|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
DVD files
Imam dva pitanja, vrlo zanimljiva, nadam se ne i preteska. 1. Kada posudimo DVD film u Videoteci, takav DVD ima tri vrste fajli: .IFO, .VOB, .BUF . Da li iste fajle postoje i na kucnom filmu koji se snimi na Digitalnoj kameri i ako da, kako otvoriti ili bolje receno pronaci te fajle??? 2. Kako prebaciti npr. tri kratka kucna filma snimljena na digitalnoj kameri (svaki cca 10-15 min) na DVD disk, ali na nacin da danas snimim jedan kratkifilm, stavim ga na HDD, pa sa Nero 6 na DVD+R, sutra snimim drugi kraci film pa opet ista procedura, pa sa trecim opet isto. HDD je 80GB, i sva tri po velicini stanu na jedan DVD (4.7GB) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2003
|
1. IFO > Razne postavke, BUP > Backup IFO-a, VOB > MPEG2 video/audio file Ono sto snimis digitalnom kamerom je vjerovatno u DV formatu (AVI) te ga se treba konvertirati. Spojis kameru s kompom preko firewirea/USB-a i kopiras snimljeno kao sto kopiras bilo koji file. 2. Najprije moras pretvoriti materijal u mpeg2. Jednostavni programi za to su ti Ulead DVD MovieFactory, Nero VisionExpress...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Sve to vec znam. Pod 1: Kada download-am snimak sa camere na HDD, taj snimak je MPEG-file type. Pitanje glasi: kako otvoriti te tri fajle. Pitanje 2: Onaj tko nije to probao, vjerojatno niti ne razumije pitanje, pa ne moze niti odgovoriti |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
OK uspio si me totalno zbuniti. Kad nitko drugi nece odgovoriti da probam opet. TMPGEnc - Moze enkodirati vecinu foramata u MPEG1 i MPEG2. Osim enkodiranja moze i samo izrezati ili spojiti MPEG1 i 2 materijale, razdvojiti ili spojiti zvuk i video MPEG i MPEG2 meterijala. TMPGEnc DVD Author - Iz MPEG2 radi DVD Ako imas MPEG izvor onda ga TMPGEnc DVD Authorom prebacis u DVD format i sprzis. Za spajanje vise MPEG-ova koristis TMPGEnc (File > MPEG tools > Merge & Cut) pa opet ovaj drugi i sprzis.
![]() |
#5 |
Sannin
Datum registracije: Jun 2003
|
1 reci koja ti je camera i koji format koristi ona (digital8, DV, DVD) i koji program koristis za prebacit to na kompic 2 nisam siguran ali mislim da ne mozes radit multisession sa DVD kojeg hoces gledat na uredaju i tv...
![]() |
#6 |
Premium
|
Dakle ovako: 1. Kamera je Panasonic NVGS 11-Digitalna kamera koristi mini DV tapes 2. Koristim Cyberlink-PowerDirector 3 za downloadanje na disk a Nero 6 za DVD. Upravo sam nabavio Video studio 7 za stavljanje na disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Sannin
|
ok , DV znaci , meni je tin. savjetovao da nabavim programe pinnacle i unlead studio - oboje su ispali dobri, mozda je pinnacle malo profesionalniji pa bolji treba ti jako puno prostora za prebacivanje DV formata na kompjuter oko 250Mb po minuti... - pod tim mislim na DVD kvalitetu
![]() |
#8 |
Premium
|
Upravo sam prebacio analogni zapis preko WinFast2000TV capture card na HDD. Kada pustim taj snimak sa HDD i slika i ton su zadovoljavajuce dobri, medutim problem nastaje kada sa Nerom 6 prebacim sve to na DVD-R. Playback sa DVD na PC prilicno gubi na kvaliteti. Slika je OK. Program za konvertiranje je Ulead Video studio 7. Jos nisam ustanovio sta je razlog prilicnom gubitku kvalitete zvuka |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Sannin
|
nisam puno koristio te programe pa ti mogu sam nagadat da nije negdje mozda ukljucena funkcija downsamplovanja? znas ono sa 48khz na 44 itd..? 16bit na 12 bitni zvuk?
![]() |
#10 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Re: DVD files
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#11 |
Premium
|
medo hvala ti puno na tako "preciznom" odgovoru. Za taj web znam vec dugo vremena, ali ipak prije nego sto sam se javio na ovaj forum, pokusao sam i tamo ali nisam uspio naci pravi odgovor. Mozda nisam bio na pravom mjestu, pa bih te zamolio za link za konkretan odgovor. Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2004
|
Ajmo probat ovako: Treba ti program za skinut DV sa kamere na hard i obrada tog videa. To recimo imaš. Druga je faza DVD autoring i treća je faza prženje na DVD. Za ovo zadnje imaš Nero i to je OK. Preporučio bi ti Pinacleov Studio, kao ovu prvu fazu. Ja koristim Adobe Premiere. Dakle kad sve posložiš, kažeš mu "export to DVD" i onda ti on napravi mpeg2 files. Te fajlove (ili jedan fajl) importiraš u program za izradu DVD-a, koji ti onda napravi sve one *.ifo i *.vob fajlove u folderu kojem treba (VIDEO_TS). Sada u Neri kažeš "Video DVD" i taj folder odvučeš u lijevi prozor i to je to. Stisneš BURN. ![]()
![]() |
#13 |
Premium
|
OK NiX zvuci logicno. Pokusat cu nabavit Premiera, pa cu se javit. Inace do sada sam radio sa Video Studio 7. Desava mi se jedna cudna stvar: kada gledam ono sto sam preko Nera 6 stavio na DVD, slika se nakon 4-5 min smrzne, a ton ide dalje normalno. Vjerojatno da je nesto u podesavanju software krivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
Uzmi Studio 9.
![]() |
#15 |
Premium
|
Da li se kojim slucajem moze download-ti |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
NiXovu poruku sam pobrisao jer krsi sluzbeni pravilnik ponasanja: http://forum.pcekspert.com/showthrea...&threadid=6454 A sto se tice downloada pogledaj ovo: http://www.pinnaclesys.com/displaydo...id=&loc=doc173 I nemojte mi vise slati linkove do ilegalnih sadrzaja.
![]() |
#17 |
Premium
|
Thanks a lot Costa. Vec je skinut i u upotrebi. Jos jedno pitanje koje nema veze sa ovom temom, ali bi volio znati odgovor. Da li se kod stavljanja audio fajli na CD, ili drugim rijecima kod pravljenja vlastitog audio CD moze primjeniti MULTISESSION funkcija. Danas stavim 10 pjesama, a sutra dodam jos 5 pa jos 2 npr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Ne moze.
![]() |
#19 |
Premium
|
Razlog? |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
Ok, neću više stavljat linkove... ![]() Mikeli, jel takav problem trpat sve u folder, pa kad imaš dosta, onda spržiš na CD. Postoje nekakva zaglavlja koja govore uređaju kakav je to CD, šta na njemu ima i gdje se to nalazi. Audio CD ima drugačije zaglavlje i player ga ne kuži... :clap:
![]() |
#21 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
OK zahvaljujem svima na odgovorima. Mozete zatvoriti ovu temu. Ali ne brinite bit ce jos dobrih pitanja |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|