PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   exel izračunavanje postotaka - pomozite (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=109757)

Pakistanac 06.06.2008. 20:48

exel izračunavanje postotaka - pomozite

želim na najednostavnoiji način da upisujući brojeve u stupac u exel u sljedećem stupcu računa dotične brojeve uvečane za 22% . e pa onda ako je moguće da taj novodobiveni stupac biva pomnožen za neku konstantu.
bitno mi je da ne moram radit ništa predugo nego da mi instantno izbacuje novonastale brojeve. a da na dnu svakog stupca zbraja cijeli stupac(ok to znam sa sumom).

ako tko zna hvala

Bubba 06.06.2008. 20:54

Citiraj:

Autor Pakistanac (Post 1048899)
želim na najednostavnoiji način da upisujući brojeve u stupac u exel u sljedećem stupcu računa dotične brojeve uvečane za 22% . e pa onda ako je moguće da taj novodobiveni stupac biva pomnožen za neku konstantu.
bitno mi je da ne moram radit ništa predugo nego da mi instantno izbacuje novonastale brojeve. a da na dnu svakog stupca zbraja cijeli stupac(ok to znam sa sumom).

ako tko zna hvala

Opcenito, funkciju (bilo koju) pozivas kljucnim operatorom = (jednako). Dakle, ako imas stupac B10 i dva retka, E20 i E21, te u retku E20 imas cijenu bez PDV-a a u retku E21 zelis samo PDV, onda kliknes na celiju B10:E21 i upises =(E20*1,22)-E20 sto ce ti dati samo PDV u celiji B10:E21.

Mikeyy 06.06.2008. 21:40

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1048907)
...upises =(E20*1,22)-E20 ...

Ili kraće =E20*0,22

Pakistanac 06.06.2008. 22:13

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1048907)
Opcenito, funkciju (bilo koju) pozivas kljucnim operatorom = (jednako). Dakle, ako imas stupac B10 i dva retka, E20 i E21, te u retku E20 imas cijenu bez PDV-a a u retku E21 zelis samo PDV, onda kliknes na celiju B10:E21 i upises =(E20*1,22)-E20 sto ce ti dati samo PDV u celiji B10:E21.

nije mi jasno o kojim recima E20, E21 I STUPCU B10 govoriš . Pa to su polja?

ja želim da npr stupac A je rezerviran za slova artikle (do 100) cijeli B stupac je za cujene bez pdv, a cijeli C stupac za PDV , a D za preračunato u eure

E sad ja popunjavam B redak i želim kako popunjavam B da mi se odmah automatski popunjavaju C i D stupac. Što moram napraviti u C i D stupcu da se to togađa , a da ne klikam svaki put u C I D polja i unjima upisujem formulicu za svaki pojedini red.

Berax0r 06.06.2008. 22:19

Da mislio je na polja...

Pakistanac 06.06.2008. 22:27

hvala

Sa_Stilom 06.06.2008. 22:29

Ljudi su ti dali lijepo odgovor, a to kaj ti ne kužiš, je tvoj problem...
btw: try google, jer sam ja naučio programirati u exelu uz pomoć googla.

Pakistanac 06.06.2008. 22:37

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 1049011)

shvatio sam sve

Pakistanac 06.06.2008. 23:05

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 1049011)

a evo jedno PREVAŽNO pitanje samo za tebe. Obračunavam za stupac C vrijednost u eurima. e sad skoći tečaj . da li to znaći da ću morat mijenjat u svakom od 100 polja tečaj ili se može sve selktirat i nekako promjenit samo na jednom mjestu. prevažno!!!!!!!!!

Matesonik 06.06.2008. 23:11

Citiraj:

Autor Pakistanac (Post 1049048)
a evo jedno PREVAŽNO pitanje samo za tebe. Obračunavam za stupac C vrijednost u eurima. e sad skoći tečaj . da li to znaći da ću morat mijenjat u svakom od 100 polja tečaj ili se može sve selktirat i nekako promjenit samo na jednom mjestu. prevažno!!!!!!!!!

Recimo da ti je u stupcu A cijena u kunama iz koje izracunavas cijenu u eurima. Uzmes si neko proizvoljno polje koje ti nece smetati postojecoj tablici i u nju upises tecaj. Sada C_ dobijes kao =A_*_celija_u_kojoj_je_tecaj_ . _ iza A i C su brojeci retka u kojem trenutno racunas.

Pakistanac 06.06.2008. 23:30

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1049053)
Recimo da ti je u stupcu A cijena u kunama iz koje izracunavas cijenu u eurima. Uzmes si neko proizvoljno polje koje ti nece smetati postojecoj tablici i u nju upises tecaj. Sada C_ dobijes kao =A_*_celija_u_kojoj_je_tecaj_ . _ iza A i C su brojeci retka u kojem trenutno racunas.

