Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.11.2007., 14:31   #1
syzygy
Premium
Moj komp

syzygy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
x2 3800+@4200+ sa coolerom od prijasnjeg proca

Evo ovako, nisam se zabrinuo sve dok nisam procitao post gdje je netko rekao " nadam se da ne mislis drzat taj proc na stock cooleru od prijasnjeg jer ce bit rostiljanja"

eh sad, drzim clockani x2 proc ( bez dizanja voltaze) na cooleru koji je dosao sa athlonom64 3500+, maknuo sam prijasnju pastu i stavio arctic silver ceramique, sad me zanima jel to dobra ideja ili da nabavim nesto bolje i sto bi preporucili za neku prihvatljivu cijenu?
syzygy je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2007., 14:37   #2
Gemmy
smeghead
Moj komp

Gemmy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
pukni freezera gore i na miru si,ako zelis skuplje rijesenje ST ili BT
Gemmy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.11.2007., 15:10   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ajde ne budi lud i uzalud trošit novce. Ako ti temperature u loadu ne prelaze 55-60°C i ako ti je cooler po buci koju generira dovoljan, zašto mjenjati onda to ?

Kod dizanja frekvencije bez diranja napona (s time da napon nije na AUTO ili slično u BIOS-u), nema povećanja temperature (barem kod AMD-a, kod Intela sam vidio da ipak nije tako).

Tako da, pokreni neki stress test i daj sliku Coretempa (0.95.4 mislim da je zadnja verzija) ili sam kaži koje su temperature u load-u.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2007., 15:20   #4
syzygy
Premium
Moj komp

syzygy's Avatar

winamp, ff, msn, i ut3 istovremeno, ut3 je najvece opterecenje koje uopce imam na kompu za njega..tak da ..ono.. max je bilo 49( core 1), dalje ne ide.

a za ove stress test, koji da skinem ?
Staro 04.11.2007., 15:45   #5
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ma ne sekiraj se uopće. Prime, OCCT bi vjerojatno poterali malo više, ali ništa previsokog.
Staro 04.11.2007., 16:25   #6
syzygy
Premium
Moj komp

syzygy's Avatar

erm...Prime je dosao na prvoj jezgri do 50 a na drugoj do 60 i onda je krepao komp i morao sam restartat

jel to dobro/lose?
komp mi radi 24h na dan, tj ne gasim ga uopce, bi to mogaobit nekakav problem sa tim coolerom?
Staro 04.11.2007., 16:31   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ako ti je komp krepao/restartao onda to valjda nije dobro...

Da ne spominjemo posljedice dugortajnog pregrijavanja, nisam rekao da će se pretvorit u bjeli dim sa stock coolerom ali da nije preporučljivo to radit - nije...
Staro 04.11.2007., 17:28   #8
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Problem imaš, samo što sumnjam da je do pregrijavanja. Kako to misliš krepao komp ? Prime prestao računati il se windowsi smrznuli ?

Mislim, ja sam ganjao jezgre preko 60°C i nikada, ali baš nikada mi se nije smrzo radi toga. Ako dođe do pregrijavanja, mislim da i AMD "upali" throttle.

Pitanje - jel možeš navesti konfiguraciju koju imaš ? Napajanje pogotovo me zanima...
Staro 04.11.2007., 17:48   #9
syzygy
Premium
Moj komp

syzygy's Avatar

slusao sam mjuzu i chatao na msn-u dok je prime radio, zatim je pjesma zastekala i pocela radit u loop-u i vise komp nije reagirao na klikanje misa te sam pogledao u tray gdje mi je pisalo " 50 60 "

prvo sto sam pomislio jest pregrijao se ili neki vrag, odmah stiso restart, win su se digli i opet sve radi normalno

7600gt tdh
2gb rama
abit kn8 ultra
napajanje :MS 450w
Staro 04.11.2007., 17:59   #10
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Probaj ponovno, sa npr. OCCT-om (čisto da izbaciš mogućnost da ti Prime sere i da ti se to nije dogodilo slučajno).

S&M ti neću niti preporučat jer bi moglo biti preozbiljno loše ^^
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.11.2007., 18:06   #11
blazer
Lucky Luke
Moj komp

blazer's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
A da spustis voltazu? Moj primjerice radi na 2.5ghz i 1.275v.

blazer je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2007., 18:36   #12
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Na KN8 Ultra nemreš spustiti ispod defaulta, barem ne sa verzijom biosa koja je kod mene na ploči, neznam dal noviji dozvoljavaju ali sumnjam...

Inače i ja sam svog tjerao preko 60 i ništa mu nije bilo ali to ne znači da je unutra bilo 60 moglo je bit i 80 a što se throttlanja tiče - da pali, ako je upaljen throttling...
Staro 04.11.2007., 20:11   #13
syzygy
Premium
Moj komp

syzygy's Avatar

prosao OCCT, nije islo vise od 60/64

nije bilo blokiranja niti ikog vraga, valjda je to sad dobro
Staro 04.11.2007., 21:38   #14
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Ha valjda je, iako reko - ja već i radi buke nebi vrtio stock cooler ali ako si ti zadovoljan...
Staro 07.11.2007., 00:48   #15
iggyone
u borbi protiv sna
Moj komp

iggyone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Da ne otvaram novi thread - imam X2 3800+ Manchestera: ADA3800DAA5BV.

