|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2011
|
Kuciste "from scratch"
Poštovani puče ![]() U nedostatku sredstava za CM Cosmos ![]() E sad, proračunima, mjerama, guglanjem i ostalim stvarima definirao sam nekoliko parametara, nazovimo ih smjernicama koje se mogu i mijenjati. nekoliko stvari koje su mi svakako bitne to je prostor u kućištu za kabele tj. širina kućišta da ih mogu sakriti, ali krenimo redom sa nekim malim zahtjevima od tog kućišta: *nekakav cilj je clean look *biti će bojano u mat crnu boju i raditi ću kombinaciju sa plavim LED-cama (moj izbor jer mi je draga boja) ![]() *bočna stranica će biti otvorena, pleksi će biti odvojen sa distancerima od stranice *kućište će mi biti šire za nekih 4 cm od mog trenutnog (A+ monolith) zbog kabela, uz to će biti i nekih 5 cm više i 5 cm duže (230x550x500 cm) *svakako će imati ispuh na vrhu od 4 kom 80mm-ih ventova sa mrežicom *materijal od kojeg se izradjuje je aluminij i aluminijski profili *nema varenja, sve će se učvrstiti vidama i ukrasnim maticama *stražnja strana sa konektorima i utorima će (99%) biti preuzeta od nekog starijeg kućišta (samo onaj dio gdje su bracketi za kartice i izrezi konektora) jer je to previse pipav i dugotrajan posao, a neću dobiti bolje rezultate Stavke koje nisam još riješio su: *način na koji će se otvarati bočna stranica, dakle sami mehanizam *dvojim se dali da prednju stranu sakrijem sa nekim vratima ili da ga ostavim ovako kako je *da li staviti kola ili nogice Slika trenutno nemam jer je tek aluminij izrezan i još niti jedna rupa nije izbušena, čim bude neki vidljivi rezultat odmah stavljam. Sigurno ću postaviti još gomilu pitanja kako, što, gdje i zašto pa da podijelite svoja iskustva samnom. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Prva preporuka, odustani od 4*80mm na vrhu i zamijeni s jednim 120mm ili 140mm (ili čak 180mm) ako želiš da to bude i tiho, a puno efikasnije.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
pa tišina mi nije nekako primarna stvar, jer svakako planiram staviti set (vandal blue) prekidača sa kojima bi se to reguliralo, znači posebno ventovi, posebno svijetlo. na ovim ventovima koje imam pise da su ~28 cfm, dok ovi od 120mm rijetko koji prelazi 32-36 cfm (a da su financijski prihvatljivi) što mi je kad se stavi u odnos zanemarivo prema izgledu. Iako si u pravu, 120mm ventovi bi svakako bili tiši. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
koja cijena venta ti je prihvatljiva?? http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.908.103 dobar airflow, tih, jeftin... i da, zasto bocna stranica otvorena...sto nije cilj sve zatvorit da se sprijeci ulaz prasine ?
![]() |
#5 |
Registered User
|
već imam 4 venta sa plavim ledicama, u tome je caka, malo mi je blesavo sada kupovati nove ventove.Ali ako ustanovim da je to nesnosna buka idem na tišu opciju. sada sam gledao kako je napisano u mom prvom postu, e pa krivo sam napisao, stranica će biti otvorena, al opet će na taj otvor ide pleksi, tako da nekog velikog otvora za prasinu nece biti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Imam par savjeta/pitanja: Stranice mozes zatvarat preko sarafa tj ovak nesto link, tesko je napraviti onaj mehanizam kak se vecina kucista zatvara( da se sarafi samo sa zadnje strane.. ). Koja je debljina alumnija ? Jel ces imat neke ventove za upuh zraka, isto ti preporucujem promijenu tih 80mm ventova za neke vece.. Oces radit kostur od aluminija ili ce biti bez kostura ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
koliko ti misliš uložiti financijski u to kučište?Jel imaš odgovarajuči alat za njegovu izradu?(ne mislim na škare za lim,pilu za željezo...)nego na profi alat.Inaravno treba ti barem neko iskustvo u piljenju i obradu obojenih metala.Aluminij je dosta prihvatljiv za DIY ali i dosta ima posla oko njegove obrade.
