Tema: Automobili
View Single Post
Staro 24.12.2023., 12:28   #71151
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Da, pitanje je je li samo to uzrok takve prodaje u Danskoj ili okolnosti uvjetovane poticajima, ogranicenjima i porezima na ICE i sl.
Osobno vec dugo gledam taj Y i clan sam jedne FB grupe s 60ak tisuca clanova i cesto vidim tamo svakakve greske na tim autima koje bi i neke low level kineske modele posramile. Samo sto ljudi mahom to nekako opravdavaju sami sebi. A opet, koliko vitam po raznim stranama, Tesla je daleko najmanje kvarljivo EV.
Ono sto mene brine ponajvise jer sto svoj ICE auto popravim prakticki sam, dok si kod dobrog dijela EV-a u nemilosti. A cifre su van svake pameti.
Ok, kako se zove grupa i koji joj je interes?

Kao i uvijek - follow the money.
Tesla razmontira nekoliko poslovnih modela odjednom:
- autokuce / dealeri / preprodavaci / ovlasteni...
- naftna industrija
- automobilska industrija

Primjer:
- Tesla je prosli tjedan morala "opozvati" 2M vozila u USA. U sustini, morali su postroziti nadzor nad vozacem dok je aktivan Autopilot (Tempomat+Lane Keeping). Update je rijesen preko SW updatea doslovno preko noci.

No jeste li citali u vijestima i naslovnicama:
- Daithatsu (Toyota) lazirali rezultate safety i crash testova
https://www.thedrive.com/news/daihat...nd-subarus-too

- Honda povlaci 4,5M vozila zbog problema s pumpom goriva
https://www.reuters.com/business/aut...sa-2023-12-21/

- Toyota povlaci 1M vozila zbog neispravnih airbagova
https://www.theguardian.com/business...y-corolla-rav4

Nista protiv Toyote, slucajno se njima bas potrefilo u zadnjih tjedan dana

Tako da samo mogu dati savjet:
- follow the money
- tko ima interesa promovirati ovu vijest
- informirati se na razlicitim stranama i izvorima

Samopopravljivost novih automobila je ionako mizerna zbog svepristutne digitalizacije.

Promjena ulja, filtera... to ionako ne treba na EVu
Kocnice, diskovi - moze se samostalno, ali nema potrebne

Ako nesto ode na baterijama i motoru, tu su jamstva u cijeloj industriji jako opsezna i obuhvacaju skoro cijelo prvo desetljece.
Ako se nakon toga nesto pokvari - moze se platiti sluzbeni servis ili do specijalista kao sto je EV Klinika.

Dodatak:
Redoviti servisi i pregled svake god nisu kod Tesle obavezni. Onda se dogodi da nakon 3 god ides na tehnicki i sruse te zbog hrdjavih diskova. To ce isto zavrsiti u vijestima i fb grupama.

Ili zadnji primjer Plaida koji je nakon 67km dosao na kontrolu i imao kojekakvu stetu na ovjesu.
Inace auti od 1000 konja imaju servisne intervale od 5-10k km inace izgubis garanciju.

Ovdje je prepusteno korisniku da se sam javi kad nesto primijeti.

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
I Nives Celzijus je u jednom trenutku bila najprodavanija “književnica” a ne najbolja ili najkvalitetnija.
Moras razlikovati tezinu donosenja odluke kod kupovine jogurta, knjige ili kod prometala od 50k Eura u kojem vozis zivu glavu i cijelu obitelj. Ne kazem da Nives nije bila ispred svog vremena ;-) .

Zadnje izmijenjeno od: CatKiller. 24.12.2023. u 12:36. Razlog: Dodatak o redovnim servisima
CatKiller je offline   Reply With Quote