|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
(riješeno) Grafulja
U biti sam u dilemi je li ovo softverski ili hardverski problem. Cijela konfiguracija mi piše u profilu, ali za sada da kažem kako su glavni protagonisti Gainward Bliss 4850 GS 512MB i ViewSonic VG2230wm 22" LCD. Naime, odjednom više nemam slike na monitoru, i to već prilikom paljenja kompa. Na OSD-u monitora samo napiše "No signal", dakle ne dobiva podatke iz grafičke (ili ih ne može procesirati). Istovremeno imam bez problema sliku na TV-u (na grafičkoj su 2 DVI-a, a TV je spojen preko DVI-HDMI adaptera). Zamjena portova nije ništa značila (dakle, na mjesto monitora sam spojio TV i obratno). Niti sam monitor (bez TV-a na drugom portu) ne radi, tj. nema slike. Posumnjao sam na monitor, pa sam ga spojio VGA kablom i vidi čuda - radi, no samo kada na drugom DVI-u nema spojenog TV-a. Tada ima slike do log-in ekrana WinXP-a (SP2), kada ekran ide u sleep mode jer napiše "Analon No signal". DVI kabl sam isprobao na drugom kompu i ispravan je. Još jedino mogu probati spojiti monitor na neki drugi komp preko DVI-a ali to ne rješava problem zašto istodobno ne mogu imati spojen monitor preko VGA kabl i TV (btw. sliku na TV-u imam bez obzira je li na drugom portu grafe monitor preko DVI-a, VGA ili nema ničega). Zamjena portova ovdje opet nije igrala nikakvu ulogu. Nakon toga sam posumnjao na drivere i instalirao poslijednje Catalyst (9.7), i naravno nema nikakve vidljive razlike. Ovaj problem sam već imao prije oko dva mjeseca, te sam reklamirao monitor. Nakon dva dana sam dobio natrag monitor s obrazloženjem da je monitor ispravan, i stvarno je funkcionirao. P.S. Zna li tko nekakav ATI-jev e-mail na koji im se mogu pisati ovakvi problemi? Kod Nvidie sam ga odmah locirao, a od ATI-ja sam na poslani mail customer supporta dobio reply s linkom na support za AMD procesore. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
Pa prati onda taj link što su ti poslali pa vidi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
mislim da je problem softverske prirode odnosno da je to drivera već bilo govora o tome na ovom forumu, slična pitanja sam i ja postavljao i uzrok tome nitko nezna (osim valjda onih u ATI ju a i to je upitno). Ovako laički, koliko sam ja uspio do sada saznati, stvar je u tome da driveri prepoznaju DVI-HDMI konekciju na grafičkoj uvijek kao glavnu/primarnu i prebacuju signal na taj izlaz a ovaj drugi diseblaju. Kako je najćešće u ovakvim kombinacijama sa dual DVI karticama i LCD TV-ima, TV taj koji je spojen DVI-HDMI adapterom, tako i signal najćešće ostaje samo na TV-u (odnosno na izlazu koji je povezan DVI-HDMI adapterom) onda ga moraš ručno u winsima na display properties naštelavati. Uglavnom uzrok neznam ali meni se to događa uvijek kad instaliram drivere za grafičku ili cijeli ATI CCC. i nisam našao kako riješiti to http://forum.pcekspert.com/showthrea...t=80292&page=5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Ali dotični tvrdi da se to dogodilo odjednom i da je tako od početka uključivanja računala… ![]() Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Oppa Gangbang Style
|
čim vidim takav problem: dual dvi grafa+monitor+TV spojen DVI/HDMI adapterom i opis problema sličan ovog gore, 99% sam siguran da je razlog ovaj koji sam naveo. Pitanje zašto i kako - e to bih i ja volio znati. @thopok - ovo za sam monitor bez TV-a - ako ga u međuvremenu (mislim na monitor) nije prebacio da mu bude kao primary display, onda neće ni imati slike dok ga ne stavi kao primarni (barem je tako kod mene) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Ne smiješ (u panici) miješati simptome tj. sve simptome pripisivati istom problemu. Možeš imati u isto vrijeme i DVI i VGA spojen i imati ćeš sliku ali samo kada to tako konfiguriraš u Windowsima (extend desktop ili clone). I to samo dok si u Windowsima. Boot će uvijek biti na jednom ekranu (čini se u tvom slučaju samo na digitalnom).
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne mora biti, meni se boot proces vidi i na monitoru i na LCD TV-u i usput još nemam nikakvih problema koje spominje E-mil, a koristim DVI > HDMI adapter... Mopy, naslov ne može biti ovakav, gotovo isto kao da si napisao samo "problem", nije dovoljno informativan.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
the letter
Datum registracije: Sep 2005
|
![]() |
#9 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Meni stvarno nije jasno kakve su to onda "lude" kartice? Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Oppa Gangbang Style
|
ma to se događa samo kad instaliram nove/stare drivere za grafičku znači najviše jednom mjesečno (ako stavljaš svaki mjesec novi ATI CCC) prebaciš ručno primary/secondary i zaboraviš do nove instalacije |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Evo, nakon nekoliko dana sam opet došao do kompa. Problem je riješen zdravo seljački: nakon deinstalacije ATI drivera spojio sam monitor preko DVI-a i gle čuda radi samo s windowsovim driverima. Nakon toga sam opet instalirao ATI drivere i sada je opet sve u normali (DVI monitor + DVI/HDMI LCD TV clone mode). Hvala svima na odgovorima! Btw, postoji li kod ATI-jevih kartica pandan Video Overlay moda (to sam imao kod Nvidia kartica). Dakle, kada pokrenem neki video na kompu, da mi se na TV-u taj video automatski prikaže u full screen modu (recimo kod media playera), a inače da bude podešen clone mode. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Upogonio sam. Hvala! |
![]() |
![]() |
|
|