prelako pa to je cista matematika...
dakle imam djeda i imamo brata...sada zamislimo si da su im godine manji od 100 dakle imamo desetice i jedinice...(sjetite se matike u 1. razredu od broja 15 je 1 desetica i 5 jedinica)
dakle (10x+y) - (10y+x)=9(x-y)
zasto??1 zagrada je stariji dakle djed...on onda ima 10d(dobit cemo brojku odatle i x10 je broj desetina godina kolko ima dok je j broj jedinica dakle broj godina tuipa 5 godina) 2. zagrada je obrnuti broj dakle 1 desetica i 10 jedinica jer cemo onda odatle dobit broj bratovih godina...kao sto sam tekst kaze "danas moj djed Stanko, a i moj brat Nedjeljko, imaju rođendan. Godine jednog i drugog izražene su istim znamenkama" sto ti ga znaci da moraju biti xy yx...jer djed i brat nemogu imati xx tj yy
sad kucni broj...to je lako dakle ako x-y "a razlika tih dvaju brojeva godina jednaka je našem kućnom broju" sto ti ga znaci da djedove - bratove = kucni..posto su 2 znamnke obe moraju biti od 0-9...sad uvrstavanjem tih brojeva dobimo samo 1 "ok" rijesenje a to je x=9 a y=1...da da svugdje sam uvrstavao sve brojke

mogo si okrenut malo da bude 1 i 9 pa da nemoram sve do 9 racunat
enivejz 91 djed 19 brat i 72 kucni