ajmo to reć ovako - meni 1 ap pokriva svaki app od 50tak kvadrata KAKO TREBA, uključujući terase. na terasama se prebaci na 2.4 ako su vrata zatvorena ali i dalje gura solidno, neznam sad, nek je 40tak mbita.
kod staraca je stan od 90tak kvadrata i to mi pokrivaju 2 mikrotika koji loše rade. mikrotik je uvijek bio sranje za wifi, ne jer loše pokriva nego ima neke druge probleme. tako da ja se hvatam toga da dual band AP pokriva 50 kvadrata kako treba.
daleko od toga da jedan ne bi pokrio cijelu kuću - ali to vrijeme je prošlo.
nekad mi je tplink 1043 (2.4ghz samo) pokrivao sve uključivo i dvorište i parking. da i danas imam dsl od 30mbita, vjerojatno bi mi to i dalje bilo dovoljno. ovako - treba uložit.
da li možete za 300-400 eura pokrit kuću na 3 kata? a da to uključi svu opremu? da, ako ćeš se zadovoljit single band ap-ovima. dakle max 50mbita. inače neće.
gledam senetic, imate arube ap12 po 100eura. NE dođu sa nosačem, trebate ga kupit odvojeno. imaju cloud controller (aruba central).
treba vam ili poe switch (neki tplink za 60tak eura bi se našao) ili kupite POE napajanja za 15tak eura/kom - dođemo na sličnu lovu.
router možete i ne morate mijenjati. point je da ako imate ap-ove, da se koristi samo njihov wifi, jer onaj od routera će samo smetati.
namjerno nisam spomenuo ubiquiti jer ih ne podnosim, jedu govna sa adoptingom, sa pregrijavanjem, sa random rebootanjima, sa auto update-ovima koji sjebu cijelu mrežu a na kraju ne koštaju TOLIKO manje da me volja se s njima gubit. tplink EAP-i nisu loši, ali opet dođemo na 100njak eura po AP-u, jedino koliko znam s njima se dobije SVE za puštanje u pogon - ali treba kupiti njihov kontroler ili router sa integriranim kontrolerom.
Citiraj:
Autor Feyd
Dakle, recimo da imam Huawei vulgaris ONT/modem/router od A1 u prizemlju. Na katu mi je slab signal, povučem žičani kabel i spojim TP-Link router koji mi stoji u ladici i prebacim ga u AP mod. Hoće li se mobitel prebaciti na TP-Link kad se popnem gore ili neće jer za to treba AP s kontrolerom kao što su Unifi i Ubiquiti?
|
vrlo vjerojatno NE, ili ne odmah. ako je dual band, u nekom trenutku dok hodaš će se prebacit na 2.4ghz, i onda će ga držat jer mobu nitko neće "reć" da ima opet dostupnu 5ghz mrežu sa drugog uređaja (to meni radi mikrotik i nervira me). poanta fast roaminga je da si uređaji "kažu" da su dostupni i da se mob prespoji na bržu mrežu (po defaultu preferiraju 5ghz ionako).
ovo šta pitaš - možda hoće, vjerojatno neće, i trebat ćeš ugasit upalit wifi na mobu. ili ugasiš 2.4ghz signal pa će se prespojit na gornji kat kad mu u doseg dođe 5ghz mreža.