29.07.2025., 15:50
|
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
NAS DIY - samogradnja, oprema, operativni sustavi, pitanja,...
Citiraj:
Autor wifi
dakle, 70e da bi ima 6tb 2.5" diskova, i to pod uvjetom da ih vec imam negdi... ako ih nemam, ispod 10e nebi prosa, dakle, 130e... ili uzmes eksterni 2.5 usb za tu cijenu...
50€ za te ladice je precjenjeno...
sto se tice "kucista"... njega ne mora nuzno ni bit... kad smo na poslu bacali stara kucista, onda sam poskida iz njih sve limove za hdd... tako da imam dva takva cage-a koji primaju barem 6 komada diskova svaki... ako bas nadjem neko kuciste koje je prazno, moga bi pop-zakovicama iste unutra ucvrstit... bice ovo pravi franken-build ako se odlucim na neki nacin sve te ludosti pospojit...
upravo mi je palo napamet da postoji rjesenje koje bi bilo jednako frankenstein po pitanju kako vise racunala spojit u jedan pool...
truenas omogucava da se putem mreze i iscsi-a sustavu pool prikaze kao fizicki disk. teoretski mogu imat vise truenas sustava, koji bi se onda glavnom prikazali kao pojedinacni diskovi i onda ih iskoristit za jedan master pool. pretpostavljam da bi sve skupa bilo jako limitirano brzinom mreznih kartica, ali bi prijavilo taj ukupni kapacitet...
npr. tri node-a, 5+1(z1) svaki, i onda ukupno 15TB s redundancijom na 3 pca i 18 diskova...
|
I onda jedan od nodeova krepa iz milijun razloga pa ti se objesi cijeli “master pool”
Ti bi se igrao a ne znaš čega  5TB eksterni 2.5” disk je spor arhivski SMR koji kad krepa doviđenja podaci. Znam jer ga imam, krepao još nije
Osim toga koliko bi ti platio šest ladica? Danas će u njima biti hrpa mali diskova, sutra će to biti 6x4TB SSD… sretno s traženjem SATA ladica kada SATA bude odavno zaboravljen a ti na isti način dođeš do takvih SSDova
|
|
|