Na službenim stranicama piše da je defolt voltaža 1.3V - 1.35V.

Kad sam ga upiknuo, u biosu stavio sve na defolt da vidim oće li ploča imati kakvih problema s njim. S obzirom da sam stavio zadnji bios, sve je prošlo glatko, ali mu je ploča davala "lijepih" 1.4V !

To mi je bilo vrlo sumnjivo...no s time (tom voltažom) sam probao clockati i došo do okruglih 2,5GHz. No nekako mi se činilo da se proc na toj voltaži bez obzira na takt malo ipak previše grije. Samo sa prime-om na obje jezgre - jedna dođe do 50°C, druga do 45°C...i sve to na Alpine64 na oko 60% od full RPMa.

Maknuo clock, spustio voltažu na 1,35V kao što piše na glavnom sajtu, i temp je pala u prosjeku za 3°C, smiješno mi je sada u idle-u gledati ga na 32°C/27°C, i to sve sa Alpine64 coolerom na već spomenutih 60% od full RPMa.

E sad...s obzirom da ionako vrlo rijetko (bar zasad) opteretim obje jezgre full, koja je vaša preporuka, ostaviti ga na 2,5GHz i probat smanjiti voltažu na kojoj je stabilan...ili s obzirom da sam noise freak, nađem minimalnu voltažu (samo po sebi se nameće nekakvih 1,275V) na kojoj radi na stock taktu, pa još smanjim vrtnju coolera?

TNX

Asrock B550M Pro4
AMD Ryzen 5600 @ Thermalright Assassin King 120SE
2×8GB Corsair DDR4 CL16 3600MHz
Powercolor Red Devil 6700 XT 12GB
Kingston KC3000 SSD 512GB + Kingston NV2 SSD 2TB
LG DVD-RW
Corsair RM750e
Dell S2716HN
Fractal Design Define Mini
mouse&keyboard Logitech vulgaris
Predzadnja trgovina | Zadnja trgovina
iggyone je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2007., 05:44   #16
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Gle naša preporuka je irelevantna, samo ti znaš što ti je bitnije - ekstra tišina ili ekstra takt...

Btw na 1.4V mu se neće ništa desit...
Staro 07.11.2007., 14:36   #17
iggyone
u borbi protiv sna
Moj komp

iggyone's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Gle naša preporuka je irelevantna, samo ti znaš što ti je bitnije - ekstra tišina ili ekstra takt...

Btw na 1.4V mu se neće ništa desit...
Nisam neki ovisnik o visokom taktu, tak da ga bar zasad neću ganjati, ali i tvoj setup mi izgleda čisto fino...i moj bi bez beda radio na 10×240 (a mislim da i mema do tud može čak to i ispratiti ), samo velim, neznam od kakve mi to trenutno koristi...

Vjerujem da mu 1.4V neće niš napravit, štoviše, smatram da je to u biti još u nekim granicama, ali ipak je ljepše nekako 1.35 nego 1.4V...pa čak i ak dobim ta 2-3°C niže, pogotovo na 2,4GHz...

A niš, idem na kul i kvajet u mom aranžmanu, a poslije ću tražiti neki veći clock ak će mi trebat...

@yedwy: kolko je tebi značilo sa 200 na 240FSB, odnosno jesi to "osjetio" u igricama/aplikacijama i sl? I jel memu furaš sinkrono s njim ili si na 200MHz?
Pitam tek tolko da znam kaj mogu očekivati. TNX!

Asrock B550M Pro4
AMD Ryzen 5600 @ Thermalright Assassin King 120SE
2×8GB Corsair DDR4 CL16 3600MHz
Powercolor Red Devil 6700 XT 12GB
Kingston KC3000 SSD 512GB + Kingston NV2 SSD 2TB
LG DVD-RW
Corsair RM750e
Dell S2716HN
Fractal Design Define Mini
mouse&keyboard Logitech vulgaris
Predzadnja trgovina | Zadnja trgovina
iggyone je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2007., 14:54   #18
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Ja ti imam memu na DDR333 djeljitelju jer ovaj TakeMS ti je zabetoniran na 200 sa maksimalno zahebancije se može natjerati na 210-220 ali je osjetljiv do bola a s obzirom da nisu svi keksi neda mi se radi par mhz više gnjaviti... PQI bi mogla i više ali mi nisu istit keksi tako da sma tu popušio,m inače proc bi vjerojatno išao i više (ekipa koja je kupovala kad i ja je povukla i po 2.8 bez problema) ali s ovim ramovima nema smisla posebno jer bi motrao dizati okretaje fana (buka) i napone a i ovako mi je dosta jak proc, grafa ga i tako nemre pratiti kod novijih naslova a stariji ionako nemogu njega niti zagrijati pošteno...

Ako budem imaš viška love i budem u rastrošnom raspoloženju možda ubodem neki 2x1GB OCZa ili sl kad mi postne ovo slabo ali iako je dosta neoptimiziran ram ipak količina igra svoju ulogu pa eto nema problema s tim...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno