View Single Post
Staro 28.10.2019., 22:53   #33
DK1HR
Registered User
Moj komp

DK1HR's Avatar

Datum registracije: Sep 2019
Evo nekakav guide da vidite kako je kod mene to složeno. Tek od nedavno sam se poceo igrat s Mikrotikovima tako da možda može to i jednostavnije, ali meni ovako radi

Mikrotik kod tcom routera:

Za pocetak napravi interface liste WAN i LAN (interface->interface list->lists te kreiraj liste)
U WAN listu ubaci ethernet interface koji ces spojit na tcom-ov router. Ostale portove ubaci u LAN listu (nije toliko bitno za ovo, ali u buducnosti ce ti biti lakse stavljat nekakve firewall rule-ove na liste nego na interface po interface)
Odi na IP->Firewall->NAT->”+” za doat novi NAT, chain postavi na srcnat, na Out.Interface List postavi WAN listu, odi na action tab I tamo pod action postavi masquerade.

Odi na wireless->security profile te pomoci “+” dodaj novi security profile. (das mu name, authentication type stavi WPA2 PSK, unicast i group chipher mozes pustit aes i tkip, te pod WPA2 pre-shared key postavi zelejni password.
slika1
Vrati se na wifi interfaces tab (sa strane klikni na advanced mode), klikni na wlan antenicu te ju postavi u mode “ap bridge”, daj joj SSID name, za security profile postavi onaj koji si predhodno kreirao (frekvencije I ostalo nije toliko bitno).
Po želji hide-aj SSID (meni je hide-an). Multicast helper postavi na full I ostavi kvacicu na “Multicast Buffering”.

Interface -> VLAN tab: Kreiraj novi VLAN pomoću “+”, daj mu neko ime tipa vlan_maxTV, za VLAN ID stavi 1500 i stavi ga na interface wlan1.

slika2

Bridge->”+” I kreiraj novi bridge. Zatim odi u Ports i dodaj VLAN i ethernet port (onaj koji je spojen na tcom router) u bridge.

slika3

Ja sam još stavio DHCP clienta na bridge (IP->DHCP Client->”+” i daj klijenta na željeni port (u ovom slucaju bridge).

New terminal-> paste
/ip firewall filter
add action=accept chain=input comment="maxTV" protocol=igmp
+enter

Mikrotik kod MaxTV recivera:

Napravi interface liste WAN i LAN (interface->interface list->lists te kreiraj liste)
U WAN listu ubaci wlan interface koji ce wirelessom biti spojen na MTa kod tcom-ovog routera. Ostale portove ubaci u LAN listu
Odi na IP->Firewall->NAT->”+” za doat novi NAT, chain postavi na srcnat, na Out.Interface List postavi WAN listu, odi na action tab i tamo pod action postavi masquerade.
Odi na wireless->security profile te pomoci “+” dodaj novi security profile. I kreiraj isti security profile kaon a prvom MTu.
Vrati se na WiFi Interfaces tab (sa strane klikni na advanced mode) I otvori postavke WiFi antene. Postavi ju u station bridger mode, pod SSID stavi isti SSID kao na prvom MTu.
Sa strane klikni na scan->start, kad scan završi, na list ices vidjet MT1, klikni na njega pa connect.
slika4

Sto se VLANa tice ista stvar kao I na prvom MTu: Interface -> VLAN tab: Kreiraj novi VLAN pomoću “+”, daj mu neko ime tipa vlan_maxTV, za VLAN ID stavi 1500 i stavi ga na interface wlan1.
Kreiraj Bridge te u njega stavi VLAN I ether interface kojic es spojit s maxTV reciverom.
New terminal-> paste
/ip firewall filter
add action=accept chain=input comment="maxTV" protocol=igmp
+enter

Kod mene to izgleda ovako

Mikrotik 1

slika5

Mikrotik 2

Slika6
DK1HR je offline   Reply With Quote