PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Grafulja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=154434)

mopy 27.07.2009. 22:09

(riješeno) Grafulja

U biti sam u dilemi je li ovo softverski ili hardverski problem.

Cijela konfiguracija mi piše u profilu, ali za sada da kažem kako su glavni protagonisti Gainward Bliss 4850 GS 512MB i ViewSonic VG2230wm 22" LCD.
Naime, odjednom više nemam slike na monitoru, i to već prilikom paljenja kompa. Na OSD-u monitora samo napiše "No signal", dakle ne dobiva podatke iz grafičke (ili ih ne može procesirati). Istovremeno imam bez problema sliku na TV-u (na grafičkoj su 2 DVI-a, a TV je spojen preko DVI-HDMI adaptera). Zamjena portova nije ništa značila (dakle, na mjesto monitora sam spojio TV i obratno). Niti sam monitor (bez TV-a na drugom portu) ne radi, tj. nema slike. Posumnjao sam na monitor, pa sam ga spojio VGA kablom i vidi čuda - radi, no samo kada na drugom DVI-u nema spojenog TV-a. Tada ima slike do log-in ekrana WinXP-a (SP2), kada ekran ide u sleep mode jer napiše "Analon No signal". DVI kabl sam isprobao na drugom kompu i ispravan je. Još jedino mogu probati spojiti monitor na neki drugi komp preko DVI-a ali to ne rješava problem zašto istodobno ne mogu imati spojen monitor preko VGA kabl i TV (btw. sliku na TV-u imam bez obzira je li na drugom portu grafe monitor preko DVI-a, VGA ili nema ničega). Zamjena portova ovdje opet nije igrala nikakvu ulogu. Nakon toga sam posumnjao na drivere i instalirao poslijednje Catalyst (9.7), i naravno nema nikakve vidljive razlike.
Ovaj problem sam već imao prije oko dva mjeseca, te sam reklamirao monitor. Nakon dva dana sam dobio natrag monitor s obrazloženjem da je monitor ispravan, i stvarno je funkcionirao.

P.S. Zna li tko nekakav ATI-jev e-mail na koji im se mogu pisati ovakvi problemi?
Kod Nvidie sam ga odmah locirao, a od ATI-ja sam na poslani mail customer supporta dobio reply s linkom na support za AMD procesore. :wtf2:

Berax0r 27.07.2009. 22:56

Pa prati onda taj link što su ti poslali pa vidi.

E-mil 27.07.2009. 23:15

mislim da je problem softverske prirode odnosno da je to drivera

već bilo govora o tome na ovom forumu, slična pitanja sam i ja postavljao i uzrok tome nitko nezna (osim valjda onih u ATI ju a i to je upitno).

Ovako laički, koliko sam ja uspio do sada saznati, stvar je u tome da driveri prepoznaju DVI-HDMI konekciju na grafičkoj uvijek kao glavnu/primarnu i prebacuju signal na taj izlaz a ovaj drugi diseblaju.

Kako je najćešće u ovakvim kombinacijama sa dual DVI karticama i LCD TV-ima, TV taj koji je spojen DVI-HDMI adapterom, tako i signal najćešće ostaje samo na TV-u (odnosno na izlazu koji je povezan DVI-HDMI adapterom)

onda ga moraš ručno u winsima na display properties naštelavati.

Uglavnom uzrok neznam ali meni se to događa uvijek kad instaliram drivere za grafičku ili cijeli ATI CCC.

i nisam našao kako riješiti to

http://forum.pcekspert.com/showthrea...t=80292&page=5

thopok 27.07.2009. 23:51

Ali dotični tvrdi da se to dogodilo odjednom i da je tako od početka uključivanja računala…:stoopid:
Citiraj:

Niti sam monitor (bez TV-a na drugom portu) ne radi, tj. nema slike.

