračunajte koliko iznosi pomak u stvarnosti za 1 decimalu. Nije nemoguće da točnost bude 1m. Ako već idemo tako, točnost može biti i 1cm, ali to su sve iznimke i "sreća". U velikoj većini slučajeva će dobivena lokacija biti unutar 10 metara. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Pozicioniranje sa 2 satelita je moguće samo aproksimativno i u tom slučaju se zemlja uzima kao treća sfera. Ukoliko se pretpostavi da se nalaziš na 0m nadmorske visine, sa dva satelita možeš biti na dvije točke na zemlji. Ako na neki način jednu od te dvije točke eliminiraš (recimo da navigacijski softwer zna u kojoj se zemlji nalaziš ili barem na kojem kontinentu), dobit ćeš svoju lokaciju više manje precizno. Međutim, ukoliko si na nekoj drugoj nadmorskoj visini (a najčešće jesi), preciznost drastično opada. Sve to je pod pretpostavkom da ti je sat na receiveru precizan. A nije. Tako da se greška povećava i zbog te činjenice.
Navigacija sa 2 satelita je zapravo šala... :) Za preciznu navigaciju su ti zapravo potrebna 4 satelita kako bi se eliminirala greška zbog nepreciznosti sata u receiveru... |
Al i dalje su ove točnosti od 1m iluzija :)
|
U preciznost pozicije nisam ulazio. Samo sam napomenuo da za izračun brzine kretanja nije bitna točna pozicija već da se ista greška ponavlja iz mjerenja u mjerenje što se vrlo vjerojatno i dešava jer se atmosferski uvjeti, pozicije satelita i ostali faktori koji utječu na pogrešku ne mijenjaju tako brzo. Za precizno mjerenje (odnosno izračun) brzine je daleko važnije konstanta brzina i konstantan smjer kretanja.
|
Sto se tice brzine,jel govorimo o greskama mjerljiva u +/- 1kmh ili o vecim? Jer ako je u pitanju 1km, sve ovo nije bitno,a ako je u pitanju 5 i vise,onda nam niti ne treba gps za mjerenje brzine,toliku gresku imamo vec ugradjenu u auto :D .
|
Caka je u tome da ni tahograf ne pokazuje točnu brzinu tako da se ni ne zna točna pogreška u odnosu na realnost. Razlika između tahografa i GPS-a je 6-8km/h. Osobno smatram GPS preciznijim.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
To mi je struka i znam što se može dobiti s kakvim tipom prijamnika, antene, sa ili bez diferencijalnih korekcija.
Točnost od 1m za obična kodna GPS mjerenja sigurno ne. Pitam ponovno, na koliko decimala možeš očitati vrijednost za fi i lambda u tom GPS-u o kojem pričaš? I opet, točnost ispod 10m uopće nije potrebna za autonavigaciju. |
Vivax 350
Specifikacije http://www.menqgroup.com/products/pro/V330-D.asp Na slijedećim slikama svijesno otkrivam točno svoju lokaciju, u edukacijske svrhe. http://i44.tinypic.com/rhr3hg.jpg Uspisivajući u google maps http://i43.tinypic.com/24ozoyd.jpg Uspisvajući u Bing maps http://i39.tinypic.com/2gu9s7k.jpg Vivax je bio na balkonu, i pozicija na googl maps slici mogu reć da je ravno jedan metar unutra, inače mislim da slika sve govori o visokoj preciznosti gps-a. |
Citiraj:
i sta slika sad govori? xD ako treba mogu i ja isprobat na xperiji gps i na mio moov 360 .. neznam kako vama al ja kad pogledam na tahometar pise mi jedanko kao i na gpsu ,isto tak i na onim radarima uz cestu..il ja krivo vidim? |
Citiraj:
Vivax evo star 4 godine, za te pare nije bio niti jedan drugi gps, kasnije su se pojavile problematične serije, ovo je prva generacija radi besprijekorno. |
Juče sam baš koristio GPS na HTC touch cruiseu. Na njemu garmin sa adria route 3.0. Otišao do BG i vratio se bez problema.
GPS mi očitva 8-9 km/h manju brzinu nego što mi pokazje tahometar (Fiat Puntko mkII). |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Na 2 auta, 2 programa mi uvijek daju 8km/h manje od taha. Više vjerujem GPS-u nego tahu.
|
Meni na Laguni na brzinama fula 3 do 5 km. Oko stotke 6 do 8, a na 140 mi fula 13 km.
E sad šta je točno? |
Bojim se da nakon skoro pola godine vise nitko ne prati ovu temu...
|
Kaj se tice brzine viaGPS pokazuje 8 km manje kod mene nego brzinomjer na Astri G.
Kaj se tice preciznosti GPS mjernih stanica koje se koriste u katastru - 0,5 cm ako sam ja dobro zapamtil kaj mi je prijatelj rekel koji posjeduje doticni instrument. Bok |
Citiraj:
Evo par mjerenja sa autima koji imaju serijske kotače gore: - opel vectra 2.0i - 100km/h auto=95km/h gps - 200km/h auto=181km/h gps - volvo s40 2.0i 16v - 100km/h auto=98km/h gps - 220km/h auto=208km/h gps - fiat tempra 1.6ie - 100km/h auto=98km/h gps - 185km/h auto=180km/h gps - bmw 318d - 100km/h auto=99km/h gps - 220km/h auto=209km/h gps Gps mjerenja su sva sa garminom navedena ovdje, mio pokazuje ili isto ili 1-2km/h manje, ali većinom isto kao i garmin. Ako su na autu gume koje nisu tvorničkih dimenzija onda su odstupanja još veća jer u svim takvim autima km/h satovi lažu još više zbog nemogućnosti točnog mjerenja jer su kotači (obično) manjeg promjera nego tvornička dimenzija. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:06. |