DA DA tako logično. Priznajem malo sam bezidejan i glupast momak.

flajpan 06.06.2008. 23:30

Citiraj:

Autor Pakistanac (Post 1049048)

Evo primjer:
http://pce.hostili.com/images/Izreza...uk8g_thumb.jpg

Znači, u formuli adresu ćelije tečaja postaviš kao apsolutnu (sa F4) - kad izračunaš u prvoj ćeliji za ostalih 100 koristi samooblikovanje - dođeš na donji desni rub ćelije dok se ne pojavi crni križić - uhvati i povuci preko ostalih ćelija.

Pakistanac 06.06.2008. 23:41

Citiraj:

Autor flajpan (Post 1049071)
Evo primjer:
http://pce.hostili.com/images/Izreza...uk8g_thumb.jpg

Znači, u formuli adresu ćelije tečaja postaviš kao apsolutnu (sa F4) - kad izračunaš u prvoj ćeliji za ostalih 100 koristi samooblikovanje - dođeš na donji desni rub ćelije dok se ne pojavi crni križić - uhvati i povuci preko ostalih ćelija.

da da već sam se komentirao u tom smislu post prije. A li sad me mući ovo kako da sada ljepu tablicu sa artiklima cijenama postocima prebacim u word a da mi sto slići na tablicu ? I kako u exelu nakon šta odredim duljinu polja koje će mi bit lijepo stiskajući enter upisujem rečenicu ispod rečenice a da ne izčječem gore dole izvan polja. hvala

Pakistanac 06.06.2008. 23:58

EVO I TO SAM SREDIO: JEDNOSTAVNO SE NAPRAVI U WORDU TABLICA PASTA SE U EXEL TAMO SE POPUNI I COPY PASTA U WORD I TO JE TO.

Još bi bilo ljepo kad takvu tablicu iz worda koju popunjavam u exelu mogu popunjavat tako da dok pišem text (artikal) nakon stistkanja enter (nakon završavanja pisanja texta za to polje ) aktivno polje nije ono ispod nego desno jer se onda moram pomicat pa vračat gore. znali tko to?

flajpan 07.06.2008. 00:03

Najjednostavnije je prebaciti sa copy/paste.

A ovo drugo ne znam jesam li shvatio - za oblikovanje koristiš oblikovanje - npr. centriraj, prelomi tekst, ako si mislio da ne želiš da ti tekst prelazi na susjednu ćeliju - označi te dvije i spoji ih u jednu (merge) - npr. za naslov tablice:

http://pce.hostili.com/images/Izrezak2hzqn_thumb.jpg

Za udesno:
http://pce.hostili.com/images/Izrezak3yqte_thumb.jpg

Matesonik 07.06.2008. 00:07

Desni klik na celiju --> fomat cells i tamo ces negdje naci "wrap text", ovako se nekako zove opcija. Kad bude previse texta, onda predje u novi red ali ne i u novu celiju.

Pakistanac 07.06.2008. 00:19

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1049120)
Desni klik na celiju --> fomat cells i tamo ces negdje naci "wrap text", ovako se nekako zove opcija. Kad bude previse texta, onda predje u novi red ali ne i u novu celiju.

aha . ali to sam sredio na način da kopiram iz worda u exel tablicu i tada se exel ponaša kao word i ide u donji red kad dođe do kraja polja. a kad završim text i stisnem enter volio bi da mi sljedeće aktivno polje nije ono ispod nego ono desno. jese to može kako?

, a kad zelim kopirati tablicu 5x6 i neželim 3 red u word kako ču to. Pokušao sam sa alt selektirati sve osim 3 reda i uspio ali kad paste u word cijelu je stavi

hvala na pomoći

flajpan 07.06.2008. 00:24

Citiraj:

Autor Pakistanac (Post 1049128)
aha . ali to sam sredio na način da kopiram iz worda u exel tablicu i tada se exel ponaša kao word i ide u donji red kad dođe do kraja polja. a kad završim text i stisnem enter volio bi da mi sljedeće aktivno polje nije ono ispod nego ono desno. jese to može kako?

, a kad zelim kopirati tablicu 5x6 i neželim 3 red u word kako ču to. Pokušao sam sa alt selektirati sve osim 3 reda i uspio ali kad paste u word cijelu je stavi

hvala na pomoći

Kopiraj cijelu i obriši 3. redak :)

Mikeyy 07.06.2008. 10:48

Citiraj:

Autor Matesonik (Post 1049053)

Da nebi ovo kucao za svaki od 100 redaka važno ti je samo staviti fiksnu čeliju sa znakom $. Znači ako je tečaj eura u čeliji A1, a iznos u kunama u stupcu B (B1,B2,B3....) formula ide ovako:

=$A$1*B1

I onda označiš čeliju u kojoj je formula, uhvatiš za točkicu u donjem desnom uglu i povučeš 100 polja dolje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:35.