E-mil 28.07.2009. 00:02

čim vidim takav problem: dual dvi grafa+monitor+TV spojen DVI/HDMI adapterom i opis problema sličan ovog gore, 99% sam siguran da je razlog ovaj koji sam naveo.

Pitanje zašto i kako - e to bih i ja volio znati.

@thopok - ovo za sam monitor bez TV-a - ako ga u međuvremenu (mislim na monitor) nije prebacio da mu bude kao primary display, onda neće ni imati slike dok ga ne stavi kao primarni (barem je tako kod mene)

doublev 28.07.2009. 11:40

Citiraj:

Autor mopy (Post 1393816)
Posumnjao sam na monitor, pa sam ga spojio VGA kablom i vidi čuda - radi, no samo kada na drugom DVI-u nema spojenog TV-a. Tada ima slike do log-in ekrana WinXP-a (SP2), kada ekran ide u sleep mode jer napiše "Analon No signal". DVI kabl sam isprobao na drugom kompu i ispravan je. Još jedino mogu probati spojiti monitor na neki drugi komp preko DVI-a ali to ne rješava problem zašto istodobno ne mogu imati spojen monitor preko VGA kabl i TV

Valjalo bi isprobati monitor na drugom kompu sa DVI kabelom da se eliminira kvar na DVI ulazu na monitoru. Također bi trebalo probati drugi monitor sa DVI kabelom...

Ne smiješ (u panici) miješati simptome tj. sve simptome pripisivati istom problemu. Možeš imati u isto vrijeme i DVI i VGA spojen i imati ćeš sliku ali samo kada to tako konfiguriraš u Windowsima (extend desktop ili clone). I to samo dok si u Windowsima. Boot će uvijek biti na jednom ekranu (čini se u tvom slučaju samo na digitalnom).

domy_os 28.07.2009. 16:49

Ne mora biti, meni se boot proces vidi i na monitoru i na LCD TV-u i usput još nemam nikakvih problema koje spominje E-mil, a koristim DVI > HDMI adapter...

Mopy, naslov ne može biti ovakav, gotovo isto kao da si napisao samo "problem", nije dovoljno informativan.

doublev 28.07.2009. 16:58

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1394505)
Ne mora biti, meni se boot proces vidi i na monitoru i na LCD TV-u i usput još nemam nikakvih problema koje spominje E-mil, a koristim DVI > HDMI adapter...

Istina.. Ali poanta priće je da to što se boot vidi samo na jednom monitoru nije ništa čudno...

thopok 28.07.2009. 17:49

Meni stvarno nije jasno kakve su to onda "lude" kartice?
Citiraj:

dobio reply s linkom na support za AMD procesore
Čini se da jedino oni mogu ovo sve razjasnit…:goood:

E-mil 28.07.2009. 21:12

ma to se događa samo kad instaliram nove/stare drivere za grafičku

znači najviše jednom mjesečno (ako stavljaš svaki mjesec novi ATI CCC)

prebaciš ručno primary/secondary i zaboraviš do nove instalacije

mopy 01.08.2009. 14:41

Evo, nakon nekoliko dana sam opet došao do kompa.
Problem je riješen zdravo seljački: nakon deinstalacije ATI drivera spojio sam monitor preko DVI-a i gle čuda radi samo s windowsovim driverima. Nakon toga sam opet instalirao ATI drivere i sada je opet sve u normali (DVI monitor + DVI/HDMI LCD TV clone mode).
Hvala svima na odgovorima!

Btw, postoji li kod ATI-jevih kartica pandan Video Overlay moda (to sam imao kod Nvidia kartica). Dakle, kada pokrenem neki video na kompu, da mi se na TV-u taj video automatski prikaže u full screen modu (recimo kod media playera), a inače da bude podešen clone mode.

greg SE 02.08.2009. 15:15

theater mode....
nvidia to vise nema (osim na starim karticama, gf7 ili starije)

mopy 02.08.2009. 22:44

Upogonio sam. Hvala!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:50.