|
![]() |
#1 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Čita CD, ali ne i DVD?
Laptop od prijateljice čita CD-ove, ali neće DVD-ove... Znači, ubacim DVD, vrti vrti vrti, i ništa, ko da nije ubačen... U čemu bi mogao biti problem? Nečista leća, nešto crklo, pomaklo se ili šta? Zanima me da li se to može ikako popraviti ili je to u principu "baci u smeće i kupi novo"? Najjeftiniji dvd-rom za laptope što sam ja našao na nabava.net je NEC-ov i dođe 320kn... Kome preporučate da ga dam na popravak (ako se uopće može popravit), nekom servisu poput Vemila, Hgspota i slično ili nekom kućnom majstoru, nemam pojma uopće koliko bi oni to mogli naplatiti jer je onda upitna isplativost samog popravka s obzirom da je novi 320kn? Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beerman
Datum registracije: Aug 2007
|
eventualno probaj flashat novijim firmwareom ali gotovo sigurno je dao svoje i vrijeme je za novi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
takodjer mu nebi skodilo ciscenje, pa barem i s onim CD-om s cetkicom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako nije oni blesavi "slot-in" tj. ona verzija kad ubacuješ cd/dvd onda je lako očistit leću jer je vidiš kad se otvori ladica (malo pamuka i alkohola = 2 min posla). Znalo se desiti da se leća (preciznije rečeno dio ispod leće) makne od vibracija i upotrebe pa neće da čita/piše cd ili dvd. Rješenje je (samo za one konjskih živaca i mirne ruke) podešavanje tog komada sa vijkom. Sve ovo uz uvjet da laser / ostali dio uređaja nije prdeknio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
@Neo-ST je li slucajno u PIO mode,vidio sam par puta kad je DVD-rom bio u PIO mode da ne cita DVD cd-ove.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
U BIOSU nema ništa o tome, a kad uđem u device manager pa kliknem na dvd-rom isto tamo među opcijama nema ništa o tome... Koliko se sjećam, to se moglo podešavati na starijim Windowsima? Ono DMA/PIO mode.... I još jedno pitanje vezano za ovaj šugavi laptop kad smo već tu: instalirao sam sve drivere, međutim u device manageru i dalje stoji upitnik na "network controller" (kao da nije instaliran), šta je glupo jer network radi bez problema (i ethernet i wireless), šta bi to moglo biti? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Flashaj ga. Meni Optiarc/NEC-Sony nije htio citati kako spada, ali je uredno snimao DVD-e. Flashao sam ga i otada je radio kao sat dok nije otisao na lager ![]() http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/Optiarc-AD-7170A/ Potrazi tu, mozda ima i tvoj, tj. od male. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zaboravio si na FireWire - IEEE1394 koji se također instalira / prijavljuje kao network controller. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
samo napomena - ne cistit lecu rakijom. za ciscenje lece a i bilo cega drugog koristi onaj medicinski alkohol sta mos kupit u ljekarni. mozda glupo pitanje, ali posto je stari laptop - jesi siguran da je drive dvd-rom a ne cd-rom? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
leća je već očišćena rakijom, testirano je i sve radi (osim učitavanja DVD-ova, to i dalje ne radi)... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|