Citiraj:
Autor Tajl3r
cekaj jel ti to ozbiljno ili sta za 10g. cemo svi vozit usisivače?u hr smo covik jos se voze lade, jugiči i zastave
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
|
Zato sam napisao ili vozio stariji auto ili bus. Eto, Mercedes tvornicu u Stuttgartu proširuje da poveća proizvodnju električnih pogona za aute na 1 milijun komada do 2024. (ako se ne varam to je podloga za skoro pola njihove godišnje prodaje), Volkswagen je ranije najavio da će do 2030. biti izbačeno više od 60% klasične postave, eto, sad je i Tesla najavio da već kreću u novo proširenje tvornice u Berlinu na 1 milijun vozila (7% prodanih osobnih auta u cijeloj EU)
Trend je evidentan, pogoni za ICE aute se polako zatvaraju i renoviraju u pogone za proizvodnju EV vozila, to nije nešto što će stati sutra. Ono što se započne danas će efekt imati tek za realno dvije, tri godine, a osim EV-a se ništa drugo ne kreće prema naprijed.
Toyota načelno razvija vodik ali eto, i oni su ove godine iznenada najavili da će imati preko 20 baterijskih električnih modela jer su valjda primijetili da je vrag odnio šalu i da oni tu riskiraju da zaostaju za drugim proizvođačima čekajući vodik koji možda nikad ni ne dođe.
Takvim tempom ja ne vidim što bi se drugo moglo dogoditi osim toga da ako ćeš htjeti kupiti novi auto za deset godina, gotovo je sigurno da će to biti EV. Nisam ja nužno fan toga, pogotovo jer cijena prosječnog vozila raste, mada se trenutno i ICE cijene strašno nabijaju, ali to je jednostavno po meni relativno realna slika stvari kako se stvari kreću, a koliko je Hrvatska bitna u toj cijeloj priči znamo svi mi