Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.06.2008., 20:48   #1
Pakistanac
Banned, clon

Datum registracije: Apr 2008
exel izračunavanje postotaka - pomozite

želim na najednostavnoiji način da upisujući brojeve u stupac u exel u sljedećem stupcu računa dotične brojeve uvečane za 22% . e pa onda ako je moguće da taj novodobiveni stupac biva pomnožen za neku konstantu.
bitno mi je da ne moram radit ništa predugo nego da mi instantno izbacuje novonastale brojeve. a da na dnu svakog stupca zbraja cijeli stupac(ok to znam sa sumom).

ako tko zna hvala
Pakistanac je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2008., 20:54   #2
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Pakistanac Pregled postova
želim na najednostavnoiji način da upisujući brojeve u stupac u exel u sljedećem stupcu računa dotične brojeve uvečane za 22% . e pa onda ako je moguće da taj novodobiveni stupac biva pomnožen za neku konstantu.
bitno mi je da ne moram radit ništa predugo nego da mi instantno izbacuje novonastale brojeve. a da na dnu svakog stupca zbraja cijeli stupac(ok to znam sa sumom).

ako tko zna hvala
Opcenito, funkciju (bilo koju) pozivas kljucnim operatorom = (jednako). Dakle, ako imas stupac B10 i dva retka, E20 i E21, te u retku E20 imas cijenu bez PDV-a a u retku E21 zelis samo PDV, onda kliknes na celiju B10:E21 i upises =(E20*1,22)-E20 sto ce ti dati samo PDV u celiji B10:E21.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2008., 21:40   #3
Mikeyy
Premium

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
...upises =(E20*1,22)-E20 ...
Ili kraće =E20*0,22
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2008., 22:13   #4
Pakistanac
Banned, clon

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Opcenito, funkciju (bilo koju) pozivas kljucnim operatorom = (jednako). Dakle, ako imas stupac B10 i dva retka, E20 i E21, te u retku E20 imas cijenu bez PDV-a a u retku E21 zelis samo PDV, onda kliknes na celiju B10:E21 i upises =(E20*1,22)-E20 sto ce ti dati samo PDV u celiji B10:E21.
nije mi jasno o kojim recima E20, E21 I STUPCU B10 govoriš . Pa to su polja?

ja želim da npr stupac A je rezerviran za slova artikle (do 100) cijeli B stupac je za cujene bez pdv, a cijeli C stupac za PDV , a D za preračunato u eure

E sad ja popunjavam B redak i želim kako popunjavam B da mi se odmah automatski popunjavaju C i D stupac. Što moram napraviti u C i D stupcu da se to togađa , a da ne klikam svaki put u C I D polja i unjima upisujem formulicu za svaki pojedini red.
Staro 06.06.2008., 22:19   #5
Berax0r
Registered User

Berax0r's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Da mislio je na polja...
Berax0r je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2008., 22:27   #6
Pakistanac
Banned, clon

hvala

Zadnje izmijenjeno od: Pakistanac. 06.06.2008. u 22:38.
Staro 06.06.2008., 22:29   #7
Sa_Stilom
Premium

Sa_Stilom's Avatar

Ljudi su ti dali lijepo odgovor, a to kaj ti ne kužiš, je tvoj problem...
btw: try google, jer sam ja naučio programirati u exelu uz pomoć googla.
Staro 06.06.2008., 22:37   #8
Pakistanac
Banned, clon

Citiraj:
Autor Sa_Stilom Pregled postova
shvatio sam sve
Staro 06.06.2008., 23:05   #9
Pakistanac
Banned, clon

Citiraj:
Autor Sa_Stilom Pregled postova
a evo jedno PREVAŽNO pitanje samo za tebe. Obračunavam za stupac C vrijednost u eurima. e sad skoći tečaj . da li to znaći da ću morat mijenjat u svakom od 100 polja tečaj ili se može sve selktirat i nekako promjenit samo na jednom mjestu. prevažno!!!!!!!!!
Staro 06.06.2008., 23:11   #10
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
a evo jedno PREVAŽNO pitanje samo za tebe. Obračunavam za stupac C vrijednost u eurima. e sad skoći tečaj . da li to znaći da ću morat mijenjat u svakom od 100 polja tečaj ili se može sve selktirat i nekako promjenit samo na jednom mjestu. prevažno!!!!!!!!!
Recimo da ti je u stupcu A cijena u kunama iz koje izracunavas cijenu u eurima. Uzmes si neko proizvoljno polje koje ti nece smetati postojecoj tablici i u nju upises tecaj. Sada C_ dobijes kao =A_*_celija_u_kojoj_je_tecaj_ . _ iza A i C su brojeci retka u kojem trenutno racunas.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2008., 23:30   #11
Pakistanac
Banned, clon

