Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.11.2009., 15:00   #1
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Biljar

Otkad igram biljar (po birtijama) znam da se u osmici crna kugla treba pospremiti tamo gdje je pospremljena zadnja iz grupe kugli koju si imao, međutim igrajući biljar na kompu sam vidio da kad pospremiš posljednju iz grupe da se crna mora pospremiti u suprotnu od te, pa me zanima jesu to meni krivo pokazali ili to komp nema pojma?

p.s.

Našao sam pravila biljara ali nisam ništa našao o tome, samo se spominje legalno pospremanje crne. Pa ako želite čitat, evo pravila: http://www.biljar.hr/index.php?optio...d=16&Itemid=17
hellboy152 je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 15:08   #2
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
vecina ljudi igra da crna ide u istu rupu gdje je isla zadnja, neki igraju i suprotnu.
zaprava je potpuno nebitno - samo se unaprijed dogovorite kako cete igrati
rendula je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.11.2009., 15:16   #3
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Mi smo igrali da ako zadnja kugla od jednog i drugog završi u istoj rupi, onaj koji je zadnji pospremio dobiva suprotnu za crnu
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 15:18   #4
gangxxxta
hustla
Moj komp

gangxxxta's Avatar

Citiraj:
Autor flajpan Pregled postova
Mi smo igrali da ako zadnja kugla od jednog i drugog završi u istoj rupi, onaj koji je zadnji pospremio dobiva suprotnu za crnu
mi takoder,a i puno ljudi koje sam gledao su tako igrali
Staro 25.11.2009., 15:21   #5
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Mi isto.

Jel ima koga da zna bit u Balabushki na Kvatriću tu i tamo?
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 17:22   #6
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Citiraj:
tako i mi igramo, ali ako pročitaš pravila, dosta se razlikuje taj birtijski biljar od natjecateljskog (poput najavljivanja, slaganja kugli u trokut i sl).
Sad kad već raspravljamo o biljaru, pri razbijanju ili kad bijela ode u rupu, jel se kod nastavljanja igre bijela mora staviti točno na točku ili se može pomicati (tipa, paralelno s točkom ili tako nešto)?
Staro 25.11.2009., 17:28   #7
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor hellboy152 Pregled postova
tako i mi igramo, ali ako pročitaš pravila, dosta se razlikuje taj birtijski biljar od natjecateljskog (poput najavljivanja, slaganja kugli u trokut i sl).
Sad kad već raspravljamo o biljaru, pri razbijanju ili kad bijela ode u rupu, jel se kod nastavljanja igre bijela mora staviti točno na točku ili se može pomicati (tipa, paralelno s točkom ili tako nešto)?

Za ova pravila o suprotnoj rupi, i mi smo igrali da je suprotna ako od oba igrača boje završe u istoj rupi.

Što se tiče bijele, igrao sam svakako, i da mora bi na točki al isto tako i da može bit bilo gdje u ravnini s točkom. Neki stolovi čak imaju crtu preko polja u ravnini s točkom...
Staro 25.11.2009., 18:40   #8
rams
80286
Moj komp

rams's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Jel nije u pravom 8-ball biljaru pravilo da se crna može terati u bilo koju rupu nakon što se zateraju sve kugle svoje boje?

I ako uteraš bijelu u rupu protivnik ima ball-in-hand odnosno stavlja ju bilo gdje na stol?
rams je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2009., 18:48   #9
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Citiraj:
Autor rams Pregled postova
Jel nije u pravom 8-ball biljaru pravilo da se crna može terati u bilo koju rupu nakon što se zateraju sve kugle svoje boje?

I ako uteraš bijelu u rupu protivnik ima ball-in-hand odnosno stavlja ju bilo gdje na stol?
Malo sam detaljnije proučio pravila i skužio sam sljedeće: upravo to što si rekao vrijedi za natjecateljski biljar, znači kad sve kugle jedne boje pospremiš onda možeš crnu pospremit u bilo koju rupu ali moraš predhodno najavit koja će to biti, a ako ti bijela ode u rupu onda ju možeš stavit gdje hoćeš.
Ali sad mi nije jasna jedna stvar, prije igranja moraš najavit u koju ćeš rupu koju kuglu pospremit, a šta se događa ako pritom pospremiš još koju nenajavljenu. Jel se to smatra kao faul ili ?

