PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Čita CD, ali ne i DVD? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=105257)

Neo-ST 21.04.2008. 14:38

Čita CD, ali ne i DVD?

Laptop od prijateljice čita CD-ove, ali neće DVD-ove...
Znači, ubacim DVD, vrti vrti vrti, i ništa, ko da nije ubačen...
U čemu bi mogao biti problem? Nečista leća, nešto crklo, pomaklo se ili šta?
Zanima me da li se to može ikako popraviti ili je to u principu "baci u smeće i kupi novo"? Najjeftiniji dvd-rom za laptope što sam ja našao na nabava.net je NEC-ov i dođe 320kn...
Kome preporučate da ga dam na popravak (ako se uopće može popravit), nekom servisu poput Vemila, Hgspota i slično ili nekom kućnom majstoru, nemam pojma uopće koliko bi oni to mogli naplatiti jer je onda upitna isplativost samog popravka s obzirom da je novi 320kn?

Hvala

Munjara 21.04.2008. 14:54

eventualno probaj flashat novijim firmwareom ali gotovo sigurno je dao svoje i vrijeme je za novi

danij3l 21.04.2008. 14:58

takodjer mu nebi skodilo ciscenje, pa barem i s onim CD-om s cetkicom.

Nikky 21.04.2008. 15:12

Ako nije oni blesavi "slot-in" tj. ona verzija kad ubacuješ cd/dvd onda je lako očistit leću jer je vidiš kad se otvori ladica (malo pamuka i alkohola = 2 min posla).
Znalo se desiti da se leća (preciznije rečeno dio ispod leće) makne od vibracija i upotrebe pa neće da čita/piše cd ili dvd. Rješenje je (samo za one konjskih živaca i mirne ruke) podešavanje tog komada sa vijkom. Sve ovo uz uvjet da laser / ostali dio uređaja nije prdeknio.

Neo-ST 21.04.2008. 15:14

Nemam potrebno znanje da bih uštimao lasersku glavu, ali ću zato probat čišćenje štapićem za uši i alkoholom. Problem je šta nemam alkohola, morat ću u susjeda pitat rakije :D

Joke 21.04.2008. 15:28

@Neo-ST je li slucajno u PIO mode,vidio sam par puta kad je DVD-rom bio u PIO mode da ne cita DVD cd-ove..

Neo-ST 21.04.2008. 16:12

Citiraj:

Autor Olymp (Post 1007715)
@Neo-ST je li slucajno u PIO mode,vidio sam par puta kad je DVD-rom bio u PIO mode da ne cita DVD cd-ove..

Kako ću vidit je li u PIO mode?
U BIOSU nema ništa o tome, a kad uđem u device manager pa kliknem na dvd-rom isto tamo među opcijama nema ništa o tome...
Koliko se sjećam, to se moglo podešavati na starijim Windowsima? Ono DMA/PIO mode....

I još jedno pitanje vezano za ovaj šugavi laptop kad smo već tu: instalirao sam sve drivere, međutim u device manageru i dalje stoji upitnik na "network controller" (kao da nije instaliran), šta je glupo jer network radi bez problema (i ethernet i wireless), šta bi to moglo biti?

Dizel 21.04.2008. 16:17

Flashaj ga. Meni Optiarc/NEC-Sony nije htio citati kako spada, ali je uredno snimao DVD-e. Flashao sam ga i otada je radio kao sat dok nije otisao na lager :)

http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/Optiarc-AD-7170A/

Potrazi tu, mozda ima i tvoj, tj. od male.

Neo-ST 21.04.2008. 17:17

Koja idiotska firma stavlja dvd-rom u laptop, a da ne čita DVD-ove dok ga ne flashaš ?
Uostalom - prošao voz, uzela je laptop...bye-bye

Nikky 22.04.2008. 11:49

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 1007761)
instalirao sam sve drivere, međutim u device manageru i dalje stoji upitnik na "network controller" (kao da nije instaliran), šta je glupo jer network radi bez problema (i ethernet i wireless), šta bi to moglo biti?

Zaboravio si na FireWire - IEEE1394 koji se također instalira / prijavljuje kao network controller.

Neo-ST 22.04.2008. 14:33

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1008542)
Zaboravio si na FireWire - IEEE1394 koji se također instalira / prijavljuje kao network controller.

Ovaj laptop je star i nema firewire

Dule 22.04.2008. 14:41

samo napomena - ne cistit lecu rakijom. za ciscenje lece a i bilo cega drugog koristi onaj medicinski alkohol sta mos kupit u ljekarni.

mozda glupo pitanje, ali posto je stari laptop - jesi siguran da je drive dvd-rom a ne cd-rom? :D

Neo-ST 22.04.2008. 15:00

Citiraj:

Autor Dule (Post 1008668)
samo napomena - ne cistit lecu rakijom. za ciscenje lece a i bilo cega drugog koristi onaj medicinski alkohol sta mos kupit u ljekarni.

mozda glupo pitanje, ali posto je stari laptop - jesi siguran da je drive dvd-rom a ne cd-rom? :D

nisam baš toliko glup, dvd-rom je...
leća je već očišćena rakijom, testirano je i sve radi (osim učitavanja DVD-ova, to i dalje ne radi)...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:24.