Citiraj:
Autor Fera_os
Ovo za DMA4>Možda baš taj kontroler ne podržava više(jer je prilično stara matična il šta ja znam  ). DMA 4 ako se ne varam je 66MB/sec u teoriji ali nisam 100% siguran. Zaključio sam po tome zato što je DMA5 ATA 100.
Ja ne kužim što ti sad želiš?? Ne vidi particiju diska u My computeru ili??
Jel sformatiran disk?
Ti si to novi disk ubacio il? Ne kužim te, sorry...
|
Disk nije nov ali sam se tek sada bacio u ozbiljnije istraživanje njegovih performansi, radi se o WDCaviar WD1600JS. Budući da volim tweakati sve što se da tweakati od komponenata tako sam došao do diska. Tada sam primjetio da u biosu zapravo disk kao da i ne postoji u main menu jer da postoji mogao bih provjeriti u kojem točno modu radi i ako je automatski postavljen na neku od sporijih opcija tada bi stavio ako je moguće na "bržu" opciju! Kužiš kaj mislim?
Al, ponavljam, taj sata disk normalno radi ali je u win xp prepoznat kao SCSI i u svim diagnostičkim alatima nemam podatak u kojem modu radi osim onog swdma-4 što definitivno nije točno jer imam instaliran i ata-100 disk koji radi u UDMA-5 modu i benchmarkom je vrlo očito brži ovaj sata disk.
Uh, jesam li zakomplicirao?
Ali evo screenshotovi iz everesta koji će možda bolje objasniti što mogu vidjeti o svome sata disku.
ATA.jpg
sata.jpg
Još jedna stvar, alat Western Digital diagnostics ne može izvršiti diagnostiku jer odmah nakon startanja javlja error sa porukom: "CableTest:Read diagnostics sector error!"
Također SMART status: not available.
Prošvrljao sam malo po web-u i skužio da je ipak (nažalost) VIA SATA RAID kontroler koji zna raditi probleme sa sata 2 diskovima.U nekim slučajevima treba podesiti jumper na disku i stvar prođe bez problema (kao u mom slučaju) a nekad niti to ne pomaže.
Postoje li noviji driveri koji tu grešku ispravljaju?
Uglavnom, nešto smrdi i želim otkriti što!