Citiraj:
Autor xlr
Za vikend sam si opet dao gusta za linux desktop i ovaj put probao Pop OS. Takodjer, za promjenu, krenuo sam od igara umjesto fokusa na appove. Kroz zadnjih par godina sam vec vise puta probao razne distre u nadi da cu se mozda i skrasiti, putem zabaviti i malo mozgati. Svaki put do sad me linux samo sutirao u jaja
Ugl sve divno krasno, ali me na prvom koraku poceo zezati i session se opet pretvorio u endless debugging... I proletio vikend. Steam radi, igre rade, proton/proton-ge, all good. Ali dobiti zvuk u igrama preko bt sluski, pa nikako. Probao Mint, ista stvar. Drljao po tome, pulseaudio, pipewire, razni protoni - i stvar napokon proradi! Super! Ajmo sad dignuti sve od nule i replicirati korake - i sad vise ne radi. I opet sam odustao, a nisam ni poceo.
Znaci cim taknem linux svaki put do sad me neke elementarne stvari zakoce i popapaju svo vrijeme. Lack of skill + high expectations, valjda, ne znam.
Koliko puta ste vi prelazili na linux prije nego ste si priznali "vrijeme je da mi bude daily driver". Nikako se ne mogu oteti tom dojmu da na winsima instaliram 10 appova i one rade, pa tjedan dana provedem fino podesavajuci Winse kroz gui - ali barem mogu normalno koristiti komp. Na linuxu do sad uvijek zapnem na prvoj prepreci, izgubim x dana a da nisam ni zagrebao povrsinu kamoli dosao na razinu "ovaj OS je napokon spreman da ga koristim".
Moze biti i da je do godina, 40te su mi blizu 
|
43 kod mene. Zadnjih 20 godina je Linux uvijek instaliran na glavnom kompu, al ne uvijek sam. A gle - osobno ga prihvacam kakav je jer su mi prednosti i desktop iskustvo (Gnome prije svega) drazi od dosadasnjih Windows implementacija (da znam da se nece mnogi slozit sa mnom ali - meni odgovara). Drugo...s obzirom na iskustvo koje imam vec znam koji saraf trebam pritegnuti kad nesto ne radi kako treba ili barem u kojem smjeru trebam istrazivati. Al vecinu tog iskustva sam stekao prije 30-e

Zadnjih 10 godina sam se stabilizirao na Fedori jer opet ima po meni najbolji balans izmedu stabilne i bleeding edge distre te opcija za iskusne korisnike i noobove. Ubuntu & CO su me uvijek negdje ugrizli za guzicu zbog nekog internog automatiziranog sistema meduzavisnosti. Debian mi je po tom pitanju puno drazi. Ono kaj tebe muci je vjerojatno problem do drivera / firmare-a i iako se u zadnjih 20 godina situacija okrenula na bolje i to poprilicno , moramo imati na umu da vecina placenih developera radi drivere prvenstveno za Windows a Freelanceri koji u slobodno vrijeme "reverse engineering" metodom rade drivere za Linux - je po mom dojmu manje. Par tvrtki rade naravno i Linux drivere ali najcesce nisu iste kvalitete kao Windows driveri (nvidia na primjer). Ako se radi o novijem racunalu s vremenom se stvari nekako popeglaju ali imao sam slucaj sa starim lapom sa Qualcom WIFI/BT koji mi je u startu bio pain in the ass i koji je nakon cca godinu dana proradio kak spada - nakon 8 godina je BT dio jednostavno prestao raditi. Kernel Bug. Tu nisam nasao rijesenje. Rekao bih da je koristenje Linuxa na desktopu konstantni kompromis. I to jos dok se ne dotaknemo teme aplikacija. Ali iako sve ovo zvuci kao nisam bas odusevljen istim - naprotiv - preferiram ga ali nisam Linux zealot vec sam svjestan mana Linuxa na desktopu. U mom slucaju se ne radi o tome da preferiram Linux zbog privatnosti i sigurnosti vec zato jer radi kako zelim , sto zelim i kad zelim i ne pravi se pametan. Imam slobodu krojit OS kakav meni u potpunosti odgovara. Taj dio je mislim, najteze za svakog Linux korisnika za sebe definirati jer je izbor ogroman (a dezinforamcije raznih influencera i *GPT-eva ne doprinose situaciji). Ali trenutno na glavnom kompu vrtim i Windows 11 jer:
1. C&C Remastered ne radi sa AMD grafom cak ni na Windozama, ali tamo bar imam workaround koji funkcionira. Na Linuxu ga nisam uspio upogoniti
2. Assetto Corsa. Noviji updejtovi su poceli krsiti pokretanje igre koja je ionako malo zeznuta sa upogoniti bez modova.
Za sve ostalo mi na Fedori nista ne fali. Sve radi, nista ne smeta i nemam problema ni sa kompom ni sa OS-om. Na lap sam neki dan experimentirao sa raznim Linux distrama i BSD-om , na kraju sam gore ostavio Debian (testing). Out of the Box - radi ok iako nisam bas zadovoljan kako fluidno GUI interakcije prozora (Gnome+Wayland na Intel iGPU) rade. Jos se malo moram poigrat s tim kad bu mi se dalo. To je samo stroj za surfanje + pisanje koda i testiranje na glavnom kompu.