My modd cabel&sleeving&case&water&cooling,VGA block K:HDD Maxtor MaXLine Plus II 250Gb sata IBM ThinkPad T30,T40, T43-1871,Z60mP: starije brojeve auto časopisa classiccars,Quattroruote,Motor Klassik,Markt ponude na PM. K:Karambol ili neispravne iPhone, Samsung,Sony,Nokia,LG,Huawei,Xaomi uređaje |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
@ Nikol@Grozni Aluminij je debljine 2 mm, ne planiram raditi kostur jer ce kuciste biti jako cvrsto i sa profilima (testirano), klasicni mehanizam ne dolazi u obzir jer nemam stancu za lim tako da ne mogu ni napraviti nista slicno, ovo sto je u linku mi i je u biti i najrealnija opcija, jer mi nije cilj to kuciste otvarati svaki dan, tako da 4 vide to mogu drzati za stalno. Usis je planiran nekako da ide sa dna kucista da se poklopi sa ispuhom na vrhu, da se napravi lijepi propuh. @ lkw_pkw 2 m2 aluminija su oko 300kn (ja ga dobio za 200), 6 m profila me kosta oko 80 kn, prijatelj mi radi svijetlece reklame tako da materijal dobijam relativno jeftino, vide i matice su prakticki zabadava, za sve ostalo Ebay, imam jedno staro napajanje od 350 W koje takodjer mislim uvaliti pa da mi bude samo za rasvjetu i ventove, biti ce mjesta za 2 napajanja. Vec imam dosta materijala i kuci tako da ovo ne bi smilo biti neko financijski zahtjevno kuciste. Moja je racunica skupa sa bojom ova gradnja ne bi smjela kostati vise od 500 kn. A sto se tice alata, nemam jedino velike masine za obradu metala (tokarski stroj, stanca za metal.....) sve ostalo (dremel, aku busilica, kutna brusilica, bušilica, stupna bušilica, cirkular......sve to imam + jedan mali kamion rucnog alata ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
*LovreST To ti je osnovni alat ali ako imaš znanja i prakse to bi ti bilo dovoljno , narvno bez ikakve žurbe.Jesi razmišljao o brušenju Al , i poliranju moraš računati i na neku zaštitu za vnjske Al dijelove. *Nikol@Grozni Kolega ni to nije teško napraviti treba malo maštu upotrijebiti.
My modd cabel&sleeving&case&water&cooling,VGA block K:HDD Maxtor MaXLine Plus II 250Gb sata IBM ThinkPad T30,T40, T43-1871,Z60mP: starije brojeve auto časopisa classiccars,Quattroruote,Motor Klassik,Markt ponude na PM. K:Karambol ili neispravne iPhone, Samsung,Sony,Nokia,LG,Huawei,Xaomi uređaje |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Ma znam, ja sam jako dobro svjestan da ovo nije projekt od 2 dana......nije ni u ludilu. Planiram obrusiti Al pa ga proci prajmerom i mat crnom bojom i onda ispeci boju. Ideja postoji, nacin postoji, ljudi sa iskustvom koje ja nemam su uvijek tu sa savjetom (stari mi je jako dobar mestar). Svaki dan dobijam nekoliko ideja kako nesto napraviti (imam dobru ekipu kojoj vijuge rade) tako da je brainstorming strana ovog projekta vrhunska. Kasnije cu nabacati prve slike.....jebemu, veceras mi je izgorio steker, izbio osigurac i sve to mi je skurilo dremel, to je za poludit! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Za Al si svjestan, naravno, da zahtjeva kao temeljnu boju reaktivni lak, inače ti ta mat crna ode dolje čim ju krivo pogledaš? Preporučam ti lak koji je imao takva svojstva (probao, drži na svemu živome i neživome ako je očišćeno), a i željenu boju: proizvodi ga Duga, zove se Lak za školske table. Ima ga u svima nama poznatoj zelenoj boji, i u mat crnoj. Vrlo je vjerojatno da ga ima i neki autolakirer blizu tebe negdje zbuksanog, lagano je s njime raditi jer je na Nitro bazi, što bi reklo da brzo steže, a i možeš raditi špricom sa malom diznom (1.0 - 1.3 mm). Autolakireri u mom kraju ti ga žargonski zovu "mat-lak".
![]() |
#12 |
Registered User
|
GOW hvala na savjetu, da za Al znam da ide reaktivni lak, isto tako jako dobro znam kako ide boja sa Al-a kad npr. ne ocistis od masnoce, radio, iskusio, hvala nikad vise, ispekao sam zanat na motoru kad sam ga imao......da da padao sam ko kruska ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Dakle....evo prvih slika......ovo su mi prve vide u kucistu, al eto samo da se gura nesto......e da i danas mi ode dremel ![]() i ima i jedna slika moje male radionice ![]() http://img541.imageshack.us/i/img20110228190556.jpg/ http://img46.imageshack.us/i/img20110228190636.jpg/ http://img713.imageshack.us/i/img20110228190714.jpg/ http://img641.imageshack.us/i/img20110228190807.jpg/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
lkw_pkw
u čemu je bio problem u dremel jel se možda radi o Einhell?
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
evo da se javim nabrzinu.......bio strasno bolestan zadnja 4 dana, upala sinusa sa temperaturom i nikako da prodje ukratko strasno! *dakle kupljen novi dremel ![]() ![]() *naruceni kabeli za reset, on/off, i led *naruceni vijci/distanceri za maticnu.... nadam se da cu danas VALJDA moci nesto i napraviti......ako uspijem postam slike |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
kakva štampana ploča??? To ti nije dobro da ti se događa u kući , imao si valda preopterećenje u mreži ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
pa kad otvoris dremel imas malu stampanu plocu (mora biti jer regulira jacinu struje za potenciometar), izgorio mi je jedan kondenzator, jednostavno probio. Ustanovio sam da je bilo do uticnice, stara uticnica i kako se sada malo vise koristila malo se je izvukla iz zida i spojilo mi je preko metalnog okvira uticnice u kratki spoj i naravno kaboom! nema veze ide se dalje......danas se napokon zatvorila financijska konstrukcija za kuciste (stigla placa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
nadam se da ce biti kvaliteta projekt baš me zanima kako će se to sve razvijati.
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Registered User
|
Citiraj:
da ne kazete da nista ne radim evo par slikica, malo san razmislja i promijenjen je malo dizajn, znaci ipak ce ic maska naprijed, ali ne preko cijele stranice nego samo preko polovice, maska ce se montirati na klizni mehanizam koji se moze otvarati i prema gore i prema dolje: http://img851.imageshack.us/i/img20110305160633.jpg/ nadalje, malo sam radio i oko kucista i zatvorio sam ga, narednih dana se ide na izrezivanja svih potrebnih rupa i finu obradu, jos sad moram nekoga zakinuti za neko staro kuciste za par stvari koje ja doma ne mogu napraviti ni pod razno. evo sad par slikica kucista: http://img823.imageshack.us/i/img20110305160559.jpg/ http://img34.imageshack.us/i/img20110305160621.jpg/ ![]() http://img25.imageshack.us/i/img20110305160808.jpg/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
lkw_pkw
dobro kaj si sa pik trakom zaštitio Al to dosta ljudi ne radi ![]() sviđa mi se ovaj tvoj dremela? Jel imaš možda ovaj svoj stari dremala Einhell još kod sebe?
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Registered User
|
matice su iz brodomerkura samo da javim da projekt nije mrtav, morao sam hitno u SLO na 7 dana, nadam se da ce kroz par dana biti i koji update |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|