View Single Post
Staro 05.08.2007., 13:50   #1
rprivrat
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Kad će se benchmarki počet računat u kn/fps-u?

Evo sad gledam Tom's Hardware najnovije CPU-benchove - neki članak i što jest jest u svim benchovima Intel je brži za 1 - 2 fps-a. Samo Tomica nije napisao da ta dva fps-a kostaju dodatnih 100 - 150 dolara, što je fakat preskupo za 2 fps-a.

Dakle moje pitanje je kad će se benchovi početi računati u kunama po fps-u ili u dolarima po fps-u, tako da svatko u startu primjeti neke nebuloze u vezi cijena/fps.

Zna se da AMD u istom cjenovnom razredu ( bukvalno ista cijena) debelo gazi Intela, i da ako želim da Intel bude isti ili brži od AMD-a za 1 fps, onda u Hrvatskoj moram izdvojiti dodatnu cifru za koju mogu kupiti pristojnu grafičku karticu, vjerojatno je tako i vani, ha,ha. Po mojem mišljenju bilo bi puno kvalitetnije prikazivati sve benchove u kn/fps i onda dođemo do zaključka da u Sirious Sam-u za Intel Core2... svaki fps platimo 3 kn, dok u istoj igri za AMD X2... svaki fps platimo 1 kn. I tako onda odlučimo lakše uvidom u benchove koliko kuna želimo izdvojiti za 1 fps u istoj igri.
Recimo ja sam pobornik ideje da se za istu igru i za isti broj fps-ova u njoj izdvoji što manje kuna, ha,ha. Situacija je identična u 99% igri i ostalog encod-decod softwarea, ja sam se u to osobno uvjerio testirajući obje vrste procesora. Oduvijek sam bio za što realnije prikazivanje stanja na tržištu, i uvijek su me živcirali oni grafikoni od prije 15 godina kad su performanse kod grafičkih kartica prikazivane u centimetrima, te bi na kraju grafikona brža kartica imala 2 fps-a više što bi rezultiralo u 2 cm dužem grafikonu, ha,ha i svi bi zaključili po dužini grafikona da je ta kartica pun ku**c brža. Sad imamo sličnu situaciju u takmičenju procesora. Prvih 7 mjesta drži Intel sa 101,8 fps-ova i cjenama od 280 - 300 dolara), a na 8 mjestu pojavljuje se AMD ( sa 100,2 fps-a i cijenom od 168 dolara). Osobno sam mišljenja da taj 1 fps razlike ne vrijedi 130 dolara, ha,ha, i stoga sam i Tomici mailao moju primjedbu i zamolio ga da umjesto što mudro šuti i trabunja o nekim nm-tarskim nadolazećim procevima radije u svoj conclusion nek uvrsti sirove zaključke poput moga, bez obzira o kojim se procesorima radilo.
To će razveseliti sve posjetitelje njegovih stranica koji žele investirati u novi procesor, (pa kvragu tome njegov review ili test treba služiti na kraju krajeva), i koji će doći do zaključka da mogu kupiti Intel Core2Duo E6850 (Sirious Sam 162 fps-a) ili za isti novac kupiti AMD Athlon 64 X2 6000 ( koji će isti Sirious Sam odvrtiti na bijednih 152 fps-a) ali ćemo uz AMD -a u istom novcu dobiti i grafičku Gforce 7600 GT 256 MB DDR3 (što i nije neka šrot karta).

Za mene dvojbe nema i zato što se prije usvoji moj prijedlog ($/fps ili kn/fps) to bolje za mene i onih 90% kupaca koji su piz*e kao i ja i gledaju da iz svake utrošene kune izvuku maximum.

Pozdrav svima a pogotovo overclockerima.
rprivrat je offline   Reply With Quote