|
|||||||||||
|
|
#1 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Problem sa Proxmox masinom HP ProDesk 600 G5
Problem nekad davno spomenut u "Mini PC" temi, uglavnom nabavio sam na njuskalu jedan HP ProDesk 600 G5 desktpop mini komp sa 2x8gb i 256 ssd. Na njemu cisti win10, preko HP recoverya napravio update svih drivera i biosa malo ga istetsirao sa sintetikom da vidim kako se ponasa potrosnja i vent, posteno ga zakurio, prije toga promjenio pastu, uglavnom komp ko iz trgovine sve stabilno i leti na njemu. Kupio novi Samsung 980 M2 512gb disk stavio gore proxmox i tada sam se trebao počet igrati sa HA i ostalim virtualkama i homelabom opcenito. No međutim nisam imao vremena, minipc stavio u server komodu i remote se malo igrao u proxmoxu. Dok za jedno 3 tjedna odjedom ne mogu pristupiti. Otvorim server rack, a moj hp vruc ko tava, i vent na 100%, u server komdi 45C. Istekao ga iz struje i ponovo pokrenui sve radi. Nakon 2-3 tjedna opet ista stvar. Danas se ulovio toga, vratio u njega M2 ssd sa win 10, opet ga updejtao sa neka 4 drivera preko HP asssitenta, i sad slazem bootabilni usb Sergej Strelec WinPE-om da ga istestiram, kad odvrtim testove stavim tu rezultate. Naravno trebao bi info koje sve testove odvrtiti Ako netko ima ideju u cemu bi mogao biti problem, bio bi zahvalan ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: srale7. 11.11.2025. u 22:09. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako se problem pojavljuje samo kad je dignut Promox onda tu treba tražiti razlog, s tim da trebaš pratiti šta se dešava ili barem da ti baca negdje logove sa cpu zauzećem, temperaturama i top procesima ... |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#3 |
|
Premium
|
Nekako sam odmah otisao u smjeru da je je problem sa samim pcijem, iako, definitivno mi je bilo lakse napraviti cistu instalaciju proxmoxa, jer sa po onoj staroj dosta prckao. Evo sad vec 3 sata cekam da mi odvrti meme test, a tek je na 48% ![]() Budem ovih dana izvrtio jos testova za svaki dio i onda čisti proxmox na disk pa cemo onda vidjet u cemu je problem ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Inače, proxmox(OS) ti je dosta volatilan prema ssd diskovima na kojima leži. Kolega je baš o tome pisao nekidan u Home Lab temi. Provjeri u kakvom je stanju ssd, mada em ne vrtiš to toliko dugo, em si uzeo dobar ssd pa nebi trebalo biti do toga.
|
|
|
#5 |
|
49%winner
|
Znao mi se dogoditi problem da ne mogu vise pristupiti proxmoxu i servisima na njemu kada bi se mrezna kartica jako saturirala i onda iz nekog razloga krkne mreza, ali host i dalje radi, ako spojim video out imam konzolu itd. Samo mu ne mogu pristupiti preko mreze. Doduse u mom slucaju nije puhao ni grijao. Mozda nije isti problem, samo iznosim jos jedno iskustvo. Navodno je to problem cesce kod mini pc-eva i njihovih lan chipova. Nisam tocno uspio povezati kad se to dogadjalo jer jedini jaci mrezni promet koji se na nodeu odvija je backup preko PBS-a na NAS. Long shot, vjerojatno nisi sav ram alocirao za virtualke, pustio si dovoljno za hosta? Nemam bas ideju sto bi mu zakucalo cpu, ali jesi probao spojiti video out u monitor i direktno na hostu provjeriti sto se zbiva? Jesi se igrao sa passthru-om ili je to visemanje defaultna proxmox instalacija?
|
|
|
|
#6 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
Svakako treba provjeriti i SSD |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Premium
|
@Pupo Disk je nov i Proxmox doslovno nije nista radio, jer nisam dignuo ni jednu virtulaku, doslovno je bio u idleu tih par tjedana dok ga nisam odlučio isključiti jer nema smisla na njemu raditi bilo sta. @XLR ovo tvoje je isto zanimljiv problem, ali ja bi reko da to nije slučaj kod mene iz vise razloga. ![]() Odvrtio sam Windows Memory Diagnostic tool, (Sergej Strelec WinP) na STANDARD postavkama i prvi put je zatekalo na ukupno 48%, napravio on/off i ponovo pokrenuo isti test i sad ujutro vidim da je zatseklao na 44%. S obziron na trenutne cijene memorije, probat cu nabavit bilo kakvu 100% ispravnu memoriju cisto za test. Jel mozemo zakljuciti da je 100%problem u RAM-u? ![]() |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
49%winner
|
Odvrti i standardni memtest barem 1 pass: https://www.memtest.org/ Ako opet zapne mozes probati i sa svakim keksom individualni test u istom slotu. Mozda je samo jedan keks u banani. Ako su oba u banani, testiraj drugi slot.
|
|
|
|
#10 |
|
Premium
|
Ok, izvrtit cu svaki keks u svim slotovima tj sve kombinacije da se moze izvuci zakljucak jel problem u pojedinom keksu ili slotu, pa javim rezultate |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#11 |
|
Premium
|
Odradio testove sa Windows Memory Diagnostic tool (standard test) Testiranje samo sa jednom pločicom: Ram1 u slot 1=dosao do 37% Ram2 u slot 2=dosao do 47% Testiranje sa obje: Ram1 u slot2 i Ram2 u slot1=dosao do 37% sad jos testiram samo sa jednom pločicom: Ram1 u slot2 i nakon toga Ram2 u slot1 Za sada bi zakljucio da su neispravne ili obje pločice ili oba slota ili svo četvero ![]() |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Nije ti bez veze receno da explicitno memtest koristis. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Premium
|
Probao sam sa 3 sticka i 3 racunala, iz nekog razloga mi ne zeli napraviti bootabilni stick sa memetestom, odnosno prilikom kreiranja mi javi da je doslo do greske i stick naravno nije bootabilan. Na krau sam uspio sa jednim stickom, ali kad ga ubacim u HP-a, kaze mi da ga ne moze pokrenuti tj taj HPov boot meni ima neki secure boot i on utvrdi da boot image nije "autentičan", uglavnom, ne kuzim sta radim krivo. Stick od 4 gb, formatiran sa fat32 i i njega pokrenut exe file od memtest86+ skinut sa sluzbene stranice. Zadnje izmijenjeno od: srale7. Jučer u 20:01. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
49%winner
|
Morat ces ugasiti secure boot (realno ti ni nije potreban za kucno koristenje proxmoxa, imho). Cudni su ti rezultati makar nisam nikad koristio taj alat za test memorije pa ne mogu nista pametno reci. Bas me zanima sta ce reci memtest. Za ove stvari najcesce koristim ventoy (slozis jedan bootabilni stick) i na stick samo kopiras .iso fajlove. Kod boota odaberes koji iso zelis bootati (memtest, strelec, ...).
|
|
|
|
#15 |
|
Premium
|
sad sam 10 puta pokusao ugasiti jebeni secure boot, sve odznačim, bootam i opet ista stvar, odem u bios, tamo secureboot aktivan, ne kuzim, jel postoji neka procedura kako ga iskljucit, googlam, svugdje se spominje normalan postupak, odznačis i bok, ali eto, kod mene očito nije tako |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Premium
|
Na kraju je bilo malo drkanja sa prebacivanje u Legacy i bootanja na kraju sam uspio pokrenuti Memtest86+ koji je prosao. Malo sam pitao GPT, opisao mu problem i dao mi je smisleno rijesenje, uglavnom problem je u komunikaciji OS-a sa (proxmoxa) biosom: 🧠 4️⃣ Mogući uzrok: BIOS “hang” / watchdog HP ProDesk G5 ima firmware watchdog koji ako izgubi komunikaciju s OS-om (nema ACPI odgovora), može prebaciti ventilator u failsafe mod (100%). To bi objasnilo: ventilator radi punom brzinom, sve ostalo "mrtvo", pomaže samo “hard reset” (gumb na kućištu ili izvlačenje kabela). ⚙️ Što znači da je ventilator „zakucan na 100%“ Na HP ProDesk 600 G5 ventilator (fan) ne upravlja Proxmox direktno, nego BIOS/firmware preko Embedded Controller-a (EC). Kad BIOS izgubi kontakt s OS-om (npr. kernel se sruši, ACPI se sruši, ili CPU stane), EC prelazi u tzv. failsafe mod: 💨 „bez povratne informacije = pokreni ventilator maksimalno i čekaj restart“ Dakle: 🧠 Proxmox → više ne šalje senzorske vrijednosti BIOS-u 🧊 BIOS/EC → zaključuje da OS ne radi → pali ventilator na 100% ➡️ rezultat: hladnjak urla, ali sve drugo stoji. 🔍 Mogući uzroci (redoslijedom vjerojatnosti) 1️⃣ Kernel panic / hard freeze zbog CPU C-state bug-a HP-ovi G5 uređaji (posebno s Intel 8th/9th gen CPU-ima) imaju poznat problem s C-states i Linux kernelom. Ako se C-states ne ograniče, CPU ulazi u „deep sleep“ i nikad se ne probudi — sustav zamrzne, EC izgubi kontakt, ventilator poludi. Uglavnom, mislim da je sa kompom hardverski sve ok, updejtao sam bios na zadnju verziju (2.23) i podesio sve postavke koje mi je chat predlozio i koje idu u smjeru da se onemoguci potencijalan problem. Sad cu instalirati svjezu verziju zadnjeg proxmoxa i u njemu napraviti ovo sto mi je on predlozio u svrhu preveniranja tog sleepa i gubitka komunikacije na relaciji OS-Bios pa javim rezultate |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Na dosta mašina / slučajevs treba ograničiti C states .... |
|