|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Odjednom nekoliko možda povezanih problema
Evo vako... malo po malo su mi Win XP počeli otkazivat, usporavat i ispisivat neke greškice. -Kad upalim komp duuugo se boota , pojavi se slika na desktopu ali za ikone treba dodatna skoro minuta. -Hard mi je podjeljen na tri particije. Treća ima 3 GB i rezervirana je samo za virtualnu memoriju. Kod svakog paljenja izađe poruka da je na toj particiji "low disk space" iako je prazna. - home stranica mi je ip adresa od Zyxel wlan rutera, ali ona svako toliko nestane i ide poruka "page cannot be displayed" dok ne resetiram ruter. To mi se više ne da radit svako malo jer onda trebam resetirat i maxtv... Ruter je nedavno zamjenjen novim, a i na starom se isto događalo. - zvuk mi je koma preko bilo kojeg playera. Mjuza ide savršeno ali kad je neki filmić ili bilo što u čemu ima govora zvuk je koma. Odzvanja do neprepoznatljivosti. Igrao sam se se postavkama od Realtek integrirane zvučne ali uvijek je isto. Ne pomaže ni nekakav registry repair , niti repair windowsa. Bio je još problem šta sam se uspio spojit svaki 5-ti put na adsl al to je riješio reinstal drivera mrežne kartice. Butanje sam mislio riješit preko repair console i bootfixa ali nemam iskustva sa time i pita me jesam li siguran da želim napraviti novi boot sektor pa sam odustao da ne napravim nešto još gore. Windowsi nisu jako dugo (preko dvije godine) stavljani na novo jer je do sada uvijek palio repair. Jel ovo znak da je instaliranje novih windowsa obavezno ili da lagano počnem reinstalirat driver po driver. Dragi Lastani pomozite kakvim savjetom prije nego se upustim u meni jako mrsko "format c:" rješavanje problema. |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
-šta se sve diže sa windowsima?pogasi to malo (start-run-msconfig-startup) -šta će ti ta treća particija?..briši to -stavljen neki paket kodeka? koji? ako ih staviš više zna bit ovakvih problema.. -boot-anje..probaj botvis program iako najbolje ti je napravit format, ali ovaj put nakon šta staviš win,drivere,sve programe i podesiš sve po želji, instaliraj Acronis true image home i napravi si i spremi image, uštedićeš mnogo vremena i živaca u budućnosti |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Aha, samo da pojasnim ... nisam mislio da mi rješavate sve ove problemčiće pojedinačno nego se možda nekom dogodilo nešto slično odjednom pa bi mogao dokučit jel kriva jedna stvar ili su jednostavno windowsi na umoru. Npr. moglo bi bit da je SP3 kriv ili novi Catalysti... kod mene konkretno nije ni jedna od tih stvari -stavio sam samo kao primjer. Jedini problem koji stoji od početka i to na dvije ploče je ovaj sa zvukom. Ostale stvari porješavam na razne načine ali se ubrzo sve to ponovi. Sad je postalo sve češće... U startupu imam 4-5 stvari, bootvis mi fino sredi boot, al nakratko. Codeci su samo xvid i ffd show. Ovo s ruterom se isto ponovi svako toliko. Da nije problem u nekom autoupdateu or something? Pošto se ponavlja periodički nagađam da je neki program koji se redovito apdejta pa se nakon svake instalacije uvijek iste stvari zbrkaju. Jel to moguće? |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
naravno da je moguće...npr instalacije nekih programa za rad sa mobitelima znaju tako izneredit win i neke programe da je to čudo...ako često isprobavaš razni softver onda je njihova međusobna nekompaibilnost relativno česta stvar ili uvijek želiš imat najnovije verzije nekih programa (ja obično ne stavljam noviju verziju ako dobro radi a ta nova nema neka značajna poboljšanja ili prvo pogledam iskusva drugih sa njom) također nijednom programu ne dopuštam autoupdate (firewall), acronisu stavim da automatski radi update image-a i kad se nešto zbrka za par minuta vratiš sve u OK stanje jesi pogledao logove? i testiraj ram..kad se više programa čudno ponaša može bit i do rama |
![]() |
![]() |
#5 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Ja bi ipak sve backupirao i format C: Napraviti malo vecu C particiju i bez one trece. Staviti Win sa SP2 |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Particija za virtualnu memoriju bi imala smisla da je na drugom disku, a ne drugoj particiji istog diska. U ostalome se slažem s kolegama - format c: iz d vej tu go.
#7 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2008
|
dva ključna podatka nisu rečena, koliko ima radne memorije i koliko je velik hdd te kolike su particije. (na disk od 5 Gb nema smisla stavljati 2 particije, na disk od 160 stavljati manje od 3). prva particija se stavi 7-40 Gb ovisno veličini hdd-a, na drugu se stavi multimedija mp3-ice, filmovi, image-i, na treću dokumenti, instalacije, .. ako je komp gamerski, dodaje se još jedna, druga particija koja ide za igre. jednom sređene windoze sa acronisom se stave u image i uvijek se mogu lagano povući (kod mene stavljanje novih windoza traje okruglo 3 min) ako su particije fiksne (nema mogućnosti preparticioniranja) može se ova zadnja 3 Gb particija iskoristiti za image. možda ovo sve zvuči nebitno, ali uredno raspodijeljen prostor znači brži i duži rad sistema (disk je na početku dvostruko brži no na kraju, a fragmentacija kroz određeno vrijeme počne gušiti komp) 2 godine je jako duugo za xp-e, ja ih pregazim svakih 3-6 mjeseci. možda sam neprecizno pisao, ali takvo je bilo i pitanje .. ![]() poz. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|