View Single Post
Staro 29.08.2018., 11:09   #24
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Question Mreza za 2 apartmana + obitelj

Pozdrav svima, nisam htio otvarati novi topic, nek se ovdje nade.

Slazem mrezu za 2 apartmana plus obiteljski LAN. Ocekivani load je ≤4 ljudi po apartmanu + avg. 2 u kuci. Total recimo 10 ljudi.

LAN1 = mreza za goste
LAN2 = mreza za obitelj

Radi se o dva apartmana (svaki na svojoj etazi) plus relativno veliki vrt.
Izlaz na van je trenutno T-Com ADSL sa 40/5 brzinom, navodno parica ne moze pogurati vise, ali trebalo bi isprobati. U svakom slucaju imam jos drugu telefonsku liniju na koju bi se moglo staviti jos jedan takav ADSL link. Dodatna opcija bi mogla biti i 4G USB stick (fall-back ili dodatni kapacitet).

Na skici (u prilogu) su nacrtani trenutacni prohtjevi za mreznu opremu.
PC-ovi u LAN1 su zapravo LAN prikljucci u sobama, koji se vjerojatno nece koristiti veliku vecinu vremena.
TV su smart TV-ovi za pristup Youtubeu, Netflixu ili slicnim uslugama (MaxTV nisam planirao), TVovi takoder imaju dedicirani coax-kabel za DVB-T/-S.
APove sam mislio na Ubiquity UAP-AC-Lite ili Pro?
Do svih lokacija je provucen Cat7 kabel.

Za LAN2 postoji prohtjev za VPNom prema van (umrezavanje sa drugom lokacijom preko interneta), ali to je vjerojatno samo stvar postavki u routeru.

Pitanja su:
1) Koji router uzeti? Jedan masivni 16-port koji moze raditi load balancing i imati dva subneta ili segmentirati opremu (manji router + 2 switcha)?
2) Za APove uzeti Ubiquity UAP-AC-Lite, UAP-AC-Pro ili nesto od Mikrotika?
3) Podijeliti LAN1 jos dalje na apartmane ili pustiti sve u jednom subnetu (meni preferirana opcija ako cu stavljati jos jedan AP za u vrt)?
4) Kakvo je stanje sa T-Com routerima trenutno? Mogu li se prebaciti u bridge mode? Instaliran je relativno novi bijeli (nisam doma da provjerim koji tocno, ali ovaj na slici https://static.hrvatskitelekom.hr/we...2017/ruter.png)

Cilj je sloziti pouzdanu mrezu koja ce raditi bez vanjskih intervencija (ipak me vecinu vremena nema doma i mogu samo preko remotea nesto raditi). Trosak bi ipak trebao ostati u nekim okvirima SoHo opreme.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Mreza_HR.png‎
Views:	276
Size:	25.8 kB
ID:	20113  

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote