View Single Post
Staro 01.05.2007., 22:12   #27
AC Thunder
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Bubba je najtočnije rekao. (kao i u uvjek)

Malo da nadopunim.

Da monitori "kvare vid" je urbana legenda, što potpiruju i mnogi oftalmolozi.

Zašto nastaje, myopia ili astigmatizam i kombinacija istog, nitko nezna.

Sve ono što gledate na blizinu privremeno mjenja dioptrije (bilo što da radite, ne mislim na buljenje u monitor), ali obzirom na visoku sposobnost oka na akomodaciju ta se dioptrija vrlo brzo korigira i vrlo je mala. Ja sada imam malu dioptriu (-0,25 i -0,50) i to nakon laserske operacije očiju. Nakon četiri zahtjevna oftalmološka pregleda (zbog posla) svi su mi potvrdili da nemoram nositi naočale.

Problem je u umoru oka i osvjetljenju. Da treba skrenuti pogled svakih 5 minuta nije točno, već uzeti odmor nakon 45-60 min bilo čega da radite na blizinu i zagledati se u vrlo udaljeni objekt (kroz prozor).

Titranje CRT monitora doprinosi još većem naporu oka, što su frekvencije osvježavanja veće to će se oko, zbog svoje tromosti, manje umarati.

Svjetlost je treći problem preveliko blještanje je problem za oko, posebno direktno i kontrastno. Ako radiš na poslu na računalu i npr. puno vremena provodiš u Wordu uključi si opciju "plava pozadina - bijela slova" koja je namjenjena baš za smanjivanje efekta blještanja i kontrasta.

Nikako nemojte slušati savjet MaxaB o skidanju naočala ako ste kratkovidni, čista bedastoća.
AC Thunder je offline   Reply With Quote