Citiraj:
Autor Trekkie4
A sjećam se i one čuvene reklame sa VHS kazeta: "Ne bi ukrao TV, ne bi ukrao torbicu, ne bi ukrao film" I onda nastavi "Neovlašteno kopiranje filmova je krađa, itd"
|
Kad si spomenuo VHS kazete, ja se sjećam kao klinjo odem u videoteku posudit novu kazetu Conana crtić i usred crtanog, neke gole ženske, valjda netko greškom presnimio haha. E to su bila luda vremena
Citiraj:
Autor Dule
Ja se sjećam da je postojao PC Shop u Zadru gdje si mogao kupiti piratske igre i dobio bi i račun 
|
Ovo me nimalo ne čudi jer u to vrijeme nitko nije imao pojma o računalima, a pogotovo policija koja je realno bila tudum za te stvari.
Evo da se malo pridružim toj piratliji, naime pošto sam ja iz malog mjesta u Slavoniji, nigdje na vidiku u krugu ca 30 km nije bilo niti game niti hardware shopova, tamo krajem 90ih i čak početkom 2000ih. Ali bilo je pirata i dali bi ti popis igara koje imaju 30 kn/igri. Naravno, nemaš pojma koja je igra šta, i nasumce odaberem Fallout 2 i Carmageddon 2 Carpocalypse Now, još sam uzeo i neku ludu igru tipa RTS Beasts & Bumpkins haha. Uglavnom sve su to igre bile meni nove jer tamo za Božić 1997. dobio prvi PC baziran na Pentium 1. Pošto se nisam imao kako informirati u tih prvih 6-12 mj većinom sam tražio kojekakve dome CD-e. Međutim imao sam one ''starije igre'' tipa Doom 1, Duke Nukem 3D i slično. A prekretnica je bila Quake 2 i Half-Life 1.
Naravno sve igre od lokalnih pirata nabavljao za 30 kn i ta cijena je zapravo stalno bila standard na našem području, iako ako uzmeš više igara tipa 10 igara bi dobio za 150 kn i slično. U to vrijeme to je bio velik novac, i kao što su neki rekli, cijele obitelji su živjele od 2000 kn mjesečno.
Srećom ja sam uspio isfektat od baba i deda (radio u njemačkoj) pa sam si priuštio razne komponente i koješta...
Ono što si kontam, većina tih pirata je imala neki satelitski internet za odličnim downloadom, a upload je išao preko dial-up linije. Mene živo zanima odakle su snimali te igre, kontam da je bio neki FTP za tu namjenu a za koji si morao dati neku kao pretplatu, zato kad zbrojiš cijenu praznog CD-a + fee + internet + amortizacija za pržilicu + zarada, 30 kn je bila realna cijena krajem 90ih.