Citiraj:
Autor vacs
Trebao bi savjet vas iskusnjara. Trenutno u kuci od ukupno 220 kvadrata na dvije etaze imamo centralno na drva i svega 14 radijatora + podno u dva kupatila (sve skupa staro 18 godina). Kuca ima 14cm izolaciju (kad smo prije 10 godina radili preko fonda morali smo tu debljinu staviti). Takoder imamo i 10kW solarnu elektranu.
E sad, iz prvenstveno zdravstvenih, a onda starosnih razloga treba nam alternativa, stoga bi se prebacili na dizalicu topline.
Jedino sto mi je jasno je da mi treba visokotemperaturna, ali koliko kW? Da li postojece radijatore ostaviti ili uzeti plocaste? Jesu plocasti radijatori uopce namjenjeni za visokotemperaturne?
|
Pločasti mogu na sve temp. Ali onda kad ih uzimaš uzmeš predimenzionirane pa ih kombiniraš sa niskotemp DT. Za tu tvoju kvadraturu ti treba nekih 14kw ili možda manje, a računaj da od 11 ili 12 kw DT traže 3 faznu struju i ogromne su vanjske jedinice, a monoblokovi (cijeli sustav je u vanjskoj jedinici) još veći.
E sada, koliko ti se isplati uzimati i nove radijatore i DT, to ti sam najolje znaš, a i ovo bi bilo dobro da ti izračuna netko ko zna što radi, a ne ovako da mi preko foruma pucamo napamet.
@Silver: Servis za DT je puno skuplji od onoga za klime koliko sam čuo.
A eto ja računam da ako 100injak m2 grijem 900-1200€ (samo grijanje) mi je super.