|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
FTP, SMB, NFS prebacivanje podataka sporo?
Imam jedan problem, za koji zapravo i ne znam točno da li je problem... Pokušavam pronači najbolji način za prebacivanje velikih fileova (HD video) preko kućne mreže na Media player (NMT Popcorn Hour A110). Mreža je postavljena ovako: Player(A110 sa HDD WD1TbGP)-------kabel-------router(Thompson Speedtouch od T-coma)----wireless-----PC(Laptop nw9440 na dockingu) OS je Win XP SP3 32 bit. A110 ima instalirane sve moguće media servise (UPnP AV/DLNA, FTP, Samba, NFS). Također ima i HDD za pohranu fileova. E sad, kolika bi bila procjena nekoga od vas tko se kuži u takve stvari i ima slične setupove o brzini prijenosa podataka? Kod mene je to jako sporo, a ni sam ne znam jel to stvarno tako ili nešto nije u redu? Evo što sam sve probao kako bih prebacivao fileove sa PCa na A110: 1. Na kompu sam složio SMB server tako da HDD od A110 vidim pod MyComputers kao neki disk kojem sam dodjelio slovo ( v: ). To sam učinio tako da sam pozvao A110 slijedećom naredbom: START->RUN-> ''net use v:\\ipadresa\share 2. Pristupio sam disku preko FTP veze (pod address u Windows exploreru sam pozvao njegovu IP adresu i login). Sve ovo funkcionira, disk na A110 se lijepo vidi sa svim folderima i može se uređivati. Međutim transfer jednog filea od cca 7.5 GB traje oko 150 minuta! I to na bilo kojem od ova dva gore opisana protokola. Jel to normalno ili nešto ne štima? Također, pokušao sam i verziju da file streamam sa PCa direktno na A110 na slijedeći način: Na PCu sam postavio NFS server (Hanewin) i odredio shareane foldere koje želim da A110 vidi. Na A110 sam se prikačio na taj server i počeo streamanje videa. Ako je riječ o običnom divx filmu (cca 700 Mb) to funkcionira, film se glatko vrti. Međutim ako je riječ o DVD ripu ili nedajbože HD filmu (znači veličine > 4.5Gb) čim se isprazni buffer nakon nekih 30 sekudi film počinje štekati i neda se više gledati. Dakle, ni NFS prijenos mi nije dao neke rezultate. (BTW kako složiti preko ovog NFS servera da sa PCa vidim hard od A110 kao što sam ga vidio preko SMBa i FTPa gore opisanih?) Jel ima ovdje kakve pomoći sa se ta brzina poveća, možda neka kvačica koju treba ticknuti nedje u nekom setup prozoru ![]() Sorry što sam se raspisao, nov sam u ovome pa neznam što je važno reći, a što nije. Dosta sam toga u ovih par dana pročitao i saznao novoga o ovim mrežama, servisima itd. ali ipak mi je sve još strano pa zato molim da ako će mi netko znati pomoći da ne koristi previše ''stručnu'' terminologiju... Hvala svima i pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Imas taj "media centar" koji sam po sebi ima uzasno los i limitiran mrezni transfer podataka + sve to jos furas preko wirelessa (ako sam dobro shvatio shemu od gore) -> trening za umiranje, nazalost.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prvo probaj izbacit wireless iz kombinacije, bilo preko dockinga ili direktno uštekaj mrežni kabel spojen na router. Eto Bubba reko prije mene. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Hvala na pomoći, da bili ste u pravu, wireless me koči. Usporedba 701 Mb (SMB veza): wireless - 15 minuta kabel - 4.8 minuta Radi i streamanje HD sadržaja bez problema preko kabela. Neznam zašto kažete da je taj media centar ograničen. Ok, vjerojatno i je da ja ni ne znam kako ali sve u svemu što sam vidio, zadovoljava moje potrebe. Ima i usb pa mogu direktno snimat na njegov hard sa laptopa bez mreže. Imam još jedno pitanje... Posložio sam si kumunikaciju PCa i A110 preko IP adresa. Međutim, svaki put kad upalim komp (ili A110) oni si uzmu novu adresu i naravno da onda komunikacije više nema. E sad, jel moguće da zadam kompjuteru da mi uvijek (preko wirelessa) uzme istu adresu, i koju bi bilo najbolje odabrati adresu da znam da je router neće dodjeliti nekom drugom (laptopu npr.) tko se spaja na mrežu? Isto pitanje vrijedi i za A110? Na kompu sam uspio naći pod: Wireless Network Connection->Properties->Internet Protocol->Properties->use the following IP, i onda upišem adresu po želji. Probao sam više kombinacija, i on se uvijek spoji na mrežu međutim internet mi tada ne radi?! Subnet mask i Default gateway uvijek ostavim kakav je i bio sa dinamičkom adresom, samo mijenjam IP address polje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa da, DNS nisam upisao, hvala puno, sada radi! Jel smijem koristit isti DNS i kad upisujem ručno statične postavke na A110 media centru, odnosno da sve bude isto osim IP adrese ili ne? Ovaj link koji si mi dao za dodjeljivanje uvijek iste adrese na routeru, pretpostavljam da to znači da router uvijek ima tu adresu rezerviranu za taj PC? To bi onda trebalo isto uključit tako da kad se spojim sa nekim drugim laptopom koji ima dinamic IP da ne uzme ovu adresu koja mi treba fiksna na ovom kompu. Jel sam u pravu? Samo što ja nemam pass za SpeedTouch Administrator account, kažu mi u T-comu da je to tajna (WTF?!). Ako ga ti imaš i ako je isti za sve jel mi ga možeš poslati (može i na PM)? