View Single Post
Staro 19.02.2025., 12:50   #4524
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Trebao bi savjet za jednog klijenta, gradevinska firma. Trenutna situacija je ovakva:

Imaju jedan komp (nepoznata starost, nisam bio na lokaciji da vidim specs) koji sluzi kao lokalni server koji je svim zaposlenima na lan-u dodan kao mrezni disk u "My Computer". Direktor ima pristup svemu, zaposlenici imaju 1 zajednicki folder preko kojeg aktivno rade u kolaboraciji, otvaraju fileove (pdf, excel, word, autocad projekti) s tog mreznog i zapisuju nazad odmah radne verzije.

Direktor bi htio tri stvari:
a) prakticnije (remote pristup) i user friendly
b) sigurnije (trenutno imaju samo 1 disk)
c) da manje prostora zauzima i da se ne treba paliti svaki dan (trenutno ga gase nakon radnog vremena jer nema kome raditi)

rijesenje na b) bi bilo uzeti jos dva ista diska i staviti u raid 5, ali time necemo rijesiti ostalo

Ja sam zamislio ovako:

- QNAP TS-364-8G - cca 550e
- 3x 4TB Seagate IronWolf - cca 360e
- 1x Crucial P3 - SSD - 500 GB - cca 35e

Stavio bi u raid 5 da jedan drive moze krepat bez da se izgube podaci.
SSD radi cachinga.
Struktura ista, direktor ima pristup svemu, zaposleni samo tom njihovom folderu na kojem bi dalje nastavili raditi kao i do sad.
I ono najbitnije da direktor moze s terena ili od kuce pristupiti svim fajlovima putem laptopa ili mobitela.

Nisam do sad koristio NAS, ali pretpostavljam da se isto mogu napraviti zasebni folderi i onda samo jedan folder dodati zaposlenima bez da imaju pristup folderu direktora? Kako stavljam na NAS workgroup tj da li je uopce potrebno kao i kod windowsa kad hoces dodati disk?

Za remote, da li je dovoljan i moguc pristup preko QNAP app ili da slozim Cloudflare tunnel? S obzirom da ja administriram njihov web i domenu mogu sloziti tunnel. Samo je pitanje sto mu je prakticnije.

Jos jedna stvar, isti bi htio kod kuce kao neki media server za kolekcije filmova pa sam mislio ovakav: QNAP TS-133 + 4TB ili 8TB HDD
Spojio bi mu ga na mrezu, dodao na laptop kao mrezni disk i stavio da se s torretna direkt na njega spremaju downloadi ili ako ima opcija da u njega ubacuje torrente tako da ne mora laptop raditi dok se skidaju?
Koje bi bilo najjednostavnije rjesenje za titlove? Stremio nema podrsku za lokalni server. Kakav je Plex? Ima li neki add on za trazenje titlova? U najgorem slucaju bi stavio Kodi ako nema neko sretnije rjesenje.

Zadnje izmijenjeno od: vacs. 19.02.2025. u 14:25.
vacs je offline   Reply With Quote