|
![]() |
#1 | |
Someone :D
Datum registracije: Mar 2008
|
Usviravanje audio opreme
Usviravanje dakle podrazumeva savladavanje "međukristalnih granica" koje predstavljaju otpor i izvor izobličenja za signal na njegovom putu kroz vodove..... te pocetno "razgibavanje" spidera na zvucnicima....pa tako i na slusalicama. a sad kao kvalitetne sluske ona moja preporuka ako se moze izdvojit malo vise para je : Stanton DJPRO3000 http://www.planetdj.com/images/DJPRO-3000.jpg Citiraj:
- Nakon što ste kupili novi audio uređaj, potrebno je neko vrijeme da se on usvira i tijekom usviravanja audio uređaj će svirati sve kvalitetnije. Baš kao i kada kupite novi auto, preporučljivo je da ga odvezete na npr. auto put Zagreb-Karlovac kako bi se mašina razradila. Minimalno vrijeme potrebno za usviravanje nekog audio uređaja iznosi 200 radnih sati, iako nerijetko i ZNATNO više. Primjerice, srebrnim kabelima je potrebno i do šest mjeseci da se u potpunosti usviraju. Dakle, potrebno je strpljenje.... a sto se tice usviravanja.....ne usvirava se zvucnik kao zvucniknego vodovi kroz zvucnik (zvucnik je jednostavno elektromagnestsko polje sa jednom ili vise zavojnica(vodovi) i stalnim magnetom te spiderom koji drzi "cone" sa zavojnicom na mjestu (i krece se naprijed natrag unutar armature stalnog magneta koji je statican) te membranom fiksiranom za cone sa zavojnicom) ...JEDINA komponenta koja se ovdje "razgibava " su vodovi....buduci da em polje nije fizicko i nema kontakta medu djelovima,osim donekle spidera samog zvucnika koji prilikom prvih koristenja lagano omeksa.... Usviravanje dakle podrazumeva savladavanje "međukristalnih granica" koje predstavljaju otpor i izvor izobličenja za signal na njegovom putu kroz vodove..... te pocetno "razgibavanje" spidera na zvucnicima....pa tako i na slusalicama. a sad kao kvalitetne sluske ona moja preporuka ako se moze izdvojit malo vise para je : Stanton DJPRO3000 http://www.planetdj.com/images/DJPRO-3000.jpg
Svi uređaji rade na bijeli dim...kada dim izađe,uređaj više ne radi! ![]() Zadnje izmijenjeno od: Misek_Chipsy. 06.05.2008. u 11:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Pojam usviravanja mnogima zvuči smiješno, no definitivno ima svoju elektromehaničku osnovu. Ne samo da se kod zvučnika usviravaju ili uhodavaju vodovi, nego čak prvenstveno svi pomični dijelovi drajvera. Moje su se Grado RS-1 slušalice usviravale oko 400 sati dok se drajveri nisu optimalno opustili. Čak sam u jednom trenu pomislio dok nisu bile usvirane da i nisu nešto posebno, ali kad su prosvirale i kad je došao bas, bilo mi je jasno da je to to. Nove slušalice, kao i sva ostala audio oprema što je kvalitetnija to se bolje čuju blagodati usviravanja. Također, dobar hi-fi se čak niti ne gasi jer pretpojačalima prvenstveno treba i po nekoliko dana da se stabiliziraju. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
|
ja kad sam kupovao 12" sub-ove za auto ukopcao sam ih na 8hz sinusnih na generatoru signala i ostavio da tako rade jedan dan uz povremene "odmore".... sve to ima smisla ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() Jednostavo ako su slusalice "normalnog" zvuka, dobro ti leze na glavi, ne zuljaju i cool izgledaju kupi ih i GG. Svijet Profi HiFija je fanatican i kao takav ne priznaje alternativu svojim tvrdnjama. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
undercover
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
kad se jednom desi 'to savladavanje tih međukristalnih granica' koje rezultira usviranošču bilo kakvo slučajno krivo spajanje / obrtanje polariteta na zvučnicima ili npr obrtanje smjera kabela rezultira s 'nije to to' i počima nehotično 'odsviravanje' kabela /zvučnika... ? ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
|
Citiraj:
mislim meni je ovo sto sam ja napisao jednako banalno kao sto meni zvuci ovo tvoje pitanje ![]() To je isto kao da si rekao da ako si polirao neki metalni blok...i ispolirao ga.....i da si okrenuo smjer vrtnje na polirki i povrsina bloka je pocela opet postajat hrapavija ![]() Da polaritet nije bitan mozda potvrduje to da vecina ljudi usvirava svoje zvucnike prije koristenja tako da ih spoji na generator sinusnog napona koji ide u plus i u minus..dakle svake pola periode okrene polaritet ![]() Polaritet i smjer prolaza struje je posve nebitan u slucaju usviravanja. jos jedan primjer je npr kad ulijevas vodu u hemper sa pjeskom...pjesak je mokar ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
undercover
Datum registracije: Oct 2006
|
NNHF (nemam nimalo hard filingsa) pa valjda zbog tog ima interneta ...da blesavi pitaju pametne ![]() Neš ti argumenata.... Ja sam na svoje oči vidio kad je Supermen letio oko zemlje naopako da bi spasio Lois Lane ![]() Citiraj:
čemu ona mala strelica na int. kabelima....
![]() |
![]() |
#10 |
|
sto ljudi cuju? nemam pojma nisam jos primjetio da bi itko sta cuo dok okrece kabel ![]() ![]() ![]() a i u svakom slucaju da i je neka razlika,ako ga krenes neces ga odsvirat nego usvirat na "drugu stranu" LOL nebi se u tu dubinu mjesao ,nisam toliko duboko u tim vodama...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Danas svi auti dolaze jerked up and good to go iz tvornice, jer je motor tamo vec radio xyz h. Citiraj:
Ovakve lamentacije i mlacenje pimpekom po pojacalu spadaju u kategoriju stimanja sublatencija, twikanja prozora u Windowsima ili zatezanja gefufne za pola milimetra. Princip je isti, sve su ostalo nijanse...
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
2bubba nije rjec samo o motoru nego i o prijenosu i nije da je motor tamo radio xyz sati...kolke serije automobila se proizvode? jel mislis stvarno da svakog provozaju xxx ili bar XX pa ni X sati nakon proizvodnje?nije to to.... i SVAKI auto ima PRVI servis nakon 1000kn sta mislis zbog cega? to je onaj period razrade i pocetnih trosenja ![]() ![]()
![]() |
#13 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
![]() |
#15 |
|
ma lik je jednostavno tvrdoglav LOL bubba evo pa citaj ako si nedas dokazat ![]() http://www.audiopuls.hr/testovi/frybaby.html inace frybaby je sprava za usviravanje...i gore sve pise.... a dalje ako ne vjerujes citaj: http://www.hagtech.com/burn.html tu ti je isto sve ljepo objasnjeno ![]() spalio sam tog da nebi znao o cem pricam ![]() LP ![]() EDIT: duboko smo u OT-u sa raspravom o usviravanju pa bi molio dobre modove da ovo presele u novu temu "USVIRAVANJE....istina ili mit i o cemu se radi" .....pa da se i ostatak clanova ukljuci u raspravu ![]()
Svi uređaji rade na bijeli dim...kada dim izađe,uređaj više ne radi! ![]() Zadnje izmijenjeno od: Misek_Chipsy. 09.05.2008. u 10:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
E Pluribus UNIX
|
Mozda su ti tokom "spaljivanja" izgorili cunjici i tucak i prasnici (ili kako se to vec zove) u ocima? Citiraj:
Slobodno reci. Nisam ni mislio da ces ni ti ni tvoji mali prijatelji imati odgovor. No dobro... Samo cu njezno predpostaviti da kao ni 105% "audiofila" nemas *blage veze* o cemu pricas niti imas dovoljno (da budem zlocest i kazem - ikakvo) znanje teorije ili prakse mjerenja u elektronici. Sve druge subjektivno placebo audiofilske teorije slobodno objesi macku o rep...
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Bubba, ti nisi normalan, pa kud ides otvarati ovu limenku crva ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
sto se tice mjerenja i elektronike i elektrotehnike za to sam zavrsio skolu ![]() aj ok..ak os mjerit.... na membranu nekog veceg suba idi mjerit pomak i snagu pomaka..... NOVOG..i sad pusti da radi i koristi kojih 300-tinjak sati i idi mjeri ponovo u istim uvjetima ![]() mozes ic mjerit i induktivitet zavojnice dok je nova i nakon sto oko 300 sati kroz nju prolazi izmjenicna struja pod naponom koji daju XX ili u slucaju suba XXX W. Isto tako mozes ic mjerit i realni omski otpor iste ![]() prouci elektrotehnicke materijale i komponente te elektronicke vodove i njihova svojstva ![]() ![]() ovdje ces shvatit i promjene na tromosti spidera i same membrane kao i promjene u vodovima ![]() mislim i osnove molekularne fizike daju ti i vise nego dosta dokaza sta se dogadja s vodovima pri prolasku struje ![]() kad kupis novi sub..gurni membranu..il probaj krutost u radu....i probaj kasniej opet nakon mjesec dana ![]() a mozes npr ako imas neke sluske koje koristis duze vremena.....kvalitetne....kupi jedne iste nove....isti model....ili kupi 2 sluske...jedne koristi jedne spremi..pa ih preslusaj nakon nekoliko mjeseci ![]() iskreno meni se neda vodit ovu raspravu i ovakvo napadanje...nema ni za mene ni za tebe nikakve koristi od tog...ako te zanima proucit ces i samo malo to i mozda prihvatit,mozda ne.......ako te ne zanima, zasto se opce trudit kad nikakve koristi od tog. ...sta se mene tice slusaj ti kako zelis ![]() sad idem na pifu :P
![]() |
#19 | |||||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
No tko je pricao *samo* o zvucnicima? Koliko ja "znam", trebaju se usvirati i pojacalo, i zvucnici, i kablovi (OMG!) a vjerojatno i elektricna mreza. Kad smo kod toga, reci, ti si jedan od onih koji imaju zlatne power kablove za pojacala? Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ja sam mjerenja za vlastiti gust napravio prije par godina. Rezultati do 100 kHz su bili IDENTICNI na gotovo svakom komadu drota koji mi je bio pod rukom, a mjerene su apsolutno sve relevantne komponente. Iznad toga rezultati su bili akademskog znacaja, ponajmanje vazni za sluh. Najzanimljivije kod vas likova je bilo sto sam okupio nekolicinu takvih, ukljucivo one koji su se kleli da CUJU razliku izmedju CD-a sprzenog na 1x i na 24x, i podvrgnuo ih zgodnom testicu. Pokazao sam im nekakve kablove iz Chipoteke od par kn po metru i Straight Wire Musicable, dao im da vlastorucno spoje prvo jedne pa zatim druge i naravno, dobro poslusaju kako to "zvuci". Naravno, kolicina svrsavanja kad su biti Straight Wirei je bila degutantna (oh, ta purpurna punoca i sinfonijska sinergija srednje visokih tonova i ostrost ali ipak mekoca i satenski prijelaz visokih mi podize erekciju do stropne lamperije). Nakon sto su izdrkali, rekoh idiotima (trojica su bila) da izvole izaci iz sobe i da cu ja promjeniti kablove, no mozda i necu, te da ce oni svojim ostrim uhom to jamacno zamjetiti. Nakon 5 "mijenjanja" i vracanja, vratili su se sa svojim nalazima (naravno, jednoglasnim), no na njihvou zalost, imao sam oba kabla na stolu a pojacalo i zvucnici su citavo vrijeme bilo povezani sasvim desetim kablovima. Sva trojica valjda imaju opreme doma u vrijednosti parsto k$, cjevna pojacala, kablove dovoljno debele da provuces pola Krskog kroz to i slicno. Jedan mi je cak nedavno javio da ce uzeti nekakvo smece koje mi je Visage poslao na ICQ (LossyAudio ili tako nesto), no ocito mu djabe... Dakle, ukratko, molim te da mi specificiras kojim si metodama uspio otkriti razliku izmedju "usviranog" i "neusviranog" kabla - ili da se preformuliram, ako ti donesem "usvirani" i "neusvirani" kabao i dam ti da radis apsolutno sve na njemu sto te velesi, hoces li mi sa 80% sigurnoscu moci reci koji je koji? Hmda... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Erkecija do stropne lamperije. MegaLOL ![]() ![]() Bubba uber ko i obicno ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