Citiraj:
Autor Matesonik Pregled postova
Recimo da ti je u stupcu A cijena u kunama iz koje izracunavas cijenu u eurima. Uzmes si neko proizvoljno polje koje ti nece smetati postojecoj tablici i u nju upises tecaj. Sada C_ dobijes kao =A_*_celija_u_kojoj_je_tecaj_ . _ iza A i C su brojeci retka u kojem trenutno racunas.
DA DA tako logično. Priznajem malo sam bezidejan i glupast momak.
Staro 06.06.2008., 23:30   #12
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Evo primjer:

Znači, u formuli adresu ćelije tečaja postaviš kao apsolutnu (sa F4) - kad izračunaš u prvoj ćeliji za ostalih 100 koristi samooblikovanje - dođeš na donji desni rub ćelije dok se ne pojavi crni križić - uhvati i povuci preko ostalih ćelija.
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2008., 23:41   #13
Pakistanac
Banned, clon

Citiraj:
Autor flajpan Pregled postova
Evo primjer:

Znači, u formuli adresu ćelije tečaja postaviš kao apsolutnu (sa F4) - kad izračunaš u prvoj ćeliji za ostalih 100 koristi samooblikovanje - dođeš na donji desni rub ćelije dok se ne pojavi crni križić - uhvati i povuci preko ostalih ćelija.
da da već sam se komentirao u tom smislu post prije. A li sad me mući ovo kako da sada ljepu tablicu sa artiklima cijenama postocima prebacim u word a da mi sto slići na tablicu ? I kako u exelu nakon šta odredim duljinu polja koje će mi bit lijepo stiskajući enter upisujem rečenicu ispod rečenice a da ne izčječem gore dole izvan polja. hvala
Staro 06.06.2008., 23:58   #14
Pakistanac
Banned, clon

EVO I TO SAM SREDIO: JEDNOSTAVNO SE NAPRAVI U WORDU TABLICA PASTA SE U EXEL TAMO SE POPUNI I COPY PASTA U WORD I TO JE TO.

Još bi bilo ljepo kad takvu tablicu iz worda koju popunjavam u exelu mogu popunjavat tako da dok pišem text (artikal) nakon stistkanja enter (nakon završavanja pisanja texta za to polje ) aktivno polje nije ono ispod nego desno jer se onda moram pomicat pa vračat gore. znali tko to?
Staro 07.06.2008., 00:03   #15
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Najjednostavnije je prebaciti sa copy/paste.

A ovo drugo ne znam jesam li shvatio - za oblikovanje koristiš oblikovanje - npr. centriraj, prelomi tekst, ako si mislio da ne želiš da ti tekst prelazi na susjednu ćeliju - označi te dvije i spoji ih u jednu (merge) - npr. za naslov tablice:

Za udesno:
Staro 07.06.2008., 00:07   #16
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Desni klik na celiju --> fomat cells i tamo ces negdje naci "wrap text", ovako se nekako zove opcija. Kad bude previse texta, onda predje u novi red ali ne i u novu celiju.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2008., 00:19   #17
Pakistanac
Banned, clon

Citiraj:
Desni klik na celiju --> fomat cells i tamo ces negdje naci "wrap text", ovako se nekako zove opcija. Kad bude previse texta, onda predje u novi red ali ne i u novu celiju.
aha . ali to sam sredio na način da kopiram iz worda u exel tablicu i tada se exel ponaša kao word i ide u donji red kad dođe do kraja polja. a kad završim text i stisnem enter volio bi da mi sljedeće aktivno polje nije ono ispod nego ono desno. jese to može kako?

, a kad zelim kopirati tablicu 5x6 i neželim 3 red u word kako ču to. Pokušao sam sa alt selektirati sve osim 3 reda i uspio ali kad paste u word cijelu je stavi

hvala na pomoći
Staro 07.06.2008., 00:24   #18
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Citiraj:
aha . ali to sam sredio na način da kopiram iz worda u exel tablicu i tada se exel ponaša kao word i ide u donji red kad dođe do kraja polja. a kad završim text i stisnem enter volio bi da mi sljedeće aktivno polje nije ono ispod nego ono desno. jese to može kako?

, a kad zelim kopirati tablicu 5x6 i neželim 3 red u word kako ču to. Pokušao sam sa alt selektirati sve osim 3 reda i uspio ali kad paste u word cijelu je stavi

hvala na pomoći
Kopiraj cijelu i obriši 3. redak
Staro 07.06.2008., 10:48   #19
Mikeyy
Premium

Citiraj:
Da nebi ovo kucao za svaki od 100 redaka važno ti je samo staviti fiksnu čeliju sa znakom $. Znači ako je tečaj eura u čeliji A1, a iznos u kunama u stupcu B (B1,B2,B3....) formula ide ovako:

=$A$1*B1

I onda označiš čeliju u kojoj je formula, uhvatiš za točkicu u donjem desnom uglu i povučeš 100 polja dolje.
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno