PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   x2 3800+@4200+ sa coolerom od prijasnjeg proca (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=86165)

syzygy 04.11.2007. 14:31

x2 3800+@4200+ sa coolerom od prijasnjeg proca

Evo ovako, nisam se zabrinuo sve dok nisam procitao post gdje je netko rekao " nadam se da ne mislis drzat taj proc na stock cooleru od prijasnjeg jer ce bit rostiljanja"

eh sad, drzim clockani x2 proc ( bez dizanja voltaze) na cooleru koji je dosao sa athlonom64 3500+, maknuo sam prijasnju pastu i stavio arctic silver ceramique, sad me zanima jel to dobra ideja ili da nabavim nesto bolje i sto bi preporucili za neku prihvatljivu cijenu?

Gemmy 04.11.2007. 14:37

pukni freezera gore i na miru si,ako zelis skuplje rijesenje ST ili BT

Vuco 04.11.2007. 15:10

Ajde ne budi lud i uzalud trošit novce. Ako ti temperature u loadu ne prelaze 55-60°C i ako ti je cooler po buci koju generira dovoljan, zašto mjenjati onda to ?

Kod dizanja frekvencije bez diranja napona (s time da napon nije na AUTO ili slično u BIOS-u), nema povećanja temperature (barem kod AMD-a, kod Intela sam vidio da ipak nije tako).

Tako da, pokreni neki stress test i daj sliku Coretempa (0.95.4 mislim da je zadnja verzija) ili sam kaži koje su temperature u load-u.

syzygy 04.11.2007. 15:20

http://i12.tinypic.com/6f5zr6h.jpg

winamp, ff, msn, i ut3 istovremeno, ut3 je najvece opterecenje koje uopce imam na kompu za njega..tak da ..ono.. max je bilo 49( core 1), dalje ne ide.

a za ove stress test, koji da skinem ?

Vuco 04.11.2007. 15:45

Ma ne sekiraj se uopće. Prime, OCCT bi vjerojatno poterali malo više, ali ništa previsokog.

syzygy 04.11.2007. 16:25

erm...Prime je dosao na prvoj jezgri do 50 a na drugoj do 60 i onda je krepao komp i morao sam restartat

jel to dobro/lose?
komp mi radi 24h na dan, tj ne gasim ga uopce, bi to mogaobit nekakav problem sa tim coolerom?

yedwy 04.11.2007. 16:31

Ako ti je komp krepao/restartao onda to valjda nije dobro...

Da ne spominjemo posljedice dugortajnog pregrijavanja, nisam rekao da će se pretvorit u bjeli dim sa stock coolerom ali da nije preporučljivo to radit - nije...

Vuco 04.11.2007. 17:28

Problem imaš, samo što sumnjam da je do pregrijavanja. Kako to misliš krepao komp ? Prime prestao računati il se windowsi smrznuli ?

Mislim, ja sam ganjao jezgre preko 60°C i nikada, ali baš nikada mi se nije smrzo radi toga. Ako dođe do pregrijavanja, mislim da i AMD "upali" throttle.

Pitanje - jel možeš navesti konfiguraciju koju imaš ? Napajanje pogotovo me zanima...

syzygy 04.11.2007. 17:48

slusao sam mjuzu i chatao na msn-u dok je prime radio, zatim je pjesma zastekala i pocela radit u loop-u i vise komp nije reagirao na klikanje misa te sam pogledao u tray gdje mi je pisalo " 50 60 "

prvo sto sam pomislio jest pregrijao se ili neki vrag, odmah stiso restart, win su se digli i opet sve radi normalno

7600gt tdh
2gb rama
abit kn8 ultra
napajanje :MS 450w :(

Vuco 04.11.2007. 17:59

Probaj ponovno, sa npr. OCCT-om (čisto da izbaciš mogućnost da ti Prime sere i da ti se to nije dogodilo slučajno).

S&M ti neću niti preporučat jer bi moglo biti preozbiljno loše ^^

blazer 04.11.2007. 18:06

A da spustis voltazu? Moj primjerice radi na 2.5ghz i 1.275v.

yedwy 04.11.2007. 18:36

Na KN8 Ultra nemreš spustiti ispod defaulta, barem ne sa verzijom biosa koja je kod mene na ploči, neznam dal noviji dozvoljavaju ali sumnjam...

Inače i ja sam svog tjerao preko 60 i ništa mu nije bilo ali to ne znači da je unutra bilo 60 moglo je bit i 80 a što se throttlanja tiče - da pali, ako je upaljen throttling... :D

syzygy 04.11.2007. 20:11

prosao OCCT, nije islo vise od 60/64

nije bilo blokiranja niti ikog vraga, valjda je to sad dobro :D

yedwy 04.11.2007. 21:38

Ha valjda je, iako reko - ja već i radi buke nebi vrtio stock cooler ali ako si ti zadovoljan...

iggyone 07.11.2007. 00:48

Da ne otvaram novi thread - imam X2 3800+ Manchestera: ADA3800DAA5BV.

Na službenim stranicama piše da je defolt voltaža 1.3V - 1.35V.

Kad sam ga upiknuo, u biosu stavio sve na defolt da vidim oće li ploča imati kakvih problema s njim. S obzirom da sam stavio zadnji bios, sve je prošlo glatko, ali mu je ploča davala "lijepih" :D 1.4V !

To mi je bilo vrlo sumnjivo...no s time (tom voltažom) sam probao clockati i došo do okruglih 2,5GHz. No nekako mi se činilo da se proc na toj voltaži bez obzira na takt malo ipak previše grije. Samo sa prime-om na obje jezgre - jedna dođe do 50°C, druga do 45°C...i sve to na Alpine64 na oko 60% od full RPMa.

Maknuo clock, spustio voltažu na 1,35V kao što piše na glavnom sajtu, i temp je pala u prosjeku za 3°C, smiješno mi je sada u idle-u gledati ga na 32°C/27°C, i to sve sa Alpine64 coolerom na već spomenutih 60% od full RPMa.

E sad...s obzirom da ionako vrlo rijetko (bar zasad) opteretim obje jezgre full, koja je vaša preporuka, ostaviti ga na 2,5GHz i probat smanjiti voltažu na kojoj je stabilan...ili s obzirom da sam noise freak, nađem minimalnu voltažu (samo po sebi se nameće nekakvih 1,275V) na kojoj radi na stock taktu, pa još smanjim vrtnju coolera?

TNX :chears:

yedwy 07.11.2007. 05:44

Gle naša preporuka je irelevantna, samo ti znaš što ti je bitnije - ekstra tišina ili ekstra takt...

Btw na 1.4V mu se neće ništa desit...

iggyone 07.11.2007. 14:36

Citiraj:

Autor yedwy (Post 862641)
Gle naša preporuka je irelevantna, samo ti znaš što ti je bitnije - ekstra tišina ili ekstra takt...

Btw na 1.4V mu se neće ništa desit...

Nisam neki ovisnik o visokom taktu, tak da ga bar zasad neću ganjati, ali i tvoj setup mi izgleda čisto fino...i moj bi bez beda radio na 10×240 (a mislim da i mema do tud može čak to i ispratiti :goood:), samo velim, neznam od kakve mi to trenutno koristi...

Vjerujem da mu 1.4V neće niš napravit, štoviše, smatram da je to u biti još u nekim granicama, ali ipak je ljepše nekako 1.35 nego 1.4V...pa čak i ak dobim ta 2-3°C niže, pogotovo na 2,4GHz...

A niš, idem na kul i kvajet u mom aranžmanu, a poslije ću tražiti neki veći clock ak će mi trebat...

@yedwy: kolko je tebi značilo sa 200 na 240FSB, odnosno jesi to "osjetio" u igricama/aplikacijama i sl? I jel memu furaš sinkrono s njim ili si na 200MHz?
Pitam tek tolko da znam kaj mogu očekivati. TNX! :chears:

yedwy 07.11.2007. 14:54

Ja ti imam memu na DDR333 djeljitelju jer ovaj TakeMS ti je zabetoniran na 200 sa maksimalno zahebancije se može natjerati na 210-220 ali je osjetljiv do bola a s obzirom da nisu svi keksi neda mi se radi par mhz više gnjaviti... PQI bi mogla i više ali mi nisu istit keksi tako da sma tu popušio,m inače proc bi vjerojatno išao i više (ekipa koja je kupovala kad i ja je povukla i po 2.8 bez problema) ali s ovim ramovima nema smisla posebno jer bi motrao dizati okretaje fana (buka) i napone a i ovako mi je dosta jak proc, grafa ga i tako nemre pratiti kod novijih naslova a stariji ionako nemogu njega niti zagrijati pošteno... :D

Ako budem imaš viška love i budem u rastrošnom raspoloženju možda ubodem neki 2x1GB OCZa ili sl kad mi postne ovo slabo ali iako je dosta neoptimiziran ram ipak količina igra svoju ulogu pa eto nema problema s tim... :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:45.