Citiraj:
Autor vacs
Imaju jedan komp (nepoznata starost, nisam bio na lokaciji da vidim specs) koji sluzi kao lokalni server koji je svim zaposlenima na lan-u dodan kao mrezni disk u "My Computer". Direktor ima pristup svemu, zaposlenici imaju 1 zajednicki folder preko kojeg aktivno rade u kolaboraciji, otvaraju fileove (pdf, excel, word, autocad projekti) s tog mreznog i zapisuju nazad odmah radne verzije.
Direktor bi htio tri stvari:
a) prakticnije (remote pristup) i user friendly
b) sigurnije (trenutno imaju samo 1 disk)
c) da manje prostora zauzima i da se ne treba paliti svaki dan (trenutno ga gase nakon radnog vremena jer nema kome raditi)
rijesenje na b) bi bilo uzeti jos dva ista diska i staviti u raid 5, ali time necemo rijesiti ostalo
|
U svakom slučaju provjeri taj stari PC kao što je već Nikky predložio, možda i nije nešto prastaro.
Jači PC na nekom hypervisoru (Proxmox, Hyper-V) može imati nekoliko virtualki za svaku od uloga (file sharing, VPN, nadzor tipa NagiOS ili Grafana, čak i neku testnu Windows virtualku budući da je cijeli ured na njima).
Drugi dio priče je organizacija podataka, neovisna o hardveru.
Kako radim dosta sa arhićima (3D) i meni i njima se kao dobra praksa pokazala osnovna podjela na aktualne i stare/arhivirane projekte jer je prva grupa prioritet ali i puno manja količina podataka (novi projekti dolaze, završeni idu u arhivu) a druga (arhiva) se deblja vremenom ali i nije toliko bitna, odnosno na nju se može primijeniti drugačija politika (rjeđi backup, snapshoti nisu nužni itd.)
Citiraj:
Autor vacs
Ja sam zamislio ovako:
- QNAP TS-364-8G - cca 550e
- 3x 4TB Seagate IronWolf - cca 360e
- 1x Crucial P3 - SSD - 500 GB - cca 35e
Stavio bi u raid 5 da jedan drive moze krepat bez da se izgube podaci.
SSD radi cachinga.
Struktura ista, direktor ima pristup svemu, zaposleni samo tom njihovom folderu na kojem bi dalje nastavili raditi kao i do sad.
I ono najbitnije da direktor moze s terena ili od kuce pristupiti svim fajlovima putem laptopa ili mobitela.
|
Ako ti nije bitan x86 CPU (Celeron u TS-364) bolja opcija mi se čini TS-433, 4bay, jeftiniji, 64-bit ARM CPU za kojega postoje većina aplikacija kao i za x86 (npr. Wireguard i Teamviewer kojih za starije ARM modele nema).
RAID5 nije neka sreća, nepotrebna komplikacija. Za redundanciju RAID1 a na 4bay NASu onda možeš imati dva para, za dvije odvojene cjeline (npr. drugi par potpuno izoliran od Windows mreže, interni (NAS admin) user radi backup sa jednog na drugi.
Citiraj:
Autor vacs
Nisam do sad koristio NAS, ali pretpostavljam da se isto mogu napraviti zasebni folderi i onda samo jedan folder dodati zaposlenima bez da imaju pristup folderu direktora? Kako stavljam na NAS workgroup tj da li je uopce potrebno kao i kod windowsa kad hoces dodati disk?
Za remote, da li je dovoljan i moguc pristup preko QNAP app ili da slozim Cloudflare tunnel? S obzirom da ja administriram njihov web i domenu mogu sloziti tunnel. Samo je pitanje sto mu je prakticnije.
|
Dapače, podržava puno usera i grupa sa svim opcijama prava, može biti i domain controler.
Qnap ima OpenVPN (svi) i Wireguard (samo neki modeli), a za mobitele QFilePro koji se spaja preko njihovog rješenja (qnapmycloud).
Citiraj:
Autor vacs
Jos jedna stvar, isti bi htio kod kuce kao neki media server za kolekcije filmova pa sam mislio ovakav: QNAP TS-133 + 4TB ili 8TB HDD
Spojio bi mu ga na mrezu, dodao na laptop kao mrezni disk i stavio da se s torretna direkt na njega spremaju downloadi ili ako ima opcija da u njega ubacuje torrente tako da ne mora laptop raditi dok se skidaju?
Koje bi bilo najjednostavnije rjesenje za titlove? Stremio nema podrsku za lokalni server. Kakav je Plex? Ima li neki add on za trazenje titlova? U najgorem slucaju bi stavio Kodi ako nema neko sretnije rjesenje.
|
Ovisi što na kraju ispadne, ali najbolje rješenje su 2 servera u firmi (PC+NAS ili 2 NASa) a za doma drugi(treći) NAS pa imaš školski primjer 3-2-1 strategije.
Taj doma onda može biti neki 2bay QNAP sa daljincem i video izlazom tipa TS-251 pa da usput bude i kućni media centar.