Što se tiče (ne)pomicanja bijele u birtijama, to samo ovisi o dogovoru. . .
Staro 25.11.2009., 18:57   #10
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor rams Pregled postova

Pričamo o birtijskom biljaru! Ipak se stol, kugle i ostalo malo razlikuju od natjecateljskog!
Oglas

Oglas
Staro 25.11.2009., 19:45   #11
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Pričamo o birtijskom biljaru! Ipak se stol, kugle i ostalo malo razlikuju od natjecateljskog!
malo dost. . .
Staro 26.11.2009., 06:08   #12
AlexM
Banned

AlexM's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Kafanski biljar je najbolji klasični iliti 8-ball , sa pravilom gdje ode zadnja kugla to ti je rupa i crnu tamo

malo rasistička igra,bjela kugla tjera crnu u rupu

Eh otkad nemam u lokalnom bircu biljar "rasturam" po pikadu
AlexM je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2009., 14:41   #13
hammer_of_thor
its slightly turbocharged
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor AlexM Pregled postova
Kafanski biljar je najbolji klasični iliti 8-ball , sa pravilom gdje ode zadnja kugla to ti je rupa i crnu tamo

Upravo tako.
Di ode zadnja kugla tu treba crna.
Makar dok je pivo na rubu stola sve je podložno pregovorima

IMO ono micanje bijele po ravnini sa točke je glupost. Ja sam svojevremeno dok sam svaki dan poslije škole išao na bilijar preskakao sa bijelom protivničke pa i svoje kugle da bi uterao neku koja meni odgovara.
Od završetka škole je prošlo 6 godina i nažalost u tom vremenu ja sam možda 3 puta od tada nabacio koju partiju, a nedostaje mi...
Makar sam zahrđao ko ekser
Staro 26.11.2009., 15:15   #14
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

u biljaru mi je najgluplje pravilo da se nakon kaj netko ubaci bijelu slučajno da se bijela stavlja na točku, po meni jedino pošteno bi bilo da se bijela nakon ubacivanja u rupu stavlja gdje želiš, tak mi u društvu igramo kad igramo biljar

jel glupa situacija je kad tebi i protivniku ostane samo crna i on namjerno (ili slučajno) ubaci bijelu u rupu
i onda ti recimo od mante moraš gađat crnu preko 2 dužine stola....
jed2i je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2009., 15:58   #15
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Citiraj:
Autor jed2i Pregled postova
u biljaru mi je najgluplje pravilo da se nakon kaj netko ubaci bijelu slučajno da se bijela stavlja na točku, po meni jedino pošteno bi bilo da se bijela nakon ubacivanja u rupu stavlja gdje želiš, tak mi u društvu igramo kad igramo biljar

jel glupa situacija je kad tebi i protivniku ostane samo crna i on namjerno (ili slučajno) ubaci bijelu u rupu
i onda ti recimo od mante moraš gađat crnu preko 2 dužine stola....
a vidiš, meni je to zanimljivije nego da ja uzmem bijelu stavim u ravnini s crnom i rupom koju trebam pogodit i tako pobijedim, to može svatko, ali ne može svatko pogodit od mante preko dvije dužine stola. . . ali opet, o ukusima se ne raspravlja. . .
Staro 26.11.2009., 16:12   #16
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

to ti je ista stvar kak svatko može bijelu ubacit kad je frka
kužim ja tebe, al gle ovak moraš pazit kaj ćeš s bijelom a ne ubacivat u rupu bez posljedica
zato mi je bolje tako, jer kad ubacim recimo bijelu, onda znam da će mi protivnik strest 3-4 svoje kugle u rupu, nakon toga se malo teže vratit
na tvoj način igra traje dulje, al mislim da ukupno znanje biljara i tehnika igranja dolazi do izražaja samo kod natjecateljskih pravila biljara

probaj jednom odigrat tako, po ovim pravilima pa ćeš vidjet da nije samo napeto kod gađanja crne nego tokom cijele partije, jer se non stop pazi na raspored kugli
Staro 26.11.2009., 16:45   #17
hellboy152
Premium
Moj komp

hellboy152's Avatar

Citiraj:
Autor jed2i Pregled postova
probaj jednom odigrat tako, po ovim pravilima pa ćeš vidjet da nije samo napeto kod gađanja crne nego tokom cijele partije, jer se non stop pazi na raspored kugli
a obično kad igramo to je uvijek ista ekipa pa igramo bez takvih kukavičkih poteza (iako se i toga znalo zalomit) . . .
da se mene pita ja bih igrao sve po natjecateljskim pravilima jer ovo kako se igra u birtijama dosta toga nema smisla, ali opet, uvijek igramo tako da bijela ide na točku pa mi glupo sad nagovarat sve koji igraju samnom da rade drugačije, a i opet kad gledaš npr kad igramo nogomet isto se dosta pravila "zanemaruje" i kad se jednom navikneš na to tako je stalno. . .
Staro 26.11.2009., 17:08   #18
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Birc je bric, Biljar klub je drugo , u bircu vrijedi sve i svašta, u biljar klubu se igra po nekim oštrijim pravilima, ar tako bude kad idemo u klub umjesto birc
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2009., 18:59   #19
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

ma kužim,i na kraju krajeva bitna je zabava, ja sam sa svojima igrao stalno prije po birtijaškim pravilima, i sad smo malo promijenili....
igra netko stolni nogomet?
Staro 26.11.2009., 23:51   #20
SrKi
Premium
Moj komp

