View Single Post
Staro 30.11.2007., 01:09   #21
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
da stvarno svasta da netko ne bi uzeo nekog polu-celerona koji se marketinskim trikovima prodaje pod imenom koje je pokopano godinama prije a oznakom pokusava progurati medju high-end procesore...
intel bez pola casha je uvijek bio kao amd bez....ne znam, struje?
Govoriti o necemu bez govora o namjeni racunala je besmisleno. Ako cemo govoriti o racunalu uz "office" i surfanje prvenstveno namjenjenom game-ingu onda idemo spominjati brojeve. Razlika izmedu E2160 sa 1MB L2 Cache te E4300 koji radi na istom taktu te ima 2MB L2 Cache u igrama (testirano na : Quake 4, Supreme commander, Company of heroes, Half-Life 2, X3, Prey) je od 4% do 12% ... Testa radi ako uzmemo E6750 i spustimo ga na radni takt E4300 isti ce biti brzi izmedu 1% i 5% od E4300 (ovisno o igri), odnosno svega nekoliko FPS-a. To sam osobno testirao. Toliko o utjecaju L2 Cache-a u igrama.

BTW ja tu nikoga ne preferiram da ne bi bilo nismo znali. Osim racunala iz "Moj komp" posjedujem jos jedno sa E4300 te jos jedno sa AM2 X2 4200+ procesorom.

Za nekoga tko je sposoban overclockirati procesor oc-ani E2160 na "samo" 2,8 u usporedbi sa E6750 na default taktovima (2,66) ostvaruje gotovo identicne rezultate u navedenim igrama, a oba procesora pri 3,2GHz daju slicne rezultate (od istih do 7% u korist E6750). S obzirom da je E2160 tocno 2,44 puta jefiniji od E6750 mislim da je to odlican rezultat.

Takoder s obzirom da je cijena npr. E2140 oko 470Kn, a svi primjerci u kombinaciji i sa plocama od 600kn idu bez dizanja napona oko 2,8 a sa dizanjem napona preko 3,0 neznam sto bi drugo bilo best buy za nekog "racunalnog/oc entuzijasta" (nazovi to kako zelis). Stvarno sam zadnje vrijeme isprobao gotovo sve intelove modele trenutno na trzistu (ukljucujuci i Q6600) te veci dio AM2 ponude procesora i dosao do gornjeg zakljucka. Tako da nekakve price o slabosti E21xx procesora jednostavno ne piju vodu i to ce ti potvrditi svatko tko je imao E21xx procesor i neki "jaci". Zbog toga je ova tvoja quotana izjava u najmanju ruku neumjesna i vrlo neozbiljna. Takoder trenutno je, imho da naglasim, cetverojezgreni procesor neisplativ (za gore navedenu namjenu). Jednostavno ne pruza adekvatan omjer rasta cijene - rasta perfomansi ali sa izlaskom Phenoma te padom cijena tokom sljedece godine prema 1000Kn isti ce dakako postati zanimljivi.

Sto se tice AMD-a za nekoga tko se ne misli baviti oc-om i kome ce racunalo sluziti za game-ing 4200+ dati ce na defaultu slicne ili bolje rezultate od E2160. I tu nema spora.

Samim time prosjecnom korisniku (a takvih je 90%) u ovom trenutko posve je nevazno dali ce uzeti E2160 ili npr. X2 4200+ ... a imho zbog ne prevelikog rasta perfomansi u odnosu na cijenu skupljih procesora ti su procesori trenutni best buy (usudio bih se reci da je X2 4000+ best buy), a i rezmislite - kada budete prelazili na 4 -jezgreni negdje za godinu dana na ovome cete izgubiti samo izmedu 200 i 300 kn a sluzio vas je odlicno najmanje godinu dana. Isplati li se placati 2,44 ili 3 puta vise za par FPS-a? Istina bez oc-a ovih jeftinijih procesora razlika u pojedinoj igri moze biti i 40% veci FPS na 2,44 puta skupljem procesoru, ali se ta razlika moze ne samo anulirati vec i preokrenutu u svoju korist kupnjom, za razliku u cijeni, skuplje graficke kartice i vise ram-a.

Zadnje izmijenjeno od: E.T.. 30.11.2007. u 01:27.
E.T. je offline   Reply With Quote