Citiraj:
Autor Disco
Lewis, javi se i objasni nam.  A usput me odmah i zanima kakav pomak je Ampere donio tebi za posao, tj da li ga je donio kada usporedimo npr 3070 i 2080Ti?.
|
Nisam jos uzeo nijednu 30x0 jer 3070 i 3080 mi imaju premalo VRAMa a 3090 su jos bezobrazno skupe i trenutno neradi Denoising na cjeloj seriji 30x0 u Octaneu (nesto se mjenjalo oko drivera pa sad ekipa iz OTOYa ( Octane Render firma) mora updejtati software da rjesi taj problem na razini *.dllova, bude i to bilo za kojih 2-3 tjedana) tako da sad vise cekam da se sve iscisti po pitanju drivera i Octanea a poslijedinco i cijene jer nedam 1850-1900 EUR za jednu 3090 ni da je zlatna posto moje 2080Ti i 1080Ti i dalje odradjuju posao dovoljno dobro. Nedavno je izasla beta 4 Octanea koja donosi bolju kompatibilnost sa Ampere grafama i dodantih 15% ubrzanje nakon bolje optimizacije. Kad padnu na 1600-1700 EUR budem razmislio d aprodam 2080ti, za sad smao laganim tempom prodajem 1080Ti (3 komada otisle, ostaje jos 4 a ne korisitm ih vis eod par dan amjesecno jer su mi u renderslaveovima a 2080Ti odradjuju vecinu posla jer su znatno brze pa ove bas i nepalim ako nemoram

)
Ali recimo neki prosjecni rezultat grafickih u renderu sa RTX ON (kod onih koje imaju RTX) je ovakav:
Octane Bench Score (OBS) - vise je bolje
GTX 1080Ti - 190 (OBS)
RTX 2080Ti - 350 (OBS)
RTX 3070 - 400 (OBS)
RTX 3080 - 550 (OBS)
RTX 3090 - 655 (OBS)
I to nisu sinteticki rezultati nego cisti render speed u Octaneu i prenosi se direktno, ako imas dvije grafe x2, x3, x4 i tako dalje, ubrzanje je jako linernao nije kao kod CPUova gdje sa vise jezgri/procesora efikansonst multithreadinga opadne na razinu oko 1.7x i slicno sa duplim brojem jezgri kod grafickih to ide na 99% ubrzanje tj. skoro pa duplo (mali dio ode na komunikaciju/paralelizaciju).
S time da RTX dodatno pomaze u sortiranju trianglova i instancinga (i jos par stvari) tako da vece 3D scene koje su pune miliona poligona i biliona instanci znaju biti i 3-5x brze sa RTXom nego bez njega, u nekim rijetkim situacijama ljudi su prijavili i 10-12x sa RTX On. Ja osobno sam imao najbolji rezultat u mojim testvima od nekih 3.15x ubrzanje sa RTXom u odnosu na kad ga ugasim.
Znaci meni sa 2080Ti prelazak na 3070 bi bio baceni novac a i 3080 mi je korak unazad zbog manje VRAMa (jedva sam presao sa TitanX 12GB na RTX 11GB a di sad jos korak unazad na 10GB VRama

).
Znaci u biti ja cekam 3080Ti da vidim kakva ce biti cijena jer 20GB Vrama bi mi bio dobar upgrade naspram 11GB a ako budu 16GB onda cu ipak gledati na proljece uzeti par komada 3090 jer 24GB bi mi bilo dosta za 99% scena bez da moram korisitti system RAM (u tom slucaju render usporava sa kolicinom koristneog system rama).
Sve u svemu meni je RTX preporod (pogotovo jer je doslovno jedan klik u interfaceu ON/OFF).
Imao sam jednu veliku scenu hotela sa kompletnim okolisem (oko 39 miliona polygona i oko 10 biliona instanci trave, zbunja, drveca, kamenja, lisca...) gdje sam sa:
- 4*2080Ti rendao 1h 20min
a sa
- 6*1080Ti rendao 8h30min
Znaci isti render 6x sporije jer 2080Ti ima RTX a 1080Ti nema plus razlika u sirovoj brzini (OBS).
E sad kome je RTX gimmick a kome nije meni svjedno, ja znam da je meni preporod i kao da mi je netko na klik misha u settingsima poklonio jos par grafickih

.