Evo mojeg malog osvrta servisera mobitela u Rijeci: većina tih tzv. servisera pojma nema o elektronici, oni samo nabavljaju i ugrađuju rezervne dijelove. Dajem glavu na panj ako njih 1% uopće zna kako radi najobičnija dioda ili ispravljač u punjaču, a da ne govorim o tranzistoru i MOSFET-u, za mene su svi oni preprodavači koji iskorištavaju neznanje drugih ljudi. Naravno ima i izuzetaka koji znaju svoj posao, ali su toliko rijetki i sigurno im nije primarni posao popravljanje i zamjena oštećenih dijelova mobitela. A da ne govorim u kakvim uvjetima rade, uvuku se u neki sobičak da ih ne vidiš dok rade i što rade ili ti kažu da dođeš za dan-dva i sve će biti popravljeno. Pa hebemu, ako ja plaćam za taj popravak ajde ga barem jednom napravite meni pred očima i pokažite dijelove koje ste ugradili i dajte mi pokvareni dio. Ako ih to pitam odgovor je uvijek isti, nemam trenutno tu opremu za taj model mobitela pa ga vi ostavite do sutra. I da barem stave neke rukavice dok mijenjaju display, masku ili što god već, a ne da se na suncu ili pod svjetlom sve vide packe od prstiju s unutarnje strane ekrana, a o prašini da i ne govorim, teško je malo puhnuti ili obrisati mekanom krpom. Pa nije elektronika traktor da ti treba ključ 27 i 32, i jedna macola od 4kg pa udri lupati. Uh, naježim se od pomisli da moram nositi mobitel kod tih preprodavača magle i stvarno suosjećam s ljudima koji nemaju novaca za novi mobitel s jamstvom u ovlaštenom servisu (iako i neki od njih znaju svašta napraviti) kada starome nešto odapne. Moram još spomenuti i njihov arogantan i uzvišen stav kao da su cijelu pamet svijeta pokupili. Sada smišljam plana da napravim neki maleni, banalan kvar na nekom mobitelu i idem od servisa do servisa da vidim njihove procjene i reakcije. Ovo je malo otišlo u OT, ali jednostavno sam morao podijeliti to svoje iskustvo s drugima. Zato riječki serviseri čuvajte se jer po gradu kreće jedan luđak koji otkriva vaše znanje, opet lapsuz, neznanje osnovnih zakona elektrotehnike i zdrave logike razmišljanja, a razmišljam da otvorim i jedan site s njihovim recenzijama.