Tema: Automobili
View Single Post
Staro 15.12.2021., 07:42   #58258
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Cijena baterija (kWh) je u velikom padu vec jako dugo, a trend se nastavlja i dalje. Povecanje proizvodnih kapaciteta, usavrsavanje tehnologije i jos neki faktori pridonose tome.

Vodik je trenutno vise kao solucija za kamione (duge staze).

Punjenje auta je danas (2021) vec postalo pristupacno sirokom krugu ljudi.
Danasnji "obiteljski" auti vec pune sa preko 100 kW, sto znaci >250km rangea u pola sata, a ta brojka se poboljsava prakticki sa svakim novim modelom koji izade.

Velikoj vecini ljudi (cak i u automobilski nastrojenoj svabiji) treba ~30km na dan, za povremene vikend izlete (~300km u jednom smjeru) ili godisnji odmor (~1000km u jednom smjeru), ja osobno bih prezivio 20-30min pauzu vise, a da auto u ostalih 99% slucajeva ne moram "tankat".

Njemci taman poceli pricati kako iz geotermalnih izvora mogu crpiti litij kao nusprodukt. CATL ganja svoju (jos) jeftiniju Na-Ion bateriju.

Sadasnji "early" adopter, obicno imaju uticnicu ili u garazi / dvoristu (da, obicna 1f 16A je sasvim dovoljna) i auto je svako jutro pun. nemoras se nikad misliti
Ostali "mazohisti" koji su kupili elektricni auto, a nemaju doma uticnicu (znam i par takvih ) obicno napune auto na nekom chargeru na poslu, kraj kuce, kraj supermarketa. jer ih ima vec dosta.

FFS, frend je sa "obicnim" ID3 bez problema prosao popreko cijele hrvatske (od istre do Osijeka i do Splita), bez da je jednom imao problem "gdje cu sad napuniti"...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote