|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
![]() Pozdrav! Evo, ovako: Imam lap-top Toshiba Qosmio F30-112. Nema na sebi nikakav OS, hdd je bio wipe-an i sada sam ga u Partition Magic-u 8.0 particionirao na 2 particije: 1. Za OS (XP) velika oko 18 GB -> NTFS 2. Za ostale podatke -> NTFS {HDD ima oko 100 GB (nebitno, al eto...)} Uglavnom... Imam te dvije particije. HDD radi, jer ga Partition Magic može particionirat. Isto tako, na hirens Boot CD-u (inače hirens boot cd boot-am s USB-a), postoji tzv. Mini Windows XP. On ima SATA support i na njemu normalno mogu pretraživat, formatirat obe particije, pravit direktorije na njima... sve... A kada idem instalirati Windows XP (koji također imam na boot-abilnom USB-u jer CD-ROM ne radi) pri instalaciji 'ne vidim' particije koje sam kreirao. Dakle očito je kvaka negdje u driverima, tj. tim kontrolerima za SATA Hard Diskove. E, sad... Imam USB Floppy i našao sam nekakve drivere za HDD za qosmio f45 i još nekakve intelove drivere za Toshibu (ne znam za koju). Stavio sam to na diskete i probao instalirat drivere (ono kad treba pritisnut F6 kad se otvori priprema za instalaciju Windows-a). Driveri se instaliraju s Floppy-ja, ali ja i dalje ne vidim svoje particije. U BIOS-u ne znam isključiti odnosno disable-ati SATA... Mislim... to bi se trebalo moć u BIOS-u, ali ovdje ne ide. Postoji u BIOS-u od kompa neš DRIVES I/O, ali na taj meni uopće ne mogu doći, tako da ga ne mogu ni editirati... Mene zanima da li mi netko može pomoći oko instalacije windowsa XP na komp, odnosno da li mi netko može pomoći rješiti ovaj problem sa SATA HDD-om? Ili ovo s floppy-jima (ak netko ima drivere doma ili ako ih može iskopat na netu... :S) ili ak mi netko može pomoć s BIOS-om? Evo neki podaci koji bi možda mogli pomoć: LapTop - Toshiba Qosmio F30-112 ACPI BIOS version = 3.90 HardDiskDrive - Toshiba MK1032GSX 100.03 GB CD-ROM ne radi Imam XP na USB-u, HirensBoot CD na USB-u (USB-i su butabilni) Imam USB Floppy Hvala unaprijed! =) EDIT: E, da... da ne bi netko mislio da možda ovi Windowsi ne rade, tj. da butabilni USB nije dobro napravljen, ili neš slično... Sve je dobro napravljeno jer se particije vide na drugom lap-top-u (HP510) kad boot-am s tog istog USB-a di su ti Windows-i. Tak da ono... =) Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 12.01.2010. u 23:35. Razlog: spajanje postova |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
bok... probaj slipstreamati drivere u instalacijski cd xp-a ... evo kako.. http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/TSB85017Z0000R01.htm to bi trebalo riješiti tvoj problem... javi ako nisi uspio... pozdrav |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ili slipstreamati drivere u instalaciju i onda mora raditi, ili odes u bios i prebacis SATA mod iz AHCI u ATA |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Bok! Hvala na brzom odgovoru. Da, čuo sam za ovaj nLite. Znači na kraju kreiram image windows-a u kojima su integrirani ti driveri. Hvala ti puno. Nisam još probo, ali budem kroz par dana (nemam baš previše vremena zbog vozačkog...). Javim ak bude bilo problema! =) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Hvala!
Citiraj:
Našo sam ja bio neku Toshibinu stranicu, ali nisam na njoj našo svoj model lap-topa! Hvala ti puno! =) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
np...glavno da si uspio...krenuo sam od pretpostavke da imaš dobre drivere ali eto...pozdrav |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|