Citiraj:
Autor mkey
SPOILER
Prvi dio još kako tako, iako mi je opsesija sisama i guzicama bila pomalo degutantna (što je neobično, jer inače volim i iznimno cijenim oboje) te mi jednostavno nikako bilo jasno zašto bi netko htio ležati tjedan dana na hladnom podu zahoda (umjesto u, ne znam, krevetu?) ali ta debilana je prema onome što je došlo kasnije remek djelo. Također sam se pitao što nekome (tko je dao cca 30 godina sistemu koji ga potom odbacuje) treba da se uništi do kraja samo da bi udovoljio istom tom sistemu. To je tragedija umotana u tragediju.
|
Sve te opsesije su namjerno isforsirane da bi gledatelju se to zgadilo, to je onda ko neka tehnički jeftina kritika svijeta hollywooda i sličnih pojava koja da se ne lažemo, točno tako i funkcionira kad se sve ogoli (quaid), s time da za razliku od "me too" licemjernih plačimački, ne bi ikoga u toj "industriji" smatrao žrtvom, posebno ne osobe čije uloge filmske vrijede milijune dolara i koje su na sav taj nemoral odavno dobrovoljno pristale (i pritom iza sebe ostavile vjerojatno desetke tisuća potencijalnih "talenata" koji su pokušali isto to postići)
Frendovi su mi imali kritiku filma, da je nelogično u radnji što matrica dobiva iz odnosa jer ispada da nova verzija je pobrala svo vrhnje,
no ja sam mišljenja da nema film toliko simplificiranu crno bijelu podjelu, nego je tu puno neke simbolike čak i možda nekih psiholoških i psihijatrijskih pojava, uglavnom ta matrica može bit i prikaz te neke podsvjesne autodestruktivnosti beskorisne i besciljne osobe (u filmu, bez prijatelja i obitelji), koja se ne može toga riješiti ni odbaciti čak ni pod cijenu kad naočigled vidi koliko je takvo ponašanje i egoističan stil života uništava. Ima i još mogućih teorija što taj pomalo parazitski dualizam bi mogao simbolizirat.
---
Neznam koliko je zahvalno samu sebe proglašavati top ulogom, ipak bi to kritičari i gledatelji morali prosudit i izreći, no slažem se svakako da je ovo bilo glumljeno bolje nego masa njenih filmova iz razd. vrha popularnosti. Zapravo, kad sam malo se prisjetio, nisam gledao nijedan njen film poslije 2000-ih, baš joj se ta slava ugasila, skoro ko Elizabeth :-))