Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.08.2004., 10:36   #1
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Oscilirajuci naponi

U racunalu imam dva napajanja: Fortron 350W (master) i Chieftec 300W (slave). Procesor je P4 3.0 @ 3.3 na Abit IS7-E maticnoj ploci.

Ono sto me izuzetno zivcira su ogromna osciliranja u naponima. Po Motherboard Monitoru oscilacije +12V linije idu ponekad od 11.49 do 11.80, ali uglavnom se krecu u rasponima 11.55-11.73. S obzirom da su dva napajanja mislim da nema rijeci o tome da je napajanje preslabo, a da bi rasteretio glavno napajanje graficka kartica je spojenja na pomocno. Pokusao sam staviti sve obrnuto (Chieftec glavno, Fortron pomocno) i nista se ne mjenja cak padne i na nize napone. Zbog cega dolazi do ovakvih oscilacija u naponima? Procesoru ponekad napon oscilira od 1.41 do 1.47
Napominjem da u samom radu nema nikakvih problema sa stabilnoscu i nikada ne dolazi do rusenja, ali me te oscilacije strahovito iritiraju. Jedini problem koji se javi je da nekada kod restarta racunala kada se zgasi i treba poceti ponovo dizati ono se jednostavno full ugasi i mora se paliti na power button. Isto tako ponekad se to desi kod paljenja, pa se mora paliti ponovo...

U cemu je problem?
Da li je napajanje jednostavno u banani ili je problem mozda u maticnoj ploci? Na maticnoj je najnovija verzija BIOS-a, a temperature nisu problem jer je kuciste odlicno hladjeno.
Da li problem moze biti u stuji u mom stanu jer ponekad primjetim da je struja dosta slaba (slabije svijetle zarulje, kada je montirana kuhinja busilica jednostavno kao da nije imala snage, a inace radi drugdje bez problema)? Ukoliko je problem struje u stanu da li bi to neki UPS koji ispravlja napone rijesio?

Pomozite i unaprijed hvala...
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2004., 11:02   #2
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
po ovome šta pričaš trebao bi malo izmjeriti voltažu u utičnici i provjeriti oscilacije.

E sad ovo što oscilira vcore to ti je do matične meni isto tako dosta pleše napon, tu bi trebao raditi neki vdroop mode da bi se to sredilo...

Ovo što ti 12V rail pleše,je dosta sumnjivo, pogotovo s obzirom na kvalitetu napajanja....

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2004., 11:18   #3
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Ne kužim. Imaš 350W Fortrona i taj ti nije dovoljan? Pa kakvu to mašinu imaš da je takvo napajanje ne može pogoniti? Kod mene apsolutno stabilno goni konfu iz siga ( bila je i giga memorije, isto stabilno).
Što se tiče oscilacija napona, jedini instrument koji priznajem je multimetar. Pukni ga u molex i vidi kakvi su naponi.
A bome i ne kužim zašto te oscilacije tako strahovito iritiraju kad je sistem stabilan. Jel ti palo na pamet da možda voltmetar na matičnoj nije posve precizan? Lijek : izgasi MBM i surfaj/igraj/radi na kompu, ok?
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2004., 11:52   #4
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Originally posted by Sky
Ne kužim. Imaš 350W Fortrona i taj ti nije dovoljan? Pa kakvu to mašinu imaš da je takvo napajanje ne može pogoniti? Kod mene apsolutno stabilno goni konfu iz siga ( bila je i giga memorije, isto stabilno).
Što se tiče oscilacija napona, jedini instrument koji priznajem je multimetar. Pukni ga u molex i vidi kakvi su naponi.
A bome i ne kužim zašto te oscilacije tako strahovito iritiraju kad je sistem stabilan. Jel ti palo na pamet da možda voltmetar na matičnoj nije posve precizan? Lijek : izgasi MBM i surfaj/igraj/radi na kompu, ok?
Oscilacije me strahovito iritiraju iz razloga sto se bojim da nisu pokazatelj da neki vrag ne valja. A i zbog toga sto nekada nece bootati iz prve...
I da palo mi je na pamet da maticna sere...
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2004., 22:14   #5
Shteff
Premium
Moj komp

Shteff's Avatar

Datum registracije: Jul 2003
obavezno vidi da li napon oscilira samo u tvojem stanu ili i kod susjeda, meni su se nedavno počele događati slične stvari, napon u utičnici je oscilirao po 40 volti, dok nisam išao tražiti kvar, popizdio sam....vod od nule je nagorio u pancer kutiji, budući da imam trofaznu instalaciju bio sam korak do katastrofe, moglo mi je probit 380 na utičnice, a onda bajbaj svim kučnim aparatima
Shteff je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno