Kako sam u gornjem dijelu teme dosegao maksimalnih 1000 rijeci morao sam preci na novu stranicu. Molim da se ne ljutite zbog toga. Hvala!!!
PROGRAMI ZA DIZAJN WEBA:
Prvi program koji cu opisat je Paint.NET
Paint.NET - www.getpaint.net/
Od kad se prvi put pojavio Paint.NET, nije trebalo mnogo vremena da ga odusevljeni korisnici pocnu dizati u nebesa, a iako se sve to cini mozda pretjeranim, Paint.Net to i zasluzuje. Izgradzen je na NET platformi (sto je lako zakljuciti iz njegova naziva),a rijec je o stabilnom i perolakom grafickom editoru s mnostvo mogucnosti koje bi kucni korisnici mogli pozeljeti. Tu je zaista sve, od alata za odabir specifcne nepravilne regije na fotografiji, preko niza filtera, podrske za slojeve, do specijaliziranih alatki za popravljanje fotografija. Paint.NET nudi nesto slabiju podrsku za crtanje te ne podrzava ni RAW format fotografija. No ipak je Paint.NET vrlo dobar editor slika.
Drugi program koji cu opisati je GIMP (GNU Image Manipulation Program).
GIMP - www.gimp.org/
GIMP je program koji vuce svoje korjene jos iz vremena Linuxa. Te se to najvise vidi po njegovom sucelju koje nije ni priblizno onome kao ostali programi za obradu slika. No usprkos losem sucelju cini se da GIMP nudi sve sta vam padne na pamet, a ima veze sa izradom ili obradom grafike. Podzava kanale, slojeve, maske, nudi stotine filtera i efekata, podrsku za RAW te mnogo drugih stvari. Sveukupno je GIMP vrlo dobar editor ali samo ako vam sucelje ne smeta.
Treci i posljednji program koji cu opisati je Inkscape.
Inkscape - www.inkscape.org/
Inscape je sjajan program za vektorsko crtanje iako je besplatan. Inkscape nudi izradu pathova i formatiranje teksta, markere, alpha blending, alate za transformaciju oblika, grupiranje i jos mnogo toga. Osim toga Inkscape podrzava Creative Commos Metada informacije, Layere, bitmap tracing, izravno editiranje XML-a, biblioteke oblika i dr. Sveukupno ovo je vrlo dobar program koji ce zadovoljiti sve amatere, te cak i one koji pucaju malo vise.
Evo sad sam zavrsio ovu temu. i mozete pisati postove ali moram reci nekoliko stvari prije. U ovu temu nisam uspio ni ugurati sve programe te neke nisam bas najbolje opisao. Ali to sam sve sa ciljem da tema ne postane prevelika. Iako ni to mi nije uspijelo jer tema nije stala na jednu stranicu.
Ali svejedno ako imate prijedloge o nekom programu kojem nisam napisao a trbalo bi ga staviti u temu samo recite.