pozdrav svima
planiramo renovaciju stana od 80m2 u Splitu. Radi se sve ispocetka posto je stan izvoran vec 55 godina
E sad, cijene svega su otisle znacajno gore pa smo oko namjestaja, stolarije, keramike, parketa ciljali na neke budget varijante dok (kako dolazimo iz toplano/plinsko grijanog zagreba) bi na grijanje/hladenje voljeli potrositi vise tj ici na neki izdasniji budzet.
Ima li tko iskustva s ovakvim odlukama?
Do sada smo razmatrali:
a) dizalica toplice i vodeno podno grijanje + multi-split klime. Cijena: 22t EURa pa smo se od toga ohladili sto zbog cijene sto zbog cinjenica da pod mora ici gore za nekih 5cm a to bi voljeli izbjeci
b) klima + podno grijanje na mrezice ili grijace. Pod se ne dize, cijena bi bila znacajno niza no navodno su racuni za struju basnoslovni (jer je to jako energetski neefikasno)
c) dizalice topline i radijatori i klime: nema dizanja poda ali je cijena paprena
d) samo klime sa zidnim i podnim jedinicima?
Ulazim u ovu tematiku vec neko vrijeme i vec sam izgubio podosta zivaca jer mi se cini ni da ljudi koji prodaju/bave se ovom tematikom nekako ne znaju odgovore na sva pitanja....
Ono sto me zapravo najvise brine:
- kako upravljati svime time centralno ali i remotly? Spominje se nekakav KNX no iskreno pojma nemam kako to funkcionira. Do sada sam imao iskustva s gree klimama koje kao imaju WiFi i mozes ih dodati u google home preko njihove aplikacije no to me generalno razocaralo jer em je aplikacija srot, em se cesto odspaja, em dajes podatke u Kinu (ili gdje vec) itd itd. Ugl izgleda mi:
ako zelis pametno upravljanje moras uzeti ili premium proizvodaca (daikin) ili nekog tko ima jaku mobilnu diviziju (samsung) ili treca opcija uvesti paralelni sustav za upravljanje HVACom ali i potencijalno drugim elektro uredjajima u stanu kuci (KNX...)....
Evo, jako puno pitanja, nadam se ma netko moze uputiti makar sto da citam i informiram se dalje....