Citiraj:
Autor tomek@vz
Pa problem skoro nikad nije nov auto. Ako ga održavaš u normalnom servisu koji zna što radi većina modernih automobila može preći dosta km bez većih kvarova duži period. Problem je u kakvom će stanju biti ti EV-i nakon 150k km i 10 godina. To je ono radi čega većina skeptika kuka. Jer ako takvi auti kao novi nemogu zimi ni 150km odgurat bez punjenja što će tek biti nakon 10-15 godina? Nije nov EV problem već što će biti sa tržištem rabljenih. Eno vidio neki dan kinezi nešto rade po pitanju dugotrajnosti baterija al sve je to još friško.
|
Dobro sad ga i ti sa 150km zimi, većina novih EV-a bez beda sad ide >400km i zimi, ako ne gledamo male gradske modele.
A za trajnost baterije, koliko vidim ove nove generacije LFP-a će trajati duže nego ostatak auta

Kažu od 500 000 do 1 000 000km, ovisno o proizvođaču i modelu.
Nije auto ali je slična/ista kemija - moja LFP baterija za kuću od huaweia ima 15 godina garancije.
Citiraj:
Autor strikoo
idelano rjesenje je kako je vga_killer to rijesio
sluzbeni auto
polovni EV nikada, novi jedino ako mi ga netko pokloni. Do tad, Octavia 1 1.9tdi sa 400000km na satu majka
|
Ma naravno, i ja bi da mogu službeni
Citiraj:
Autor 1v@n
Da, stvarno je bolje. Evo hibrid mi je pojeo gume 2-3 puta brže nego što bi to običan auto.
Dobro pa to nije trošak koji računaš. Bavi pogled koliko koštaju high load gume u 18 i 19” kakve većina modernih EV/hibrida ima.
Ovjes vjerojatno isto pati zbog težine. Baterije i ekstra elektronika…
Neće doći na naplatu odmah, ali kad dođe, bit će veselo.
Sve se to izjednači s vremenom.
|
Naravno da će auto s većom kilažom i snagom brže trošiti gume, ali evo stari mi vozi Volvo XC40 PHEV sa istim gumama 2 sezone i koliko vidim dovoljno su dobre i za još jednu sezonu.
Ne znam što bi ti rekao, ili voziš dosta teži auto od tog volva, ili voziš agresivnije od njega, ili su te posrale loše gume, ili su u šumi...
Ako su stvarno riješili trajnost baterija, onda ne stoji baš da se to sve izjednači, onda šiša EV dobrano ICE glede troškova održavanja.
Od ovih potrošnih stvari koje i ICE i EV imaju - diskovi i pločice se brutalno manje troše na EVu, jer većinu kočenja odrađuješ preko regeneracije.