View Single Post
Staro 18.11.2024., 10:10   #1651
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
I nemaš interferencije sa postojećim WiFi ili BT? Meni se to dvoje često tuče, sad ako u priču uleti i Zigbee, tko zna kako će sve raditi. Može li raditi bez neta?

Bilo bi super kad bi postojao neki protokol za komunikaciju preko 230 V kao powerline.
Zigbee ne ovisi o internetu niti wifi. Ikea recimo prodaje komplete žarulja+daljinski, upariš ih bez hub-a, routera i interneta.

Jedna velika prednost u odnosu na WiFi uređaje je što zigbee jednostavno radi. Sa WiFi uređajima stalno neki klinac, tuye iz peveca malo malo ispadnu s mreže, svaki taj uređaj ima neku svoju aplikaciju u kojoj ih inicijalno moraš podesiti, svaki ima neki svoj set instrukcija. Onda ako se zblesira uređaj moraš opet tražiti njegovu aplikaciju, ako ništa drugo da ga spojiš opet na wifi.
Kupiš jeftino kinesko pa te forsira da ideš preko njihovih servera, ubiješ se dok pronađeš način da ga kontroliraš lokalno. Onda za 2 godine kad ti zatreba opet local key kažu ti da ti je istekao trial developer account i traže 600$

Sa prošlim routerom me zezao jedan Shelly2, sad s novim mi ispada plafonjerka u hodniku (Tuya). Imam i LED controller neki FUT*** (Tuya), isto mušićav, nekad kao da zaspi pa mu treba 5 sekundi da reagira. Promijeniš router, svi poblesave.
Jedino mi Wiz E27 žarulja radi baš dobro, ona je u podnoj lampi.

Čim nađem zigbee alternative za dvije plafonjerke mijenjam ih. Od wifi ostavit ću samo Sonoffe R1/R3 i par Shelly1 koji mi rade savršeno (Tasmota FW)

btw. powerline-like komunikacija ne fercera za bežične prekidače/tipke, senzore, itd...
SPLiFF je offline   Reply With Quote