|
nope ![]() ![]() takodjer mi je i glupost cd przen na 4x i 24x ![]() ne patim toliko za lovom tih mitova i sitnica kao neznam..kabel od par sto eura po komadu,pozlaceno ovo ono to mi je LOL.... sistem doma? 2 sonyeve linije... LOL i ne patim toliko na high end kao neznam sta....te nisam toliki "frikcina i audiofil da bi".... u autu imam relativno low-middle end komponente pa i MCFun mk4 pojacalo opcepoznatog porjekla malo modano s onim sto na njemu ne valja...izlazni tranzistori i napajanje ![]() i k tome sistem radi bolje nego Alpineov "uber" sustav kod frenda....na koji je potrosio X puta vise para. tako da toliko o tome koliko patim i "vjerujem" sljepo u mitove i trosim u neznam sta da bi uhvatio boga za nozni prst.... ali ono sto sam se uvjerio je kako sustav radi kad je nov..i kako sustav radi kad se "usvira" .... i nisam tvrdio pojedinacne razlike na neznam cemu sve,nego sam pokusao objasnit sto se dogadja na pojedinacnim stvarimo sto rezultira boljoj kvaliteti SVEUKUPNOG sistema....mislim da se tu najvise dobiva kod samog zvucnika i napajanja pojacala....i to je to ![]()
![]() |
#22 | ||||||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
/srack srack srack Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
QED. Predpostavljam da mozemo zakljuciti ovo kao jos jednu overklokersku eskapu u nepoznato. Vidim da Spejsmajstor regrutira na svim poljima...
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
![]() A ne uopce ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
dogovoreno...nabavi 2 identicna pojacala, identicne kabloce te identicne zvucnike i jedno zapakiraj negdi u podrum,drugo slusaj 6mj...il daj meni na slusanje 6mj :P i nakon tog cemo zajedno preslusat jedno i drugo uz prisustvo jos nekoliko clanova PCE i ocemo vidjet razliku ![]() ![]() IMHO to je razumno vrijeme za nesto ovakvo i realni uvjeti....
![]() |
#25 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#26 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |||
|
Citiraj:
![]() Voznja autoputom je najblazi oblik voznje a ne forsiranje ![]() ![]() Inace novi auto..mazda 3...iz salona ![]() ![]() a kia u banani?LOL jos uvjek te naperem u svim dionicama i na svim mogucim oblicima ![]() ![]() a upravo ono zasto sam naveo je ovo sto si ti napisao: Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
#28 | |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
..sorry, ali pričaš pizdarije. Koliko je meni poznato oko mašina auta, motora, mopeda itd, preporučljivo je štediti mašinu do određene kilometraže jer i sama mašina treba vremena da se razradi, tako da ova špreha autocesta-gas drži vodu kao i izreka da će Vista biti revolucija.. ..i molim te Kataleniću, poštedi javnost špreha tipa "moj auto je brži".
![]() |
![]() |
#29 | |
The mighty pirate
|
Očito sam krivo shvatio onda to s autoputom, jer se obično na autocestu auto ide ispuhat, a ne vozit ko tetkica Citiraj:
Da se vratim on topic. Ovo s razrađivanjem zvučnika i ima smisla, pogotovo ako uzmemo u obzir da je kod instrumenata ista stvar, što se više koriste, to bolji zvuk imaju. E sad, platite si mjerenje, pa da vidimo tko je u pravu. Osobno ne bih stao na ničiju stranu, jer nisam audiofil i svi mi zvučnici zvuče jednako. Bitno da AC/DC svira, za ostalo me baš briga ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
čovjek koji prodaje priče o usviravanju, a ne čuje razliku između MP3-a i cd-a..... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|