Citiraj:
Autor Colop
jel može pitanje za vas koji ste imali financijski leasing preko firme.
Zašto je leasing isplativiji ako imaš pare na računu za odjednom platiti auto?
Tj, zašto svi uzimaju na leasing? Da ai ne sjebeš cash flow? Nešto drugo?
Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
|
Ja vec neko vrijeme razmisljam uzeti auto, pa razbijam glavu sa kombinacijama sta je najpovoljnije.
Imam firmu, one man show. Zapravo, radim za jednu stranu firmu, kao da sam zaposlenik, ali kako sam u RH (rad od kuce), a oni nemaju firmu ovdje onda je jedini nacin bio da otvorim firmu i onda imam ugovor moja firma sa stranom firmom, placanje po satu, a zapravi onoliko sati koliko radnih sati ima mjesec. Ili da se preselim tamo, a to mi nije bilo napeto.
Kako je sav novac firme zapravo moj novac (minus ono sto je drzavino) na kraju krajeva kombiniram sta je u totalu najisplativije/jeftinije. Nisam jos sa racunovodkinjom porazgovarao.
Opcije:
- cash na firmu ili financijski leasing na firmu. Obicno firme dosta ovo izbjegavaju jer opterecuje bilancu, ali kako ne mislim na firmu dizati nekakve kredite ili ju prodavati za to mi se fucka. Problem je dar u naravi (naravno da bi sam sebi dao auto 24h na koristenje) jer se u tom slucaju dar u naravi obracunava na 1% nabavne vrijednosti auta, pa se to kroz vijek auta nabere podosta poreza. Dobro je da amortizacija auta ide u trosak.
- operativni leasing. Ovo je u biti dobra opcija jer sve ide u trosak, a isto tako dar u naravi se obracunava na 20% leasing rate sto je PUNO manje nego 1% nabavne vrijednosti auta. Medjutim, kako nakon isteka leasing zelim zadrzati auto onda mi je tu problem da me ne zavaljaju kada dodje otkup. Da ili traze preveliku cifru, pa je onda cijela prica potpuno neisplativa ili jednostavno neki frend u leasing kuci kaze frendu kako ima povoljan auto ako hoce otkupiti. A mislim da se vise ne moze kod zakljucenja leasing ugovora unaprijed definirati otkupnu vrijednost i da ja kao korisnik leasing imam pravo prvenstva pri odredjivanju tko otkupljuje auto
- kupim auto kao privatna osoba i onda sam iznajmljujem svojoj firmi. To radim trenutno sa starim autom kojeg sam imao i prije nego sam otvorio firmu. Dobar nacin za isplatiti gotovinu, sve troskove na firmu, a opet dar u naravi je 20% mjesecne rate koju naplacuje. Ali tu je negativan dio kod kupovine novog da nabavna vrijednost auta nije isla u trosak firme sto znaci za taj iznos ce biti placen 10% porez na dobit plus 12% za isplatu dobiti kao vlasniku (postotak bi se mislim trebao promjeniti nakon nove godine) kako bi imao cash za kupovinu auta.
Bemti, cak i kad imam manje vise osigurana sredstva za kupovinu sad je najveci problem kako odabrati najpovoljniju opciju. Jer auto bi ostao trajno kod mene, pa onda treba vidjeti ukupan trosak kroz neki radni vijek (ne racunam benzin i slicno jer je to isto bez obzira na nacin kupovine)