Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 10.10.2024., 08:33   #4933
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Kolka je kvadratura u pitanju za tih 5kw?

Bas sam malo citao o velicinimama prostora i jacini klime tj preorukama. Neegdje sam citao ako je klima predimenzionirana da to nije dobro za samu klimu tj kompresor, posto se onda cesce pali i gasi a to pak dovodi do kraceg vijeka trajanja kompresora.

Instalateri uvijek daju preporuku koja bi bila preporucena velicina, dok trgovci vele da "klima ne moze biti prejaka" nikada.

Kolko sam citao, dost ljudi koriste klime koje su po snazi manje u odnosu koja je preporucema za odredjeni prostor, tipa, s 3.5kw, hladi 50tak m2 prostora.
Kod mene je specificna situacija. Imam 30m2 recimo 4x7,5 prizemlje gdje ide ovaj Daikin sad. Na kraju prizemlja je kauč i počinju stepenice za stubište s stropom od 4m i 16 stepenica i kat doslovno usisava toplinu da to nisu istine a stubište nemam mogućnost zatvoriti. Sad kad sadašnji Hitachi od 3,5kW raspalim,na kauču nije toplo. Klima stoji nasred zida od 4m i puše po dužini prema kauču tj. dnu stepenica i početku stubišta. Zimi ide u defrost često kad je temperatura oko nule sa svim šta je inverter pa okrene proces i ono malo šta zagrije mi usere. Također kako sam pušač,često je jedan prozor otvoren na kipu i onda kad se taj splet okolnosti spoji,3,5kW nije dovoljno. Ista ta klima hladi ljeti ludilo ali za moj slučaj nije adekvatna za grijanje. Hitachi seli na kat u hodnik da hladi sobe ljeti. 5kW vjv jest overkill za moju kvadraturu ali za moj slučaj,vjerujem da će biti ok.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote