Citiraj:
Autor segregator
S ovim se potpuno slažem, pogledajte samo korisničko sučelje - kao da se vraćam u doba DOS-a, imaš wordstar, wordperfect i word, i treba si par mjeseci samo da se navikneš na sučelje. Tako i na linuxu, može GIMP sučelje nekome biti genijalno i vrhunac user-friendly, ali koja koarist kad prelaskom na bilo koji drugi program moraš sve iznova učiti. Nek je standardno, makar trebao biti učinjen i neki (loš) kompromis
|
To i jest osnovni problem GUI-ja kao takvog, i dogmatske zablude (kontekstualni pleonazam je tu s razlogom) kako je GUI, osim u vrlo uskom miljeu, nazadovanje spram sukusu IT-a, tek surogat koji pruza lazan osjecaj sigurnosti.
Citiraj:
Linuxu fale samo 2 stvari:
1. standardizacija
|
U kom smislu?
Kupi Playstation.
Citiraj:
Autor horza
naime, razvoj GNU aplikacija je jako organiziran i daleko ažurniji od komercijalnih. uključujući MS-ove. da ne pričamo o poštivanju standarda i reviziji kvalitete.
sorry ljudi, ali krivo brijete. davno je prošlo vrijeme kada su dva frika radila jednu aplikaciju. to je sad sve daleko organiziranije i posloženije.
|
Da, no ti si takodjer zaboravio da je u konacnici TCO bitno veci nego kod komercialnog softvera, a gdje su tu tek silne ROI kalkulacije i slicno...
Citiraj:
Autor mat
kada izade linux koji ce biti user-friendly,
|
Sto je to non user frinedly kod Linuxa i tebi se ne svidja spram, predpostavljam, user frinedly Windows kernela?
A sada jeee... Neoriginalan?
Na koji dio Linuxa si nabasa a da je bio nefunkcionalan (zanemarimo li bete i slicno)?
Citiraj:
i sa 24-satnom podrškom za svaki, pa i najmanji detalj, poput Windowsa...
|
Nakon sto si nam sa svog netom sastavljenog kompaca bez distancera onomad ispricao kako Linux koriste pirati, kriminalci i Horza, sada je red da se upoznas s Red Hatom, SuSetom i ostalom manje ili vise Enterprise nastrojenim *distribucijama* (kljucna rijec koja ti, ocito, nedostaje u maestralnim izjavama o stvarima o kojima si opet pokazao kako nemas ni priblizne veze o ovim temama).
Citiraj:
tad mozda dio ljudi koji ce tek kupovat i priblizavati se racunalima, se okrenu linuxu umjesto windowsima.
|
Ne znam na koje to ljude konkretno mislis, ali primjeri vladi EU-e i vrlo velikog broja malih i srednjih poduzeca pokazuju ti koliko si u krivu.
Citiraj:
a ono sto je najsmjesnije u cijeloj prici... nema linuxaša koji ne koristi i windowse. a ima jako puno korisnika windowsa, koji ne koriste linux. ne zato jer neznaju sto je. (sam imam instaliranu jednu distribuciju i jos njih 3-4 na cd-ima) ne zato jer im se ne svida. nego zato jer su im win ugodniji. tu je kraj price.
|
Postoji malena sitnica u citavoj prici a to je da obilato koristis sve tipove zamijenica u prvom licu. Srecom, ti kao takav si nebitan, kao i tvoje konstatacije o "linuksasima" i "windowsasima". S druge strane, logicno je da "kvaliteta" (prilicno nedefiniran pojam bez konteksta) nekog OS-a ovisi o vlastitim dojmovima (*tebi* su Windowsi ugodniji) i svrsishodnosti (*ti* se igras), no na ciju god srecu to bilo, Linux nezaustavljivo graba sve vise korisnika iz dana u dan.