SrKi's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
ima odlican birc/biljar klub kod slavoneske avenije iza Tomica (BMW), zove se Masconi, ima dosta odlicnih stolova i inace igra najbolja ekipa u Hrv tamo, tako da se ima sto i vidjeti dok pijes cugu recimo. ne igra se samo osmica.
SrKi je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2009., 09:28   #21
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor SrKi Pregled postova
ima odlican birc/biljar klub kod slavoneske avenije iza Tomica (BMW), zove se Masconi, ima dosta odlicnih stolova i inace igra najbolja ekipa u Hrv tamo, tako da se ima sto i vidjeti dok pijes cugu recimo. ne igra se samo osmica.
Zapravo se zove Mosconi što je inače naziv jednog turnira. I igra se najčešće devetka. Ali za to ti treba malo više spretnosti i znanja.

Kada govorimo o osmici, ne postoji natjecateljski biljar i birtiski biljar. Postoje natjecateljska pravila i birtiska pravila. Nitko ne brani igru sa turnirskim pravilima na "birtijskom biljaru" (manji stol, bijela je veća od ostalih kugli itd.)
U natjecateljskim odnosno turnirskim pravilima osmice, svaka kugla se mora najavljivati i samo ta kugla se smije ubaciti. Sve ostalo je prekršaj (osim ako nije najavljen safety). Prekršaj se kažnjava sa ball-in-handom protivničkog igrača što znači da se bijela može staviti gdje god igrač želi.

Britiska pravila su napravljena samo i isključivo zato da se igra uspori kako bi jedan žeton što dulje trajao i da se zaobiđu nedostatci malog stola. Svaka britija ima svoja pravila ali se ona prije partije mogu dogovoriti.

Citiraj:
Autor hellboy152 Pregled postova
Otkad igram biljar (po birtijama) znam da se u osmici crna kugla treba pospremiti tamo gdje je pospremljena zadnja iz grupe kugli koju si imao, međutim igrajući biljar na kompu sam vidio da kad pospremiš posljednju iz grupe da se crna mora pospremiti u suprotnu od te, pa me zanima jesu to meni krivo pokazali ili to komp nema pojma?
Kao što sam napisao, svaka šupa ima svoja pravila. U ovom konkretnom slučaju niti jedno niti drugo nije po turnirskim pravilima.
Staro 27.11.2009., 14:31   #22
robert7
Premium
Moj komp

robert7's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
tocno to,svako ima svoja pravila.

U koji kvart sam god doso svako ima svoja pravila po kojim su ih ucili drugi itd, tako da je sve na razini dogovora.

Ali slazem se da crna ide u rupu di je usla zadnja kugla, i da nema micanja bijele, zabavnije je igrat kad ju treba od 2 mante pogodit nego da ju ko drkadzija stavis na rupu i to je to.

Ali tu i mnogo ovisi ekipa koja igra.
Staro 21.12.2009., 16:30   #23
Flake
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
sto prije prijedjete na internacionalnu osmicu, devetku ili neku drugu disciplinu bolje za vas i za bilijar u HR. Evo domacih bilijarskih meceva http://www.youtube.com/user/theflake90 , a na youtube-u mozete naci puno drugih meceva, npr. na kanalu BClub gdje su sve profesionalni mecevi iz svijeta sa najvecih turnira
Flake je offline   Reply With Quote
Staro 01.04.2010., 18:31   #24
drle1
Premium
Moj komp

drle1's Avatar

inace igarm kod frenda u podrumu na devetki,al kolko znam imaju "birtija" pravila na koja smo navikli i turnirska...naravno birtijska se znaju razlikovat od birtije do birtije,ovisi kaoko se gdje igar,odnosno dogovori,slicno kao igar prve/panike...sve je stvar dogovora
drle1 je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2010., 01:54   #25
Gorstak
Guest
Moj komp

sto se crne i zadnje tice, mi igramo da je tvoja rupa ona u koju si ubacio crnu...ako protivnik takodjer ubaci crnu u tu istu rupu, onda je njegova suprotna rupa...ako je ubacio i bijelu i crnu zadnje, onda protivnik bira koja je njegova rupa....sto se bijele tice, igramo da moze biti bilo gdje na trecini stola iza bijele, sto nije bilo napamet odabrano, vec smo to vidjeli da se moze u biljaru na kompu...
Gorstak je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2010., 13:25   #26
SrKi
Premium
Moj komp

SrKi's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
internacionalna osmica je puno dinamicnija i zanimljivija od ove kafanske.
SrKi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno