Citiraj:
Autor medo
Ne brine me jer se takvi scenariji ne mogu dogoditi na ICE osim ako netko ne podmetne bombu pod auto. Čak i da ga poliješ benzinom i zapališ on se neće tako silovito zapaliti kao Li-Ion baterija. Ni blizu. Da mu izrešetaš pun tank s automatskom puškom on se neće zapaliti koliko god nas filmovi uvjeravali u suprotno.
Ako na EV malo kvrcneš bateriju ona se više ne smatra sigurnom i moraš ju mijenjati ako želiš zadržati opću garanciju na auto.
Koliko ICEa se spreša na cesti svaki dan pa se ne zapale. A pretprošle godine je jedna Tesla u Deželi sletjela s autoputa na travu i buknula…
|
Brojevi se ne bi s tobom složili

Jedno je pričati anegdotalno a drugo konkretno i statistički.
"EV FireSafe, funded by Australia’s Department of Defence, has managed to verify fewer than 500 electric car battery fires. Ever. Out of 20m EVs worldwide. That’s 80-odd times rarer than an ICE car fire. If it were a frequent risk, it’d be reflected in insurance premiums. It isn’t."
Već sam čitao o ovome i direkt na statističkim stranicama od USA i Australije, ali evo europski link na ekipu koju svi ovdje volite, TopGear

->
https://www.topgear.com/car-news/myt...-catching-fire
Ne mislim da ideš svjesno govoriti neistinu, ali stvarno preuveličavaš i govoriš netočne podatke.
Pa u Americi zadnjih 50 godina prosječno godišnje pogine oko 500 ljudi jer izgore u svojim autima, najveći dio u vožnji autoputom i pri sudaru.
Pročitaj si malo statistiku i članke iz 1990ih i 2000ih, kad nije bilo električnih auta uopće.
Tako da iskreno nemam pojma o čemu ti pričaš.
Da te stvarno strah za živote u tvojoj familiji zbog potencijalne vatre, ne bi vozio ICE.
Ali eto... ljude više vode emocije i senzacionalistički članci nego brojevi i realnost, tako da me ništa više ne čudi.
Citiraj:
Autor 1v@n
Nikakve moderne i trajnije/bolje alternative još nisu na vidiku za masovnu upotrebu.
Logično bi mi bilo da se nove tehnologije testiraju na sitnoj potrošačkoj elektronici koja se u slučaju problema može lakše iskontrolirati i osigurati. Ne računam električne romobile i bicikle s baterijama koje su u principu brdo 18650 članaka ubačenih u plastično kućište.
|
Možda tebi zvuči logično ali tako svijet ne funkcionira

Uvijek se išlo od toga da se riješe veći i skuplji problemi nego jeftiniji, često se razvija i za potpuno drugu industriju nego što bi ljudima bilo logično.