Tema: Automobili
View Single Post
Staro 15.05.2025., 11:55   #80535
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Pa problem skoro nikad nije nov auto. Ako ga održavaš u normalnom servisu koji zna što radi većina modernih automobila može preći dosta km bez većih kvarova duži period. Problem je u kakvom će stanju biti ti EV-i nakon 150k km i 10 godina. To je ono radi čega većina skeptika kuka. Jer ako takvi auti kao novi nemogu zimi ni 150km odgurat bez punjenja što će tek biti nakon 10-15 godina? Nije nov EV problem već što će biti sa tržištem rabljenih. Eno vidio neki dan kinezi nešto rade po pitanju dugotrajnosti baterija al sve je to još friško.
Dobro sad ga i ti sa 150km zimi, većina novih EV-a bez beda sad ide >400km i zimi, ako ne gledamo male gradske modele.
A za trajnost baterije, koliko vidim ove nove generacije LFP-a će trajati duže nego ostatak auta
Kažu od 500 000 do 1 000 000km, ovisno o proizvođaču i modelu.

Nije auto ali je slična/ista kemija - moja LFP baterija za kuću od huaweia ima 15 godina garancije.

Citiraj:
Autor strikoo Pregled postova
idelano rjesenje je kako je vga_killer to rijesio

sluzbeni auto

polovni EV nikada, novi jedino ako mi ga netko pokloni. Do tad, Octavia 1 1.9tdi sa 400000km na satu majka
Ma naravno, i ja bi da mogu službeni

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Da, stvarno je bolje. Evo hibrid mi je pojeo gume 2-3 puta brže nego što bi to običan auto.
Dobro pa to nije trošak koji računaš. Bavi pogled koliko koštaju high load gume u 18 i 19” kakve većina modernih EV/hibrida ima.

Ovjes vjerojatno isto pati zbog težine. Baterije i ekstra elektronika…
Neće doći na naplatu odmah, ali kad dođe, bit će veselo.

Sve se to izjednači s vremenom.
Naravno da će auto s većom kilažom i snagom brže trošiti gume, ali evo stari mi vozi Volvo XC40 PHEV sa istim gumama 2 sezone i koliko vidim dovoljno su dobre i za još jednu sezonu.
Ne znam što bi ti rekao, ili voziš dosta teži auto od tog volva, ili voziš agresivnije od njega, ili su te posrale loše gume, ili su u šumi...

Ako su stvarno riješili trajnost baterija, onda ne stoji baš da se to sve izjednači, onda šiša EV dobrano ICE glede troškova održavanja.
Od ovih potrošnih stvari koje i ICE i EV imaju - diskovi i pločice se brutalno manje troše na EVu, jer većinu kočenja odrađuješ preko regeneracije.
Igorr je offline   Reply With Quote