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||||||
Guest
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: thopok. 30.11.2008. u 15:49. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Ok, hvala na linku, uspio se logirati kao admin... Označio da mi čuva taj IP, i onda se sve srušilo - i internet, i maxtv, čak neko vrijeme nisam na na postavke routera mogao! Resetirao sam router, i sve se vratilo na staro, ''always use IP'' za kompjuter se vratilo na NO, radi i internet i maxtv. Nije mi jasno što se to dogodilo, al neko vrijeme mi se činilo da ništa više od routera. Sad me strah probat ponovno. Jel imo tko sličnih iskustava? Ponovno da pitam - jel smije biti isti DNS na kompu i Media centru ili je to isto kao IP adresa pa da mora biti za svaki uređaj koji pristupa različita? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guest
|
![]() Može. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Nakon mnogo petljanja zaključio sam slijedeće... Čini mi se da router povuče postavke veze koje mu nameće uređaj koji se na njega spaja. Naime, u windowsima sam po postavkama veze postavio static IP, a u postavkama routera za taj PC nisam ništa dirao (pisalo je NO pod ''always use this IP''). Nakon slijedećeg restarta, otišao sam ponovno pod postavke routera i umjesto one opcije ''always use...'' je samo pisalo static IP bez mogućnosti promjene (one promjene od ranije ''always use...'' ''yes'' ili ''no''). Isto vrijedi i za Media centar A110 kojem sam također namjestio static IP, pa je i za njega pod postavkama routera pisalo također static IP. Izgleda da se ranije kad mi se sve srušilo bilo posljedica što sam i u routeru i u windowsima postavio static IP (odnosno kod routera je to bilo ''always use IP...'') pa su se te postavke nekako međusobno ''potukle''. I meni samom ovo vlastito pojašnjenje malo smiješno zvuči, ali nemam drugo... Uglavnom sad imam statične adrese i na PCu i na A110 i sve radi ok (knock on wood...). Statične adrese koje sam dodijelio su dosta visoki brojevi (49 i 50) pa čak i ako router ne kuži da ih nesmije koristiti za druge uređaje, teško da će doći na red da ih dodijeli. Ako ima još tko kakav savjet ili komentar slobodno uletite... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
Pozdrav. Kupio bih ovaj uređaj. Možeš li reći da li ga koristiš kao torrent client, te da li si zadovoljan s njim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako misliš na transfer podataka preko mreže na njegov Hard, pročitaj malo iznad - samo treba koristiti kabel, a ne wireless. Kablom ide dosta dobro - 4.5 Gb cca 20-25 min. Wireless je oko 3-4 puta sporiji, i tu sumnjam da može bilo kakav firmware pomoći. Novi firmware za A110 još nije izašao, trebao bi skoro sudeći prema ranijem ritmu izlaženja. Inače, evo nakon mjesec i pol korištenja, jaaako sam zadovoljan sa A110, više i ne idem u videoteku - samo HD, razlika je nevjerojarna! Jedino što po meni treba novi firmware hitno popraviti je to da se u nekih 30% filmova koji imaju DTS trackove događa gubitak audio digitalnog signala prema recieveru svakih nekoliko minuta u trajanju od desetinke sekunde. Nije strašno ali iritira. Ovaj bug ima svoj thread na njihovom forumu i postoje neki workaroudi ali se pravi fix još čeka. I da, audio player na A110 bi stvarno trebao biti bolji. Na to se mnogi žale, nadam se da će ga popraviti. Živcira nemogućnost browse-anja po folderima s mp3cama za vrijeme dok svira odabrana. Ovako, kad pustiš pjesmu, cijeli ekran pokazuje podatke o njoj, a ako hoćeš neku drugu pustit, trebaš prvo ovu zaustavit, pa pronaći drugu, pa je tek onda pustit. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
mislio sam da je izašao novi firmwire pa da će ići brže to preko wifi |
![]() |
![]() |
|